Γονείς σε ρόλο συμμάχου Γονείς σε ρόλο συμμάχου
Η πληροφορία στην σύγχρονη εποχή ολοένα και αυξάνεται, ενώ η τεχνολογία παίζει επιτακτικό ρόλο στην καθημερινότητα του ανθρώπου σε σχέση με παλαιότερα, καθώς η... Γονείς σε ρόλο συμμάχου

Η πληροφορία στην σύγχρονη εποχή ολοένα και αυξάνεται, ενώ η τεχνολογία παίζει επιτακτικό ρόλο στην καθημερινότητα του ανθρώπου σε σχέση με παλαιότερα, καθώς η ευκολία και η αμεσότητα της τελευταίας, αναμφίβολα, διευκολύνει τους χρήστες σε πολλές πτυχές της ζωής τους.

Ωστόσο, παρατηρείται πως, ολοένα και μικρότερες ηλικιακές ομάδες καταπιάνονται με την χρήση της τεχνολογίας και των social media. Πως αυτό επηρεάζει τα παιδιά αλλά και την σχέση που δημιουργούν με τους γονείς τους; Η εξοικείωση, εν τέλει, με την εικονική πραγματικότητα λειτουργεί επικουρικά ή αποξενώνει τα παιδιά από τον οικογενειακό πυρήνα;



Με αφορμή μια έρευνα στην Βρετανία, αποδεικνύεται πως τα ανθρωποειδή ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για να αξιολογηθεί η ψυχική κατάσταση των παιδιών. Πιο αναλυτικά, τα παιδιά μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με το ρομπότ, είτε μιλώντας του είτε αγγίζοντας τα χέρια και τα πόδια του, όπου βρίσκονταν αισθητήρες αφής. Αξίζει να υπογραμμίσουμε πως, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά ήταν εν γένει πρόθυμα να εκμυστηρευστούν στο ρομπότ ακόμη και πράγματα που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν μοιρασθεί με άλλους, γονείς ή γιατρούς.

Το προαναφερόμενο αποτέλεσμα σαφώς υποδεικνύει την βοηθητική πλευρά της τεχνολογίας και πως με την σωστή και οριοθετημένη χρήση της, μία πολύ ευαίσθητη και ευάλωτη ομάδα, εκείνη των παιδιών, μπορούν να εμπιστευτούν το εκάστοτε ρομπότ σε θέματα που επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία, προκαλώντας τους άγχος, στρες, κατάθλιψη, αισθήματα φόβου και απελπισίας.



Στον αντίποδα, γεννιέται και το ερώτημα κατά πόσο οι γονείς, μέσα στους ποικίλους ρόλους που καλούνται να αναλάβουν καθημερινώς, βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους επικοινωνιακά, καλλιεργώντας αισθήματα εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Όλες οι σύγχρονες ψυχολογικές θεωρίες, υποστηρίζουν ότι η οικογένεια κατέχει μορφοποιό δύναμη και ότι το οικογενειακό περιβάλλον αποτελεί τον σπουδαιότερο καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ατόμου. 

Ως εκ τούτου, αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη που υπάρχει για την δημιουργία μιας σχέσης, η οποία διέπεται από ουσιαστική αγάπη, προστασία και εμπιστοσύνη μεταξύ των γονέων και των παιδιών. Τα τελευταία, αναζητούν έντονα την ανοιχτή και ουσιώδη επικοινωνία, ενώ παράλληλα έχουν ανάγκη από σταθερότητα, συναισθηματική ασφάλεια, κατανόηση αλλά και σεβασμό στην ατομικότητα τους. 



Σαφώς, η εξατομικευμένη προσέγγιση για το κάθε παιδί, είναι ένας τρόπος επικοινωνίας και επίλυσης τυχόν προβλημάτων. Σε περιόδους όπου ο σχολικός εκφοβισμός, ο εθισμός στον κυβερνοχώρο και η παιδική κατάθλιψη μαστίζουν, οι γονείς πρέπει να παραμένουν υπομονετικοί και προσεκτικοί ακροατές, υποστηρικτικοί αλλά και καθοδηγητικοί σε οτιδήποτε ταλανίζει τα παιδιά τους. Είναι καλό να εστιάσουν σε μία ευτυχισμένη και υποστηρικτική σχέση, σε πολύτιμο χρόνο με εκείνα αλλά και στην ολοκληρωτική αποδοχή τους. Είναι σωτήριο για τα παιδιά να γνωρίζουν ότι οι γονείς εκτιμούν κάθε τους προσπάθεια και ότι θα σταθούν δίπλα τους σε κάθε λάθος χωρίς κριτική διάθεση



Οι γονείς σεβόμενοι τις προσωπικότητες των παιδιών και προωθώντας την αυτονομία τους, θα δημιουργήσουν μία ισότιμη σχέση, η οποία δεν θα διέπεται από φόβο, άγχος και δισταγμό σε σχέση με εκείνους. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά δημιουργούν συμμάχους τους ίδιους τους γονείς τους. Νιώθουν οικεία και άνετα να μοιραστούν οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική τους υγεία. 

csii.gr

error: Content is protected !!