Εκτός της 10ετούς παραγραφής χρέη 43,43 δισ. ευρώ, προς τον ΕΦΚΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝΚΟΙΝΩΝΙΑ 19 Οκτωβρίου 2022 fonisalaminas
Δεν παραγράφονται στη δεκαετία όλα τα χρέη που υπάγονται στο ΚΕΑΟ και έχουν σταλεί Ατομικές Ειδοποιήσεις
Εκτός της μείωσης του χρόνου της παραγραφής από 20 σε 10 χρόνια μένουν τα χρέη ύψους 43,43 δισ. ευρώ, προς τον ΕΦΚΑ, τα οποία έχουν βεβαιωθεί από το ΚΕΑΟ.
Αυτό προκύπτει από τη διάταξη του σχετικού νομοσχεδίου που είναι σε διαβούλευση, σε συνδυασμό με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών.
Έτσι, με τις μεθοδεύσεις αυτές μένουν έξω από το «κούρεμα» της παραγραφής όλα τα χρέη που υπάγονται στο ΚΕΑΟ και το ύψος τους, την 30η Ιουνίου 2022 είχε εκτοξευτεί σε 43,43 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι με την υπ. αρ.1833/2021 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίθηκε αντισυνταγματική η σχετική διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου, που προέβλεπε την παραγραφή των χρεών στην 20ετία και όρισε στη 10ετία τον χρόνο παραγραφής των χρεών προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ.
Η απόφαση αφορά όλες τις οφειλές, προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ καλύπτει τόσο για τις αξιώσεις του τέως ΙΚΑ, όσο και των λοιπών ασφαλιστικών φορέων, οι οποίοι εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.
Κατόπιν το υπουργείο Εργασίας έπρεπε να προσαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία στη δικαστική απόφαση, αλλά χρησιμοποιεί μια πολύ διασταλτική ερμηνεία.
Ενώ εργατολόγοι τονίζουν ότι η παραγραφή πρέπει να είναι οριζόντια για τα χρέη που έχουν βεβαιωθεί, προ δεκαετίας, το υπουργείο Εργασίας προσθέτει διάταξη η οποία περιορίζει το εύρος της απόφασης του ΣτΕ.
Ειδικότερα, το άρθρο 95 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, για την «Παραγραφή αξιώσεων Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης» προβλέπει συγκεκριμένα:
«Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, η αξίωση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) για την είσπραξη απαιτήσεων από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές υπόκειται σε δεκαετή παραγραφή που αρχίζει από την πρώτη μέρα του επόμενου έτους εντός του οποίου παρασχέθηκε η ασφαλιστέα εργασία ή υπηρεσία, ανεξαρτήτως του χρόνου κατά τον οποίο οι απαιτήσεις αυτές βεβαιώθηκαν. Η παραγραφή διακόπτεται στις περιπτώσεις της παρ. 1 του άρθρου 138 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), περί του καθορισμού των περιπτώσεων διακοπής της παραγραφής των χρηματικών απαιτήσεων του Δημοσίου, καθώς και με την κοινοποίηση πράξης βεβαίωσης, εν ευρεία ή εν στενή εννοία, προς τον ασφαλισμένο».
Δηλαδή, εάν ένα χρέος προς το ΙΚΑ ή το ΤΕΒΕ, ηλικίας 20 ετών, έχει περάσει στο ΚΕΑΟ και έχει βεβαιωθεί από το ΚΕΑΟ πριν από π.χ. 2 χρόνια, δεν παραγράφεται, άμεσα, αλλά θα παραγραφεί σε 10 χρόνια μετά τη βεβαίωση από το ΚΕΑΟ.
Όλα είναι βεβαιωμένα!
Σε ότι αφορά στα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΦΚΑ που έχει συγκεντρώσει το ΚΕΑΟ, το ύψος τους ανέρχεται σε 43,43 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, τα περισσότερα, ήτοι 23,86 δισ. ευρώ, είναι χρέη που δημιουργήθηκαν από το 2011 και πίσω, που σημαίνει ότι έχει παρέλθει η 10ετία και θα μπορούσαν να παραγραφούν με βάση την απόφαση του ΣτΕ.
Όμως, δεν παραγράφονται, επειδή βεβαιώθηκαν από το ΚΕΑΟ τα τελευταία χρόνια.
Άλλωστε μέχρι τον Ιούνιο 2022 το ΚΕΑΟ έχει αποστείλει συνολικά 2.049.444 Ατομικές Ειδοποιήσεις σε οφειλέτες, τα χρέη των οποίων ΔΕΝ θα παραγραφούν στην 10ετία, αλλά με τη συμπλήρωση 10 ετών από την ημερομηνία της βεβαίωσης από το ΚΕΑΟ.
Στο πλαίσιο όλων αυτών, τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ που μπορούν να παραγραφούν είναι μόνο κάποια «ξεχασμένα» τα οποία δεν έχουν περάσει ακόμα στις λίστες του ΚΕΑΟ.
sofokleousin.gr