ΑΥΡΙΟ ΚΛΑΙΝΕ … ΑΥΡΙΟ ΚΛΑΙΝΕ …
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Αύριο, ημέρα των οδυρμών. Πολλοί θα κλάψουν, άλλο ειλικρινά, άλλα προσποιητά, και άλλοι καθόλου γιατί απλώς δεν θα μετέχουν της... ΑΥΡΙΟ ΚΛΑΙΝΕ …

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Αύριο, ημέρα των οδυρμών. Πολλοί θα κλάψουν, άλλο ειλικρινά, άλλα προσποιητά, και άλλοι καθόλου γιατί απλώς δεν θα μετέχουν της ταφής του τέως Άνακτος της Ελλάδος. Για τους μεν, ο Βασιλεύς απέθανε δια παντός, άλλοι, θα τον κρατάνε ζωντανό για πάντα στην καρδιά τους.

Θα είναι μία ξεχωριστή, παράξενη ημέρα αύριο, παράξενη όπως όλες οι παράξενες, τις οποίες παρατηρούμε συχνά στη χώρα μας.

Πρώτα, η σωρός του θα εναποτεθεί στο μητροπολιτικό παρεκκλήσιο του Αγίου Ελευθερίου αχάραγα, από τις έξη έως και τις δέκα και μισή  το πρωΐ σε ένα υποτυπώδες λαϊκό προσκύνημα για εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, προσκυνητές από όλη την Ελλάδα που θα καταφθάσουν με πούλμαν.

Μετά, θα μετακομίσουν την σωρό στην Μητρόπολη, όπου στις δώδεκα το μεσημέρι, θα ψαλλεί η εξόδιος ακολουθία εν στενώ κύκλω και θα ακολουθήσει ετέρα μετακόμιση στο Τατόϊ, όπου θα ταφεί σε ένα χώρο δημόσιο, εκεί που αναπαύονται και κάποιοι από τους προγόνους του ατενίζοντες τα κατεστραμμένα κτίρια του πάλαι ποτέ λαμπρού Παλατιού, αναλογιζόμενοι, -αν αυτό γίνεται-, τις λαμπρές ημέρες τους, -επαληθευομένου του αρχαίου λατινικού ρητού «sic transit gloria mundi».

Αυτό, θα το διαπιστώσουν και οι αυθόρμητα, είτε εξ’ υποχρεώσεως Βασιλείς, πρίγκιπες, πρωθυπουργοί, βουλευτές, πρέσβεις ξένων χωρών και άλλοι σπουδαίοι άρχοντες, οι οποίοι θα παραστούν ολόγυρα του τάφου, προερχόμενοι από τις μακρινές χώρες τους, καθώς θα βλέπουν την σωρό να βυθίζεται στο βάθος ενός τάφου, εν μέσω άλλων θαμμένων πλησίον συγγενών, τους οποίους έχει καλύψει μαύρη σκουριά, καθώς χωρίς καμιά φροντίδα, όπως και το παλιό Ανάκτορο και οι μαρμάρινοι σαρκοφάγοι τους, καταρρέουν εκεί.

Το θλιβερό αυτό τοπίο, θα έχουν την χάρη να μην δουν, -παρ’ εκτός ελαχίστων, εξ΄ υποχρεώσεως και μόνο-, πολιτικοί όλων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, οι οποίοι δεν θα παραστούν ως γνήσιοι Δημοκράτες, οπότε και δεν θα στεναχωρηθούν για τα καταρρέοντα κτίρια, τα οποία αποστεωμένα των θησαυρών τους, χάσκουν ως αι πύλαι του Άδεως.

Ο μόνος Έλληνας πολιτικός, ο οποίος από την κατάσταση που επικρατεί εκεί και μπορεί να πικραθεί, δέον να είναι ο  Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τυπικώς την Κυβέρνηση, ίσως και λόγω επιθέτου.

Άλλες τυπικότητες, δεν θα υπάρχουν, έστω δε και αν ο αποθανών είχε τιμήσει την ταφή του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και είχε ξεσπάσει μάλιστα και σε κλάματα ενώπιον της σωρού του, η οικογένεια, δεν φαίνεται να ανταποδίδει την τιμή.

error: Content is protected !!