«ΦΑΡΜΑΚΙ» Ο ΚΑΦΕΣ «ΦΑΡΜΑΚΙ» Ο ΚΑΦΕΣ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Ενδεχόμενο και αναμενόμενο ήταν και αυτό. Στις ημέρες μας, η «ενέργεια» είναι το παν και εδώ και πολλούς αιώνες, απαραίτητος... «ΦΑΡΜΑΚΙ» Ο ΚΑΦΕΣ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Ενδεχόμενο και αναμενόμενο ήταν και αυτό. Στις ημέρες μας, η «ενέργεια» είναι το παν και εδώ και πολλούς αιώνες, απαραίτητος για όλους σχεδόν εμάς, ο καφές, το καφεδάκι, ο γλυκύς βραστός, ο τούρκικος, ο νες, ο εσπρέσο, ο μακιάτο, ο βιενουά, ο φρέντο και τόσα άλλα είδη καφέδων, τα οποία μας είχαν γίνει απαραίτητα για να ξεκινάμε την ημέρα μας, για να καλμάρουν τα νεύρα μας, γιατί, -κατά τους επιστήμονες-, πότε έκαναν καλό στην υγεία μας και πότε όχι, για «να πηγαίνουν τα φαρμάκια κάτου», για να τρατάρουμε, για να συλλυπούμαστε, για να συνοδεύουμε το τσιγάρο μας, για να συζητάμε γύρω από ένα κουπάκι καφέ, και για τόσα άλλα «για».



Ποικιλίες καφέδων από Βραζιλία, Βενεζουέλα, Τουρκία και από όπου αλλού, με αρκετές παραλλαγές και ονόματα, μία γλυκιά συντροφιά απανταχού της Γης, κάτι σαν «προσωπική ενέργεια» του καθενός-μας.

Ίσως και γι’ αυτό να ακολούθησε το ταπεινό «καφεδάκι»  την μοίρα της «ενέργειας» και βάλθηκε να την ανταγωνιστεί ακόμη και στην τιμή. Έτσι, κι ενώ πάντα ελάμβανε την κάποια αυξησούλα του ως προς την τιμή κατανάλωσής του, ο καφές, αυτή τη φορά αντιτιθέμενος ως κινητήρια δύναμη της ανθρώπινης ενέργειας, αντιπαρατίθεται προς την ενέργεια του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, και με μιάς αυξήθηκε κατά 16,9%, για να μας κάνει την ζωή ακόμη πιο δύσκολη, καθώς πολλοί από εμάς δεν θα μπορούμε πλέον να βρίσκουμε παρηγοριά σ’ αυτόν, αλλά κι ούτε …το μέλλον μας θα αναγιγνώσκουμε στα αναποδογυρισμένα φλιτζάνια του.



Παράλληλα, κατά 24% αυξήθηκε το φρέσκο πλήρες γάλα, το οποίο θα πει πως και τα παράγωγά του, γιαούρτια, τυριά και άλλα, θα λάβουν την ανιούσα, αλλά και μάλλον θα το κόψουμε από τους καφέδες για οικονομία.

Σκέπτεστε όμως, τι μέλλει γενέσθαι και με τους θεριακλήδες του σερμπέτικου, που θα αναγκαστούν να τον πίνουν πικρό, καθότι και η ζάχαρη ανέβηκε κατά 33,4%;



Η Φινλανδία και η Λιθουανία, επί των προϊόντων αυτών, είδαν τις υψηλότερες αλλαγές στις τιμές του καφέ, με αυξήσεις κατά 43,6% και 39,9% αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν η Σουηδία και η Εσθονία. Η Πολωνία κατέγραψε το μεγαλύτερο άλμα στην τιμή της ζάχαρης, που αυξήθηκε κατά 109,2% από τον Αύγουστο του 2021.

Πέραν όλων αυτών, οι επιπτώσεις θα βαρύνουν και τις λειτουργίες των καφεκοπτείων, των καφετεριών και των καφενείων, καθώς η αγοραστική τους κίνηση, προφανώς, θα πέσει.

Άντε, πάμε για άλλα…

error: Content is protected !!