Ανήλικοι σεξουαλικοί εγκληματίες: Όταν ο έφηβός είναι ο σεξουαλικός δράστης Ανήλικοι σεξουαλικοί εγκληματίες: Όταν ο έφηβός είναι ο σεξουαλικός δράστης
Είναι φυσικό για έναν γονέα να ανησυχεί μήπως το παιδί του πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Σύμφωνα με έρευνες έως και το ¼  των κοριτσιών... Ανήλικοι σεξουαλικοί εγκληματίες: Όταν ο έφηβός είναι ο σεξουαλικός δράστης

Είναι φυσικό για έναν γονέα να ανησυχεί μήπως το παιδί του πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Σύμφωνα με έρευνες έως και το ¼  των κοριτσιών και το 1/6 των αγοριών είναι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Αλλά αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι οι ανήλικοι είναι οι δράστες στο 23% των αναφερόμενων περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.



Ενώ συνήθως πιστεύεται ότι οι ανήλικοι που διαπράττουν σεξουαλικά αδικήματα είναι παιδόφιλοι, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Και δεν είναι καν η σωστή ορολογία που χρησιμοποιείται για έναν έφηβο. Η χρήση της λέξης παιδοφιλία είναι ακατάλληλη όταν μιλάμε για ανήλικους. Μπορεί να μιλάμε για παιδιά που διαπράττουν σεξουαλικά εγκλήματα αλλά αυτό δεν είναι παιδοφιλία.

Στατιστικά, πολύ λίγα παιδιά που διαπράττουν σεξουαλικά στην παιδική τους ηλικία καταλήγουν ως ενήλικες παιδόφιλοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται βοήθεια.

Αναζητήστε τα προειδοποιητικά σημάδια:



Όταν πρόκειται για ενοχλητική σεξουαλική συμπεριφορά, οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν για προειδοποιητικά σημάδια που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ότι το παιδί τους χρειάζεται βοήθεια.

  1. Σεξουαλικό ενδιαφέρον σε νεαρή ηλικία

Το σεξουαλικό ενδιαφέρον για πολύ νεότερους εφήβους ή ακόμα και μικρότερα παιδιά αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι.

Το ενδιαφέρον εδώ δεν αφορά τα τυπικά εφηβικά ειδύλλια, ακόμα κι αν υπάρχει κάποια διαφορά ηλικίας . Αφορά περισσότερο τις διαφορές ηλικίας που υποδηλώνουν διαφορά ανάπτυξης όπως όταν ένας 16χρονος δείχνει ενδιαφέρον για έναν 12χρονο. Αν μιλάμε για έναν 16χρονο και έναν 12χρονο, αυτό είναι πραγματικά ανησυχητικό ηλικιακό διάστημα.

Εκείνοι που αισθάνονται ανίσχυροι [σε άλλους τομείς της ζωής τους] μπορεί να προσπαθήσουν να αποκτήσουν δύναμη με τρόπους που δεν είναι αποδεκτοί, και σε αυτό θα περιλαμβανόταν η σεξουαλική δραστηριότητα με κάποιον πολύ νεότερο.



Οι έφηβοι μπορεί να πειραματιστούν με τους συνομηλίκους τους, όπως τα μικρά παιδιά μπορεί να «παίζουν γιατρό» με τους συνομηλίκους τους. Καμία από τις δύο καταστάσεις δεν προκαλεί πανικό. Ωστόσο, τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να δώσουν πραγματικά τη συγκατάθεσή τους όταν το άλλο παιδί είναι μεγαλύτερο — δηλαδή όταν δεν είναι συνομήλικα. Ένας 8χρονος δεν είναι συνομήλικος ενός παιδιού 12 ή 14 ετών.

  1. Γνωστικές διαφορές

Εάν ένα παιδί σε μια σεξουαλική αλληλεπίδραση αντιμετωπίζει διανοητικές δυσλειτουργίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτο και θα πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση από τους γονείς.

  1. Υπερβολική μυστικότητα

Το να κρατάς μυστικά είναι μέρος της δουλειάς ενός εφήβου, αναπτυξιακά, οπότε αυτό είναι δύσκολο κομμάτι. Μυστικότητα όμως που συνδυάζεται με την αίσθηση ότι ο έφηβός σας συμπεριφέρεται έξω από τον χαρακτήρα του χαρακτήρα ή φαίνεται να μην είναι καλά – αυτό μπορεί να σηματοδοτεί ένα πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να ψάξουν στα συρτάρια των εφήβων τους σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να μάθουν να επικοινωνούν σωστά με το παιδί τους για να εντοπίζουν εγκαίρως τυχόν επικίνδυνες συμπεριφορές.

  1. Εθισμός στην πορνογραφία

«Ενώ η περιέργεια για τη σεξουαλικότητα είναι φυσιολογική στα παιδιά και τους εφήβους ο πολιτισμικός κορεσμός της πορνογραφίας μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική εστίαση σε αυτό το θέμα. Ένα εμμονικό ενδιαφέρον για την πορνογραφία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Άμεση λήψη βοήθειας σε τυχόν σεξουαλικά ανάρμοστη συμπεριφορά

Όσο τρομακτικό κι αν είναι, αν ένας γονέας παρατηρήσει οποιεσδήποτε ενοχλητικές συμπεριφορές ή απλώς έχει μια αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά, πρέπει να ζητήσει υποστήριξη. Όχι μόνο για χάρη του δικού του παιδιού, αλλά για να προστατέψει και τα άλλα παιδιά.

Κάθε έφηβος που ενεργεί  ανάρμοστα σεξουαλικά πρέπει να αξιολογείται από κάποιον ειδικό και αυτή η συμπεριφορά πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εάν ο έφηβός σας έχει ενεργήσει ανάρμοστα σεξουαλικά, μπορεί επίσης να έχει πέσει θύμα κάποια στιγμή. Τα περισσότερα παιδιά δεν ενεργούν ξαφνικά ανάρμοστα σεξουαλικά. Αυτό είναι επίσης κάτι που πρέπει να συζητήσετε με έναν ειδικό.

Τα καλά νέα είναι ότι με την έγκαιρη παρέμβαση, ο έφηβος έχει μεγάλη πιθανότητα βελτίωσης. Το να μένεις σιωπηλός ή να ντροπιάζεις τον έφηβό σου δεν θα εξαφανίσει το πρόβλημα και πιθανότατα θα το επιδεινώσει.

Εάν τα παιδιά δεν μάθουν να διαχειρίζονται τις παρορμήσεις τους, μεγαλώνουν και γίνονται ενήλικες χωρίς έλεγχο των παρορμήσεων.

Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να μην κάνεις τίποτα. Το πρόβλημα δεν πρόκειται να φύγει από μόνο του. Ζητήστε βοήθεια, αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα – και αυτό είναι στην πραγματικότητα αυτό που θέλει το παιδί σας.

csii.gr

error: Content is protected !!