Η ΔΙΠΛΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ Η ΔΙΠΛΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Μπορεί η παρούσα Κυβέρνηση της χώρας μας να έκανε τα αδύνατα-δυνατά, αποσκοπούσα σε μία Ελλάδα, η οποία θα αποτελούσε οικονομικό... Η ΔΙΠΛΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Μπορεί η παρούσα Κυβέρνηση της χώρας μας να έκανε τα αδύνατα-δυνατά, αποσκοπούσα σε μία Ελλάδα, η οποία θα αποτελούσε οικονομικό πρότυπο και παράδειγμα υγιούς διαβίωσης των πολιτών της, αλλά χρόνος των τριών ετών διακυβέρνησης έως τα σήμερα, δεν υπήρξε αρκετός για να επιτευχθεί το θαύμα.

Το ΙΕΛΚΑ, Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, πραγματοποίησε ενδεικτική έρευνα σε δείγμα χιλίων καταναλωτών από τις 9 έως 11 Νοεμβρίου 2022, το οποίο αφορούσε, ανάμεσα σε άλλα θέματα, και την αντιλαμβανόμενη επίδραση των ανατιμήσεων, του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας COVID-19, στις καταναλωτικές συνήθειες στην Ελλάδα.



Από την έρευνα αυτή, προέκυψαν κάποια θέματα αντιμετώπισης των όσων μας ταλανίζουν κατ΄ αυτάς, όπως η τάση, πλείστων-όσων καταναλωτών, για εξοικονόμηση χρημάτων όσον αφορά στις αγορές βασικών αγαθών και υπηρεσιών και δευτερευόντως διαχείρισης χρημάτων.

Συγκεκριμένα, το 80% των ερωτηθέντων δήλωσε πως έχει ακυρώσει δαπάνες διασκέδασης όπως είναι η εστίαση, οι διακοπές, τα ταξίδια κ.ά. Ένα μεγάλο ποσοστό, του 66%  ότι έχει μειώσει την κατανάλωση ρεύματος, ενώ 62%  δηλώνει ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής, π.χ. στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο.

Ακόμη δε, το 55% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου, με το 25% να έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τις αποταμιεύσεις του, προκειμένου να καλύψει τις αγορές του και το 20% να έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή να έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεών του.



Κατά  15%  δηλώνουν ότι έχουν αυξήσει τον χρόνο εργασίας τους, ή έχουν βρει δεύτερη εργασία προκειμένου να αυξήσουν το εισόδημά τους, ενώ το 10% έχει αυξήσει τη χρήση πιστωτικών καρτών για να καλύψει τις αγορές του.

Τέλος, μόλις 9% των συμμετεχόντων, δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει απολύτως κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η αλήθεια είναι πως τα πάντα δεν μπορούν να διορθωθούν  εν ριπή οφθαλμού, γι’  αυτό και ο Πρωθυπουργός μας δικαίως υποσχέθηκε ενώπιων του Βασιλέως της Μεγάλης Βρετανίας και των Διεθνών Οικονομικών Παραγόντων, και απώτερο παραλήπτη εμάς, πως θα του χρειαστεί άλλη μία τετραετία, -ήτοι πέντε ακόμη ενιαυτοί-, για να διορθώσει τα κακώς έχοντα, γιατί τα τρία προηγούμενα έτη φρόντισε για την εισροή επενδύσεων και κατά τα επόμενα θα κοιτάξει πώς να τα καταφέρει και με την πενία των ελλήνων πολιτών, καθώς επίσης περιμένει και εισροή νέων τεραστίων επενδύσεων.

error: Content is protected !!