ΚΑΙ ΠΕΙΝΑ ΕΩΣ ΘΑΝΑΤΟΥ
Το σχόλιο της ημέρας 4 Οκτωβρίου 2022 fonisalaminas
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη
Η αλήθεια είναι πως ακόμη και στις αρχαιότερες, και τις ευνομούμενες, και τις πλουσιοπάροχες, και τις δημοκρατικότες χώρες, ετούτοΥ του πλανήτη, η πενία ουδέποτε έλειψε, έστω και με σκαμπανεβάσματα και κατά εκάστοτε οικονομικές κλίμακες.
Επί των ημερών μας δε, -ειρήσθω εν παρόδω-, αυτά τα τελευταία χρόνια, η φτώχια ευημερεί και βασιλεύει διεθνώς και σε αυτό συμφωνεί, ως φαίνεται, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αντί να λογαριάσει τους τρόπους τού πώς θα ξεφύγει την δυσάρεστη αυτή κατάσταση, η Ανθρωπότητα, καταγίνεται με αριθμούς και στατιστικές, προβάλλοντας την μιζέρια, την ανέχεια και την απόλυτη δυστυχία, η οποία, κατά την τελευταία έρευνά του, περιγράφει τα κακά μας χάλια από το πολύ πρόσφατο 2018, έως και σήμερα.
Κατά την χρονολογία έναρξης του κακού πάντως, -την οποία ορίζει το ΝΔΤ-, αναμφισβήτητα και δεν υπήρχε ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, και ούτε η κακιά Ρωσία, είχε κλείσει τους αγωγούς του φυσικού αερίου, το οποίο διοχέτευε στην φιλειρηνική Ευρώπη, και αν από τότε, τα πράγματα είχαν σκουρύνει, υπολογίστε πόσο κατάμαυρα έχουν γίνει τέσσερα χρόνια μετά και ως πού μπορούν να φτάσουν.
Με αιτιολογικό την, -πάντοτε-, μόλυνση της ατμόσφαιρας, την πρόσφατη πανδημία, και τέλος την Ρωσία που πολεμάει «αναίτια» την Ουκρανία, σε αντίθεη με όλους τους άλλους επιτιθέμενους σε άλλες χώρες, του υπόλοιπου κόσμου, όπου εκεί φαίνεται να υπάρχουν σοβαρές αιτίες, το ΔΝΤ συμπεραίνει πως:
«Το αποτέλεσμα είναι 345 εκατομμύρια άνθρωποι να βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Και σε όλο τον κόσμο περισσότεροι από 828 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν για ύπνο πεινασμένοι. κάθε βράδυ. Από αυτούς, περίπου οι μισοί είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι λόγω σοβαρών οικονομικών προκλήσεων, αδύναμων θεσμών και ευθραυστότητας. Ο αντίκτυπος του επισιτιστικού σοκ γίνεται αισθητός παντού. Το πρόβλημα είναι χειρότερο σε 48 χώρες, πολλές από τις οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές από την Ουκρανία και τη Ρωσία, και κυρίως χώρες χαμηλού εισοδήματος».
Αυτά, τα αρκούντως τραγικά συμπεράσματα, όσο δε για προοπτικές, σχεδιασμούς, προσπάθειες για υποτιθέμενες λύσεις, έστω και απλές σκέψεις για καταπολέμηση του ολέθριου γεγονότος, το ΔΝΤ δεν μοιάζει να να έχει κάτι υπ’ όψη, κι αν έχει, δεν το ανακοινώνει.