ΟΛΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Διαβάζω πως πτώση εννέα θέσεων καταγράφει η Ελλάδα στη φετινή μελέτη του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, την οποία δημοσιοποίησε το Κέντρο... ΟΛΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Διαβάζω πως πτώση εννέα θέσεων καταγράφει η Ελλάδα στη φετινή μελέτη του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, την οποία δημοσιοποίησε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ), σε συνεργασία με το καναδικό Ινστιτούτο «Fraser». Ειδικότερα, η χώρα μας καταλαμβάνει την 85η θέση μεταξύ 165 χωρών, σύμφωνα με δεδομένα του 2020.

Αναλυτικώς, η κατάταξη της Ελλάδας στα πέντε βασικά πεδία του δείκτη είναι:



*Μέγεθος του κράτους: 153η θέση.

*Κράτος δικαίου και ιδιοκτησιακά δικαιώματα: 54η θέση.


*Πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα: 75η θέση.

*Ελευθερία στο διεθνές εμπόριο: 18η θέση.

*Ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα: 143η θέση.

Πρώτες και καλύτερες, και αυτή τη χρονιά, έρχονται  το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, καταλαμβάνοντας την 1η και τη 2η θέση αντιστοίχως. Η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία και η Δανία ακολουθούν και συμπληρώνουν την πρώτη και «γκανιάν» πεντάδα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως.



Όσο για τις μεγάλες, ή σχετικώς ευημερούσες χώρες, στην 7η θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ, στην 12η η Ιαπωνία, στην 25η η Γερμανία, στην 44η η Ιταλία, στην 54η η Γαλλία. Ακόμη πιο κάτω, κατατάσσονται η Ινδία (89η), η Ρωσία (94η), η Βραζιλία (114η) και η Κίνα (116η).

Όσο δε, για την «περίλαμπρη» θέση, την οποία κατόρθωσε να κερδίσει η χώρα μας,  ο πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας δήλωσε: «Η πτώση εννέα θέσεων που καταγράφει φέτος η Ελλάδα στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας μπορεί ως ένα βαθμό να οφείλεται στο μέγεθος της έκτακτης κρατικής στήριξης για την ενίσχυση της οικονομίας, όμως σε κάθε περίπτωση είναι μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη που πρέπει να λειτουργήσει ως συναγερμός για τους αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικών και ευρύτερα τους πολίτες της χώρας».

Στην Ελλάδα, άλλωστε, είτε έτσι, είτε αλλιώς, οι αριθμοί είναι αυτοί, οι οποίοι  ευημερούν, και μόνον.



error: Content is protected !!