Υποδομές: «Big brother» για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης Υποδομές: «Big brother» για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης
Τα «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα και οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, εάν δεν προκύψουν αλλαγές προσεχώς λόγω της συγκυρίας, για την προώθηση έργων υποδομής που χρηματοδοτούνται... Υποδομές: «Big brother» για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

Τα «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα και οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, εάν δεν προκύψουν αλλαγές προσεχώς λόγω της συγκυρίας, για την προώθηση έργων υποδομής που χρηματοδοτούνται (και) από το Ταμείο Ανάκαμψης υποχρεώνουν το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να προωθήσει διαδικασίες ωρίμανσης, συντονισμού, παρακολούθησης, ελέγχου, παρέμβασης κ.α. προκειμένου να παρακολουθεί αποτελεσματικά την πορεία υλοποίησης των projects και μέσω πληροφοριακού – ψηφιακού προγράμματος.

Μάλιστα, στο εγκεκριμένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) «Ελλάδα 2.0» έχει ενταχθεί το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Έργων και πόρων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών», ευθύνης του Υπουργείου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πράξη που περιλαμβάνεται στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2022 του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στον ευρύτερο στόχο «Απλοποίηση διαδικασιών και ψηφιοποίηση Υπηρεσιών Υπουργείου».



Οι ειδικές συνθήκες λόγω Ταμείου Ανάκαμψης

Όπως αναφέρεται, κατά την περίοδο υλοποίησης των έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) και δεδομένων των πολύ αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων που θέτει ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και λόγω της πολυπλοκότητας των διαδικασιών, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ανάγκη υποστήριξης από εξειδικευμένο Τεχνικό Σύμβουλο για την ωρίμανση των διαδικασιών έως την δημοπράτηση του έργου με τίτλο «Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Σύστημα Διαχείρισης Τεχνικών Έργων και πόρων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Αυτό, προκειμένου να παρακολουθεί αποτελεσματικά την πορεία υλοποίησης του έργου, να εντοπίζει εγκαίρως τυχόν αποκλίσεις από τον αρχικό σχεδιασμό και, ιδιαίτερα, αποκλίσεις που αφορούν την κρίσιμη διαδρομή κάθε έργου, να εντοπίζει εγκαίρως κινδύνους που ενδέχεται να επηρεάσουν την έγκαιρη επίτευξη των οροσήμων και την έγκαιρη ολοκλήρωση των επιμέρους ενεργειών και να λαμβάνει μέτρα παρακολούθησης και διαχείρισής τους, αλλά και να ανταποκρίνεται επαρκώς στην υποβοήθηση της Διεύθυνσης Διαγωνισμών Δημοσίων Συμβάσεων προς τις υποχρεώσεις της στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης.



Το αντικείμενο στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Έργων και πόρων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» είναι σύνθετο και απολύτως ειδικό και η έγκαιρη και απόλυτα τεκμηριωμένη αντιμετώπισή του αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την διασφάλιση επιτυχίας υλοποίησης του έργου και υποβοήθησης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με ενιαίο μέσο για την εποπτεία και παρακολούθηση του συνολικού κύκλου ζωής των Δημοσίων Έργων από το σχεδιασμό τους έως και την πιστοποίηση και παραλαβή τους, για όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του.

Οι μεγάλες υποδομές

Υπενθυμίζεται ότι στη «βεντάλια» των έργων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκονται projects όπως μέρος του Ε 65 (βόρειο τμήμα) και του ΒΟΑΚ, τα ηλεκτρονικά διόδια, σιδηροδρομικές υποδομές σε συνδυασμό με ψηφιακό μετασχηματισμό, ο προαστιακός, πρόγραμμα επεμβάσεων οδικής ασφάλειας, οι «έξυπνες» γέφυρες, οι αστικές συγκοινωνίες κ.α., δηλαδή έργα δισεκατομμυρίων ευρώ αθροιστικά με υψηλή χρηματοδοτική συμβολή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Έτσι, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκκίνησε διαδικασίες για τη σύναψη σύμβασης με τίτλο «Παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για την υποστήριξη της Διεύθυνσης Διαγωνισμών Δημοσίων Συμβάσεων στην ωρίμανση διαδικασιών του έργου “Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών”», λαμβάνοντας υπόψη και τους στρατηγικούς στόχους της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού Υποδομών που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και την ανάθεση μελετών ή και συμβάσεων υπηρεσιών για την προώθηση του στρατηγικού σχεδιασμού των έργων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και των τεχνικοοικονομικών και χρηματοδοτικών μελετών των μακροχρόνιων προγραμμάτων ανάπτυξης των υποδομών.



Η Task Force

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι με σχετική απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλή (μέσα Ιουνίου 2022), εγκρίθηκε και η σύσταση – συγκρότηση Ομάδας Συντονισμού (Task-Force) των Έργων/Δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Αντικείμενο της Ομάδας Συντονισμού/ Task-Force είναι η παρακολούθηση, ο συντονισμός και η επιτάχυνση της υλοποίησης των Δράσεων, Έργων ή/ και ομάδας Έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ευθύνης του ΥΠ.Υ.ΜΕ.

Ενδεικτικά, αρμοδιότητες της Ομάδας Συντονισμού είναι:

1. Ένταξη έργων: · Υποβολή του Τεχνικού Δελτίου Έργου (ΤΔΕ) των έργων/δράσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), αποκλειστικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ταμείου Ανάκαμψης (ΟΠΣ ΤΑ) για την ένταξη αυτών στο ΤΑΑ, με συνημμένα όλα τα απαραίτητα έγγραφα, αρμοδίως υπογεγραμμένο από τον Φορέα υλοποίησης και τον Υπουργό.

2. Χρηματοδότηση Έργων: · Μέριμνα για τη διάθεση των απαιτούμενων ετήσιων πιστώσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

3. Παρακολούθηση Έργων: · Διασφάλιση της πλήρους και έγκαιρης καταχώρισης, από τους Φορείς Υλοποίησης, του συνόλου των απαιτούμενων δεδομένων, στοιχείων και πληροφοριών για την παρακολούθηση, αξιολόγηση, δημοσιονομική διαχείριση, επαλήθευση και έλεγχο των δράσεων και των έργων ευθύνης τους · Υποστήριξη των εποπτευόμενων φορέων κατά την ωρίμανση δράσεων και έργων, βεβαίωση των ενεργειών ωρίμανσης κατά τη δημιουργία των Δελτίων Ωρίμανσης στο ΟΠΣ ΤΑ και συντονισμός των Φορέων υλοποίησης διαφορετικών έργων/δράσεων. · Ενημέρωση για την πρόοδο των έργων/δράσεων και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων. · Διατύπωση απόψεων, στις περιπτώσεις που αποστέλλεται καταγγελία από την Ομάδα Διερεύνησης της ΕΥΣΤΑ, και διατύπωση των μέτρων αντιμετώπισης που προτίθεται να λάβει η Ομάδα Συντονισμού (Task-Force), εφόσον απαιτούνται.

4. Επίτευξη Οροσήμων: · Παραλαβή του πορίσματος του ανεξάρτητου ελεγκτή και ακολούθως επιβεβαίωση της ικανοποιητικής επίτευξης των οροσήμων και στόχων. · Σε περίπτωση ευρημάτων με δημοσιονομική επίπτωση, μέριμνα για τη λήψη των απόψεων του ελεγχόμενου φορέα, εξέταση αυτών και ακολούθως επικύρωση ή μη της αρχικής διαπίστωσης. · Στις περιπτώσεις Οροσήμων νομοθετικής φύσεως ή και Οροσήμων που αφορούν μεταρρυθμίσεις, η επίτευξη αυτών δηλώνεται στο ΟΠΣ ΤΑ από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με την απαραίτητη τεκμηρίωση, και επιβεβαιώνεται από τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

5. Στις περιπτώσεις ολοκλήρωσης έργων/δράσεων η Ομάδα Συντονισμού πραγματοποιεί έλεγχο πληρότητας της Έκθεσης του Ανεξάρτητου Ελεγκτή και εφόσον κρίνει ότι αυτή είναι πλήρης και δεν εντοπίζονται ευρήματα, επιβεβαιώνει την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου και την υποβάλλει στην ΕΥΣΤΑ μέσω ΟΠΣ ΤΑ.

Στην Ομάδα Συντονισμού δύναται να ανατίθενται και πρόσθετες αρμοδιότητες, με στόχο τη βέλτιστη υλοποίηση των Έργων/Δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

insider.gr

error: Content is protected !!