ΜΑΝΤΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΙΝΑ ΜΕΡΙΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΙΝΑ ΜΕΡΙΑ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Η τρίτη θητεία για τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Σι Τζιπίνγκ, βρίσκεται σε τροχιά. Ηγέτης της απέραντης αυτής... ΜΑΝΤΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΙΝΑ ΜΕΡΙΑ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Η τρίτη θητεία για τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Σι Τζιπίνγκ, βρίσκεται σε τροχιά. Ηγέτης της απέραντης αυτής χώρας για μία ακόμη φορά, θεώρησε πρέπον να ευχαριστήσει τον λαό του αλλά και να προειδοποιήσει τον εχθρό του.

Εμμέσως λοιπόν, πλην όμως και σαφώς, ανακοίνωσε την δυσαρέσκειά του προς απέναντι, τονίζοντας κατ’  επανάληψη στον λόγο, τον οποίον εξεφώνησε πως «Η Κίνα δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τον υπόλοιπο κόσμο και ο κόσμος έχει ανάγκη την Κίνα», εξαίροντας μάλιστα και τα δύο «θαύματα», τα οποία συντελούνται στην χώρα του, ήτοι «την ταχεία οικονομική ανάπτυξη και την μακροπρόθεσμη κοινωνική σταθερότητα».



Προφητεύων, μάλιστα, το εγγύς μέλλον, δήλωσε πως πρέπει «να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα σενάρια, να αντέξουμε βίαιους ανέμους, αγριεμένα νερά, ακόμα και επικίνδυνες θύελλες», χωρίς να προκαθορίζει την προέλευσή τους.

Φαίνεται, πάντως, πως όλοι οι Κινέζοι κατάλαβαν περί ποίων θυελλών ομιλούσε και από πού θα ήταν δυνατόν να προ έλθουν, καθώς μάλιστα το θέμα της Ταϊβάν, είναι πάντα στο επίκεντρο.

Ο κινέζος πρόεδρος εγκατέστησε αρκετούς από τους στενότερους συμμάχους του στη Διαρκή Επιτροπή, το επταμελές όργανο το οποίο θεωρείται πως κρατά στα χέρια του τα κλειδιά της εξουσίας στον ασιατικό γίγαντα, και πως οι σχέσεις του με την Ρωσία θα παραμείνουν σε πολύ καλό επίπεδο.



Πολιτικοί αναλυτές του Ινστιτούτου SinoInsider  πιστεύουν πως ο  Xi Jinping στο μυαλό του πάνω απ’ όλα έχει «την ασφάλεια του καθεστώτος», και θα κάνει τα πάντα να υπερασπιστεί αυτές τις προθέσεις του.

Η δεύτερη στον κόσμο ακμάζουσα οικονομικά χώρα, προσβλέπει, ως φαίνεται, σε καλύτερες οικονομικές και πολιτικές επιδόσεις.

error: Content is protected !!