Στέφανος Χρήστου: “Θα συνεχίσουμε από εκεί που τα αφήσαμε”
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ) 21 Νοεμβρίου 2022 fonisalaminas
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΨ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ κ. ΣΤΕΦΑΝΟ ΧΡΗΣΤΟΥ
Συνέντευξη στον Ντίνο Κουμπάτη
Ο Στέφανος Χρήστου και πάλι στις επάλξεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υποψήφιος για τέταρτη φορά Δήμαρχος Κορυδαλλού.
Ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς και για μία σειρά τετραετιών Δήμαρχος Κορυδαλλού, Στέφανος Χρήστου, ανακοίνωσε πως ύστερα από μία περίοδο κάποιων χρόνων ανάπαυλας και παρατηρητής των εν τω μεταξύ δρωμένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιστρέφει ξανά και θα διεκδικήσει εκ νέου τον Δήμο Κορυδαλλού.
Η ανακοίνωσή του αυτή, ενθουσίασε τους κατοίκους του Κορυδαλλού, οι οποίοι δεν μπορούν να ξεχάσουν τα όσα εκείνος έκανε στην πόλη τους, το μεγάλο ενδιαφέρον του γι’ αυτούς και την δοτικότητά του στον Δήμο και τους δημότες.
Ο Στέφανος Χρήστου, έχει υπηρετήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση επί είκοσι έξι χρόνια, τα μισά σαν δημοτικός σύμβουλος και τα επόμενα δώδεκα ως Δήμαρχος, εκλεκτός του λαού του Κορυδαλλού, όπου ζει και όπου πολιτεύεται.
Περάσατε για πολλά χρόνια από ένα Δήμο, αυτόν του Κορυδαλλού, και μία Νομαρχία, αυτή του Πειραιά και αφήσατε φεύγοντας πίσω σας ένα σπουδαίο έργο. Η προσφορά αυτή στον δημότη και γενικότερη στον πολίτη, κατά πόσον σας έχει δικαιώσει;
Νομίζω ότι σε αυτήν την ερώτηση την τελική απάντηση πρέπει να την έχει ο δημότης. Εν τούτοις οι πολίτες του Κορυδαλλού και της Α΄και Β΄Πειραιά με τίμησαν και μετά τη λήξη της θητείας μου ως Δημάρχου. Πιο συγκεκριμένα το 2009 που ήμουν υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσα 20.000 περίπου σταυρούς προτίμησης στη Β΄ Πειραιά και οι δημότες του Κορυδαλλού με ανέδειξαν πρώτο στον Κορυδαλλό με 6.500 σταυρούς. Το ίδιο με τίμησαν οι πολίτες του Πειραιά στο σύνολό του το 2010 ως υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη. Αυτή είναι μία δικαίωση των αγώνων τόσων ετών στην αυτοδιοίκηση που τόσο αγαπώ και υπηρέτησα και θα υπηρετήσω ξανά πρώτα ο Θεός.
Αποφασίσατε, ύστερα από ένα χρονικό ανάπαυλας, να είστε και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος για τον Δήμο Κορυδαλλού. Πώς βλέπετε σήμερα την μελλοντική πορεία σας ως Δήμαρχος.
Η πολιτική μου πορεία είναι συνεχής αφού το 2009, όπως είπα προηγουμένως, ήμουν υποψήφιος βουλευτής και έχασα την έδρα το πρωί μετά τις εκλογές από το συγχωρεμένο αγωνιστή βουλευτή της περιοχής μας τον Τάσο Νεράντζη της Ν. Δ., λόγω εκλογικού νόμου. Από το 2010 έως το 2014 ήμουν αιρετός αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και από το Νοέμβριο του 2018 μέχρι το Μάιο του 2019 ήμουν και πάλι υποψήφιος βουλευτής. Δηλαδή βρίσκομαι σε μία διαρκή αγωνιστική και διεκδικητική επαφή με τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής και του Κορυδαλλού φυσικά. Η αυστηρή εκτίμηση της πολιτικής πραγματικότητας στον Δήμο, η επαφή με τους δημότες του Κορυδαλλού για ένα χρόνο μέχρι και σήμερα και
η καταφανής ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής με οδήγησαν στο να ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου.
Κατά τα χρόνια που «απουσιάσατε» από τον Δήμο Κορυδαλλού ως Δήμαρχος, θα μπορούσατε να τα ανασκοπήσετε και να τα κρίνετε «απ’ έξω»; Σας ικανοποίησε η πρόοδος επί των δημοτικών πραγμάτων κατ’ αυτά τα χρόνια;
Να σημειωθεί ότι ως αντιπεριφερειάρχης Πειραιά στήριξα το δήμο του Κορυδαλλού και την τότε δημοτική αρχή με συγκεκριμένα έργα που εκτελέσθηκαν και άλλα που εντάχθηκαν στον προϋπολογισμό της περιφέρειας Αττικής. Είμαι της άποψης, ότι ο κάθε αιρετός έχει τη δική του αντίληψη και το δικό του αποτύπωμα που κρίνεται σε βάθος χρόνου. Στην αυτοδιοίκηση όμως κρίνεται άμεσα και διαρκώς από τον δημότη η κάθε δημοτική αρχή.
Το θέμα στην άσκηση της πολιτικής είναι να επικρατούν ήθος, αξιοπρέπεια και εντιμότητα.
Αναμφισβήτητα, υπήρξατε ένας επιτυχημένος Δήμαρχος πολλών τετραετιών και κάνατε πολλά για την πόλη σας. Τι δεν προλάβατε να πραγματοποιήσετε, από όσα είχατε βάλει σαν σκοπό και αυτά, ίσως τα υλοποίησαν οι διάδοχοί σας; Αυτή τη στιγμή, που εσείς αποφασίσατε να επανέλθετε στην ενεργό δράση, ποιες ανάγκες πιστεύετε ότι έχει η πόλη σας και κατά πόσον εσείς έχετε σκοπό να επιληφτείτε αυτών και να τις αποκαταστήσετε;
Πολλές προτάσεις μας το 2006 παραμένουν επίκαιρες και για αυτές θα αγωνιστούμε, όπως για παράδειγμα, η οριστική απομάκρυνση των φυλακών, η αξιοποίηση των 115 στρεμμάτων που διεκδικήσαμε και πήραμε στο Σχιστό. Το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και η ανέγερση νέων εκπαιδευτηρίων, η καθίερωση και εφαρμογή του τοπικού δημοψηφίσματος για τα μεγάλα θέματα, η διαφάνεια και η λογοδοσία της δημοτικής αρχής της πόλης και βέβαια η προτεραιότητα της επαναφοράς της κοινωνικής πολιτικής που είχαμε διαμορφώσει επί των ημερών μας, όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε.
Σύμφωνα με την τρέχουσα εικόνα ζωής, η οποία επικρατεί και οπωσδήποτε έχει αλλάξει και αλλάζει συνεχώς σε εποχές που «τρέχει» η ολονένα εξελισσόμενη τεχνολογία, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για ένα σύγχρονο Δήμο να ακολουθήσει, να προσαρμοστεί και να συμβαδίσει, -ίσως και να ξεπεράσει τα τρέχοντα και να προχωρήσει;
Οι δήμοι οφείλουν να προσαρμοστούν στη νέα κοινωνική, οικονομική, ενεργειακή, τεχνολογική και πολιτική πραγματικότητα. Συνεπώς οφείλουν να καταρτίσουν και να επεξεργαστούν πολιτικές για να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις.
Παλαιότερα οι Δήμοι, στην Ελλάδα, βρίσκονταν περισσότερο εξαρτημένοι από τα πολιτικά κόμματα, με ό,τι καλό ή κακό αυτό συνεπάγετο. Περί αυτού, ποια είναι η άποψή σας σήμερα;
Οι πολίτες σήμερα και πολλά χρόνια πριν οδηγούνται στην κάλπη με την πεποίθηση της ιστορίας,της αποτελεσματικότητας, των έργων και του ήθους των υποψηφίων.
Τα “χρίσματα” από τα κόμματα ξεπεράστηκαν με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Με την μεγάλη πείρα, η οποία και σας διακρίνει επί των δημοτικών πραγμάτων και προβλημάτων, θα πρέπει οι δημότες σας να είναι βέβαιοι ότι επανέρχεστε με μία γκάμα σοβαρών και σπουδαίων σχεδίων και πρωτοβουλιών για τον Δήμο. Είναι κάποιες ανακοινώσιμες εκ των προτέρων;
Ήδη σε προηγούμενη ερώτηση, σας έδωσα ένα περίγραμμα των προγραμματικών μας αρχών. Σε κάποια μεγάλα έργα (απομάκρυνση φυλακών, αξιοποίηση χώρου λατομείων)
θα συνεχίσουμε από εκεί που τα αφήσαμε.
Συνήθως οι Δήμοι περιχαρακώνονται στα όριά τους, ενώ θα μπορούσαν σε πολλούς τομείς και να δημιουργήσουν από κοινού διάφορα έργα ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού, τεχνολογίας, και άλλα. Ποια είναι η άποψή σας;
Οι πολιτικές μας θα πρέπει να γίνουν και υπερδημοτικές. Γιατί η όσμωση και η αλληλεπίδραση των διαφόρων δράσεων οδηγεί στις ευρύτερες συνεργασίες. Δεν είναι δυνατόν ο δήμος να περιχαρακώνεται σαν μια σύγχρονη Σπάρτη. Αυτές οι δημοτικές συνεργασίες δεν μπορεί να είναι συγκυριακές, αλλά πρέπει να έχουν στοιχεία διάρκειας, τομείς, όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, και η κοινωνική πολιτική.
Παρατηρούμε συχνά και σε πολλούς Δήμους, να δίνεται μεγάλη έμφαση σε έργα ανάπτυξης, πολεοδομίας, ασφαλτοστρώσεων, πάντα, -κατά κάποιο τρόπο-, γύρω από την ύλη, και να παραγκωνίζεται ή λίγο να εκτιμάται ο Πολιτισμός. Επειδή γνωρίζουμε ότι εσείς έχετε προάγει τον Πολιτισμό, πού νομίζετε ότι οφείλεται το προαναφερθέν, για τους άλλους, φαινόμενο.
Δυστυχώς κύριε Κουμπάτη ο παραμερισμός του πολιτισμού είναι γενικότερο φαινόμενο και εσείς ως άξιος εκφραστής του χώρου το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Γνωρίζω ότι αγωνίζεστε επάξια για την επικράτηση του καθαρού και προαγωγικού πολιτισμού σε όλες του τις εκφράσεις. Τάσσομαι υπέρ του συλλογικού και συμμετοχικού πολιτισμού με ενεργή την παρουσία των συμπολιτών μας. Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι ο πολιτισμός, είναι πρώτα και πάνω από όλα, ηθική. Χωρίς αλήθεια, σεβασμό για το καθήκον, αγάπη για τον πλησίον και αρετή γενικότερα, όλα καταστρέφονται.
Η ηθική μιας κοινωνίας είναι η μοναδική βάση του πολιτισμού.