«ΠΗΓΑΜΕ» ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ! «ΠΗΓΑΜΕ» ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ!
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Σύμφωνα με Έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία είδε προχθές το φως της δημοσιότητας, η Ανθρωπότητα «γύρισε» πίσω κατά... «ΠΗΓΑΜΕ» ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ!

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Σύμφωνα με Έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία είδε προχθές το φως της δημοσιότητας, η Ανθρωπότητα «γύρισε» πίσω κατά πέντε χρόνια στην εξέλιξή της, λόγω της πανδημίας COVID19, καθώς όλα πήγαν από το κακό στο χειρότερο, τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο με όσα μέτρα ελήφθησαν ανέπτυξε στο έπακρον «δυσπιστία» και «αγανάκτηση».



Για πρώτη φορά από τη δημιουργία του πριν από περισσότερα από 30 χρόνια, ο δείκτης ανθρώπινης ανάπτυξης, ο οποίος λαμβάνει υπόψη του το προσδόκιμο ζωής, την εκπαίδευση και το βιοτικό επίπεδο, παρουσίασε μείωση δύο συνεχόμενα χρόνια, το 2020 και το 2021, τόνισε η έκθεση του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP)κ αι αυτό σημαίνει πως ««Αυτό σημαίνει ότι πεθαίνουμε νωρίτερα, είμαστε λιγότερο μορφωμένοι και τα εισοδήματά μας μειώνονται», εξήγησε ο επικεφαλής, του UNDP Αχίμ Στάϊνερ.



Αυτός ο «όλεθρος», πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία, έχει πλήξει περισσότερο από το 90% των χωρών του κόσμου, ενώ, ο πόλεμος στην Ουκρανία, σημειώνει ο Σνάϊντερ, έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ενεργειακή και διατροφική ασφάλεια, και «αναμφίβολα οι προοπτικές για το 2022 είναι ζοφερές», ενώ η Έκθεση παρουσιάζει έναν κόσμο σε πλήρη σύγχυση  και τους πολίτες «αναστατωμένους» από τις κρίσεις που συσσωρεύονται και από την «αβεβαιότητα» που προκαλούν αυτές. «Οι άνθρωποι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους», σημείωσε ο Στάϊνερ φοβούμενος ότι όλη αυτή «η αγανάκτηση» θα οδηγήσει κάποιους σε ακραίες οδούς και τη βία.



Το UNDP ζητεί επίσης να μην συνεχιστεί η τρέχουσα τάση μείωσης της αναπτυξιακής βοήθειας προς τις πιο ευάλωτες χώρες. «Θα ήταν μεγάλο λάθος», το οποίο θα μειώσει «τις ικανότητές μας να εργαστούμε από κοινού», επέμεινε ο Στάϊνερ, την ώρα μάλιστα που «η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια, η κυβερνοεγκληματικότητα, οι πανδημίες απαιτούν να εργαστούμε όλοι μαζί ως παγκόσμια κοινότητα».

Με δύο λόγια, αν όλοι αυτοί οι οποίοι καθημερινώς συσκέπτονται για το «καλό» μας, δεν βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους και δεν ενδιαφερθούν ουσιαστικά για το μέλλον της Ανθρωπότητας, όλο και πιο «πίσω» θα πηγαίνει η Ανθρωπότητα και ο χαμός μας θα είναι βέβαιος.

error: Content is protected !!