ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ: Ο ΤΕΚΕΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ: Ο ΤΕΚΕΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Μια δημότης Σαλαμίνας Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος (Νόμος 4633/2019) απαγορεύεται το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους, ενώ το ελεύθερο στους καπνιστές... ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ: Ο ΤΕΚΕΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Μια δημότης Σαλαμίνας

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος (Νόμος 4633/2019) απαγορεύεται το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους, ενώ το ελεύθερο στους καπνιστές δίνεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους και μόνο εάν αυτοί είναι, τουλάχιστον ανοιχτοί περιμετρικά σε δύο πλευρές.

Το κάπνισμα απαγορεύεται τόσο στους κλειστούς ιδιωτικούς χώρους, όσο και στους δημόσιους.

 Στους δημόσιους χώρους ανήκουν και οι χώροι που ανήκουν στο Δήμο, ακόμα και το Δημαρχείο, ακόμα και η Αίθουσα Μπόγρη.

Τόσο λοιπόν στην Αίθουσα Μπόγρη όσο και στον προθάλαμό της ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ.

Όσοι καπνίζουν εντός της Αίθουσας ΑΛΛΑ ΚΑΙ στον προθάλαμό της παραβαίνουν το Νόμο.  

Στο Νόμο δεν υπάρχουν εξαιρέσεις για τους εργαζόμενους του Δήμου.

Στο Νόμο δεν υπάρχουν εξαιρέσεις για τους τεχνικούς των φώτων κλπ σε αίθουσες.

Στο Νόμο δεν υπάρχουν εξαιρέσεις για όσους καπνίζουν στη ζούλα επειδή «έλα μωρέ, 100 άνθρωποι υπάρχουν εδώ μέσα, εμένα θα πάρουν είδηση?»

Στο Νόμο δεν υπάρχουν εξαιρέσεις για όσους στήνονται δίπλα στην ανοιχτή πόρτα, αλλά συνεχίζουν να καπνίζουν μέσα μήπως και κρυώσει η πλατούλα τους.

Ούτε υπάρχουν εξαιρέσεις στο Νόμο για τη θεριακλού ξανθιά, την υπάλληλο του Δήμου που «χάρη -και μεγάλη κιόλας- μας κάνει που δεν θα καπνίσει» (όπως μας είπε).

Και που «αν μας αρρωσταίνει ο καπνός της να πάμε να καθήσουμε σε εξωτερικό χώρο» (όπως μας είπε) !!! 

Στο Νόμο δεν υπάρχουν εξαιρέσεις για κουρασμένες υπάρξεις που έχουν ανάγκη το  τσιγάρο επειδή «κουράστηκαν από το σφουγγάρισμα» (όπως μας είπε).

Ούτε υπάρχουν εξαιρέσεις για τους υπαλλήλους που μας κοιτάνε λοξά κάθε φορά που τους λέμε να σβήσουν το τσιγάρο, λες και τους είπαμε να σβήσουν το τσιγάρο μέσα στο σπίτι τους.

Ούτε ο Νόμος περιλαμβάνει εξαιρέσεις για Δημάρχους και όπως πολύ πετυχημένα είπε κάποτε ο γιος μου σε έναν Δήμαρχο (ήταν 6 ετών τότε) «τι το θέλεις το τασάκι στο γραφείο σου αφού απαγορεύεται το κάπνισμα?»

Και ΚΥΡΙΩΣ, ο Νόμος δεν εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν παιδιά στους εσωτερικούς χώρους.

Εφαρμόζεται παντού και πάντα.

Αλλά και απαγορευτικός Νόμος να μην υπήρχε….

Διανύουμε συγκυρία COVID και είμαστε όλοι με μία μάσκα στη μούρη προσπαθώντας να πάρουμε ανάσα… Γιατί ρε φίλε, μας γεμίζεις τη μάσκα με τον καπνό σου?

Στην αίθουσα Μπόγρη βρίσκονται 100 παιδάκια που παρακολουθούν μία παράσταση, και ανοίγουν το στοματάκι τους για να γελάσουν.. Γιατί ρε κυρά μου, υπάλληλε του Δήμου, χώνεις στα μικρά αυτά στοματάκια και τα πνευμονάκια το ντουμάνι σου?

Και επίσης ξέρετε τι άλλο?

Έχουμε όλοι δικαίωμα στον καθαρό αέρα. Τόσο όσο εσείς έχετε ανάγκη το τσιγάρο σας.

Επίσης έχω το δικαίωμα να έχω μία σωστή διαχείριση των δημοτικών χώρων, διότι αυτή τη διαχείριση εγώ την πληρώνω. Και την πληρώνω αδρά. Το ίδιο και τους χώρους.

Γι’αυτό κύριε Δήμαρχε, την επόμενη φορά που θα γυρίσει η υπάλληλός σας να μου πει να βγω έξω στο κρύο επειδή αυτή θέλει να καπνίσει στην αίθουσα Μπόγρη ή στον προθάλαμό της,

και την επόμενη φορά που μου ουρλιάξει μπροστά σε κόσμο ότι «θα μου κάνει χάρη που δεν θα καπνίσει»,

και την επόμενη φορά που τελικά θα καπνίσει (φυσικά) κι εγώ μετά θα τρέχω στους γιατρούς γιατί τώρα βράζουν ο λαιμός και τα πνευμόνια μου εδώ και μέρες εξαιτίας των τσιγάρων της,

και την επόμενη φορά που θα πιάσω υπάλληλό σας να καπνίζει σε εσωτερικό χώρο δίπλα σε αίθουσα όπου παρακολουθούν εκδήλωση παιδιά,

αλλά και υπάλληλός σας να μην είναι και να είναι από αυτούς τους Τρίτους, τους ανάμεσά μας, που κοιτάνε μόνο την πάρτη τους και πώς θα περάσουν αυτοί μόνο καλά, θεωρώντας τους υπόλοιπους εμάς, και κυρίως τα παιδιά, κοινωνικά κατάλοιπα ανάξια προσοχής,

να ξέρετε, κύριε Δήμαρχε, ότι θα φορέσω το όνομά μου και την ταυτότητά μου και, όπως είπα και στη θεριακλού φίλη μας, θα καλέσω  την Αστυνομία. Και θα την καταγγείλω.

Και θα καταγγείλω κι εσάς κύριε Δήμαρχε. Όχι μόνο την υπάλληλο.

Γιατί τρία χρόνια τώρα ανέχεστε την καταπάτηση του Νόμου, γιατί δεν μπορείτε να βάλετε μία τάξη στη μοναδική Αίθουσα πολιτιστικών δρώμενων του νησιού μας, γιατί ενθαρρύνετε (με τασάκια σε εσωτερικούς χώρους κλπ) την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας σε μία περίοδο όπου οι μισοί πέθαναν από πνευμονίες και οι άλλοι μισοί έχουν προβλήματα.

Και γιατί δεν αγαπάτε και δεν προστατεύετε τα παιδιά.    

Και γιατί δεν έχετε βάλει κανόνες και έλεγχο σε μία αίθουσα, την Αίθουσα Μπόγρη, τη μοναδική του νησιού (πέρα από τις δύο αίθουσες σε μέγεθος αποθήκης που διαθέτουμε στο Αμπελάκι και στα Σελήνια), η οποία είναι ο καθρέφτης του πολιτισμού της νεότερης Σαλαμίνας, εκεί που τα πάντα διαδραματίζονται, εκεί όπου οι πάντες συναθροίζονται, εκεί που συναλλάσσονται κάτοικοι και μη, εκεί που γεννιούνται οι νέες ιδέες.

Και φαντάζομαι ότι τις γνωρίζετε τις διαδικασίες κύριε Δήμαρχε, έτσι? 

Το αντικαπνιστικό πρόστιμο δεν το τρώει μόνο η υπάλληλος, το τρώει και ο/η προϊστάμενος, το τρώει και η Δημοτική Αρχή.

Αυτά και χαιρετισμούς στη θεριακλού μας που έχει κάνει το Δήμο τσιφλίκι της.

Καιρός να αρχίσει να βγαίνει αυτή έξω στο κρύο. Όχι εμείς.

error: Content is protected !!