ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΛΙΨΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΛΙΨΗΣ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Κυριακή σήμερα, ημέρα χαράς άλλοτε, στις ημέρες μας όμως, καθόλου ξέχωρη από όλες τις άλλες, κι αν οι αναμνήσεις των... ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΛΙΨΗΣ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Κυριακή σήμερα, ημέρα χαράς άλλοτε, στις ημέρες μας όμως, καθόλου ξέχωρη από όλες τις άλλες, κι αν οι αναμνήσεις των παλιών καλών ημερών, ακόμη επιβιώνουν μέσα μας, η σκληρή πραγματικότητα τις αμαυρώνει κι αυτές.

Αυτό δε, συμβαίνει καθώς όλα γύρω μας, φαίνεται να, γυρνάνε ανάποδα και μάλιστα με γεωμετρική πρόοδο κατά την τελευταία δεκαετία.

Ξέρουμε πολύ καλά πως η Ελλάδα κάποια στιγμή χρεοκόπησε, ποιοί ήσαν οι λόγοι για τους οποίους χρεοκόπησε και μπήκε σε «μνημόνια», πώς ως εκ τούτου η ακρίβεια ξεκίνησε να καλπάζει, οι μισθοί μίκρυναν, οι συντάξεις πετσοκόπηκαν, οι πολίτες εγκλωβίστηκαν πίσω από την μέγγενη της φτωχοποίησης και η κακή αυτή κατάσταση, έστω και χωρίς «μνημόνια», συνεχίζεται και επαυξάνεται.



Τάχουμε πει τόσες φορές, να μην τα ξαναλέμε. Τα ζούμε καθημερινά και δεν ξέρουμε μέχρι πότε θα τα ζούμε και μάλιστα επί τα χείρω.

Κάνω τις σκέψεις αυτές καθώς, για μία ακόμη φορά διαβάζω στις εφημερίδες τις καθημερινές αυξήσεις των πάντων, για τις οποίες φυσικά πόρρω απέχουν να φταίνε, πλέον, τα «μνημόνια», ούτε φταίει η Κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί τα καλύτερα, έως και να γεμίζει καθημερινά το καλάθι του νοικοκυριού, -και ας αντιδρούμε εμείς οι αχάριστοι. Για όλα τώρα, φταίει η Ρωσία, η οποία κήρυξε τον πόλεμο στην Ουκρανία, αντέδρασε και της κήρυξε «εμπάργκο» άπασα η Ευρωπαϊκή Ένωση, τέλος της κήρυξε τον πόλεμο, -λεκτικά, βέβαια-, και η Ελλάδα και να τα αποτελέσματα:

Πληθωρισμός μη αναχαιτιζόμενος, ακόμη μεγαλύτερη φτωχοποίηση, ακόμη πιο καλπάζουσα ανεργεία, ακόμη περισσότεροι χωρίς σπίτια, να κοιμούνται στους δρόμους, τα πεζοδρόμια και τα παγκάκια, και πόσοι θα παγώσουμε τον χειμώνα, θα ξυλιάσουμε και θα αγαλματοποιηθούμε.



Διαβάζω πάλι, λοιπόν, στις εφημερίδες τα ύψη των τιμών, οι οποίες καθημερινώς όλο και πιο πολύ υψιπετάνε, και προχθές είχαν σκαλώσει ως εξής:

14,8 στα τρόφιμα, 19,3 % το ψωμί, 24,2% τα γαλακτοκομικά, 16,6% έλαια και λίπη, 13,2% στα λαχανικά, 20,8% το πετρέλαιο θέρμανσης, 16,1% είδη άμεσης κατανάλωσης, 30,1% οι μεταφορές.

Και συνεχίζει να προσπαθεί και να ξαναπροσπαθεί η Κυβέρνηση, και με καλάθια και με ενισχύσεις, αλλά δεν έχει και κανένα πακτωλό χρημάτων και όσες περεταίρω υποσχέσεις και να δώσει η κατάσταση παραμένει ζοφερή.

Κι από την άλλη, οι στατιστικές αναφέρουν πως κατά το πρώτο τρίμηνο του παρόντος έτους, η μείωση του μέσου μισθού έφτασε στο 22 τοις εκατό και στο 40 ανέβηκε η μείωση της αγοραστικής δυνατότητας.

Καλή Δευτέρα. 

error: Content is protected !!