To 56% λέει ψέματα στο βιογραφικό του: Ποιοι είναι οι λόγοι – «Πρωταγωνιστούν» οι νέοι To 56% λέει ψέματα στο βιογραφικό του: Ποιοι είναι οι λόγοι – «Πρωταγωνιστούν» οι νέοι
Η σύνταξη ενός «δυνατού» βιογραφικού για την εύρεση εργασίας ή την περαιτέρω επαγγελματική ανέλιξη αποτελεί «κλειδί» για πολλούς φιλόδοξους εργαζόμενους στον εργασιακό στίβο, ωστόσο η ειλικρίνεια για περισσότερους... To 56% λέει ψέματα στο βιογραφικό του: Ποιοι είναι οι λόγοι – «Πρωταγωνιστούν» οι νέοι

Η σύνταξη ενός «δυνατού» βιογραφικού για την εύρεση εργασίας ή την περαιτέρω επαγγελματική ανέλιξη αποτελεί «κλειδί» για πολλούς φιλόδοξους εργαζόμενους στον εργασιακό στίβο, ωστόσο η ειλικρίνεια για περισσότερους από τους μισούς εξ αυτών δεν φαίνεται να αποτελεί… «αρετή».

Έρευνα του ResumeLab με δείγμα 1.051 Αμερικανούς υπαλλήλους αποκάλυψε πως το συντριπτικό 93% των ερωτηθέντων γνωρίζει κάποιον που έχει γράψει ψέμματα στο βιογραφικό του, με τα πιο κοινά ψέματα να σχετίζονται με την εργασιακή εμπειρία (27%), τις δεξιότητες (18%) και τις ευθύνες που αναλάμβανε (17%). Άλλοι παράγοντες «ανειλικρίνειας» αφορούν το διάστημα που εργάστηκαν σε μία επιχείρηση (16%) ενώ «φούσκωναν» τον μισθό που λάμβαναν (10%).



Ωστόσο, μόνο το 31% έγινε «τσακωτό», με το 65% εξ αυτών είτε να επιπλήττονται είτε να μην προσλαμβάνονται, με αποτέλεσμα μόνο σχεδόν 1 στους 3 να απολύεται ή να χάνει οριστικά την θέση του. Μάλιστα, το 36% των ερωτηθέντων ομολόγησε ότι είπε ψέματα στο βιογραφικό του.

Κλάδος, Φύλο και Ηλικία

Οι άνδρες (58%) λένε ψέματα πιο συχνά από τις γυναίκες (41%) στο βιογραφικό τους. Όσον αφορά την ηλικία, το 38% των νέων (ηλικίας 18-39 ετών) παραδέχονται ότι λένε ψέματα πιο συχνά από τους άνω των 40 χρονών (που κι αυτοί το κάνουν στο 30%). Αναφορικά με τα επαγγέλματα:

  1. Οι υπάλληλοι στο λιανεμπόριο εργάζονται μόλις το 50% από το διάστημα που έχουν στα βιογραφικά τους.
  2. Οι επαγγελματίες της εκπαίδευσης και της υγείας (30%) έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να πουν ψέματα.


Οι λόγοι για τα ψέματα

  • το 37% δεν είχε δουλειά για μεγάλο διάστημα
  • το 18% πίστευε πως δεν θα αποκαλυφθεί
  • το 18% ήθελε υψηλότερο μισθό για τη θέση που θα έπαιρνε
  • το 17% δεν είχε αρκετά προσόντα για να αναλάβει το πόστο

Ποιος δεν λέει ψέματα και γιατί;

Ο πιο σημαντικός παράγοντας σχετικά με τους λόγους που ορισμένοι άνθρωποι λένε την αλήθεια στα βιογραφικά τους, σχετίζεται με λόγους ηθικής, με το 38% να δηλώνει πως δεν θέλουν να φανούν ανέντιμοι (38%).



Ο δεύτερος σημαντικότερος λόγος είναι ο φόβος να γίνουν αντιληπτοί πως ψεύδονται (31%), με το 24% των ερωτηθέντων να προτιμά την ειλικρίνεια και τις συνέπειές της ενώ το πλειοψηφικό 75% των ερωτηθέντων δεν ένιωθε κατάλληλο για τη δουλειά και επέλεξε ξανά την εντιμότητα.

Η έρευνα συμπεραίνει πως το 56% των ανθρώπων λένε ψέματα στο βιογραφικό τους – είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι.

Πάνω από το 10% των ανθρώπων που στην αρχή ισχυρίστηκαν ότι δεν είπαν ποτέ ψέματα, διαψεύστηκαν άθελά τους, όπως φάνηκε από τις ακόλουθες ερωτήσεις με τους νέους να είναι πιο επιρρεπείς στην «εξαπάτηση»:

  1. Έχετε πει ποτέ ότι είστε καλοί σε κάτι στο βιογραφικό σας που δεν θα νιώθατε άνετα να κάνετε όταν σας ζητηθεί; (15% είπε ναι)
  2. Έχετε παρατείνει ποτέ τις ημερομηνίες μιας θέσης στην οποία δουλέψατε; (13% είπε ναι)
  3. Έχετε υπερβάλει ποτέ στις δεξιότητες ή τις ευθύνες που είχατε σε προηγούμενες θέσεις εργασίας; στο βιογραφικό σας; (11% είπε ναι)

Συμπεράσματα

Η έρευνα υπογραμμίζει πως τελικά το να γράφει κάποιος ψέματα ή έστω μισές αλήθειες σε ένα βιογραφικό συμβαίνει πιο συχνά από ό,τι πιστεύαμε.

Kαταληκτικά, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

  • Η μεγάλη πλειοψηφία (93%) των ανθρώπων γνωρίζει ένα άτομο που είπε ψέματα στο βιογραφικό του.
  • Από αυτούς που είπαν ψέματα σε ένα βιογραφικό, μόνο το 21% απώλεσε οριστικά τη θέση εργασίας
  • Τα πιο συνηθισμένα ψέματα σε ένα βιογραφικό είναι σχετικά με την εργασιακή εμπειρία (27%), τις δεξιότητες (18%) και τα εργασιακά καθήκοντα (17%).
  • Μόνο το 36% παραδέχθηκε ανοιχτά ότι λέει ψέματα στο βιογραφικό του.
  • Από το 65% όσων είπαν ότι δεν είπαν ποτέ ψέματα στο βιογραφικό τους, 1 στους 3 «λύγισε» με το πραγματικό ποσοστό των «ψευτών» να ανέρχεται σε 56%.
  • Οι άνδρες (58%) λένε ψέματα πιο συχνά από τις γυναίκες (41%).
  • Ο πιο σημαντικός λόγος που οι άνθρωποι λένε ψέματα στο βιογραφικό τους είναι να έμειναν άνεργοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

insider.gr

error: Content is protected !!