ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΟΥΜΕ … ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΟΥΜΕ …
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη «Ελλάδα!» λες, και κολλάνε τα χείλη σου. Κάπου «μπλοκάρει» η σκέψη σου, αλλά –τί να κάνεις;-, πνίγεις την ανησυχία σου... ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΟΥΜΕ …

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

«Ελλάδα!» λες, και κολλάνε τα χείλη σου. Κάπου «μπλοκάρει» η σκέψη σου, αλλά –τί να κάνεις;-, πνίγεις την ανησυχία σου και χαμογελάς. Αν έλειπε και το χαμόγελο, άστα και κλαύτα.

Δεν χρειάζεται ανάλυση, ούτε πρώτη φορά είναι που στην Ελλάδα χιονίζει και στην Αττική, σε κάποια σημεία του Βορρά, το χιόνι πιάνει τους είκοσι πόντους, στρώνεται και επί των σκεπών οικιών και «καπώ» αυτοκινήτων. Κι όμως, μας τρομοκράτησαν, κι όμως δεν ήταν έτοιμη η Πολιτεία να ανταπεξέλθει ως συνήθως, κι όμως, τα μπέρδεψε και η ΕΜΥ και από Κυριακή-Δευτέρα με τρία κύματα, πολλαπλασιάστηκαν, και έπειτα άλλοι μετεωρολόγοι έλεγαν πως θα πήγαινε έως εχθές Τρίτη, έτεροι εικάζουν πως θα επεκταθεί ως και αύριο Πέμπτη, η όσο γλυκιά, -εν τέλει-, «Μπάρμπαρα».

Άκου τώρα, και πες μου, εσύ. Μεγάλο κακό βρήκε Τουρκία και Συρία, με αυτόν τον σεισμό των 7,8 ρίχτερ. Τραγωδία, για την οποίαν όλοι πονέσαμε και ο ευσυγκίνητη χώρα μας, έσπευσε να παρέξει βοήθεια, μόλις ο κύριος Ερντογάν το αιτήθηκε κι εκείνος, αντί ευχαριστηρίων εξαπέλυσε νέες λεκτικές και εναέριες επιθέσεις προς την Ψωροκώσταινα, κι εμείς, παραμένουμε νηφάλιοι, και ουδείς λόγος να γίνεται προς τις προκλήσεις.

Αυτό, που ακολουθεί, κάθε άλλο παρά αστείο είναι. Συμβαίνει μία φορά ανά τετραετία και αυτή τη φορά σε μέγιστο βαθμό, παρά την οικονομική μας ανέχεια.

Είθισται εν όψει εκλογών, οι κυβερνόντες, όντες πρόθυμοι να συνεχίσουν το έργο τους, να προβαίνουν σε επιπλέον παροχές παροχές προς τους ψηφοφόρους, προκειμένου να δούνε το χειλάκι τους να χαμογελάει και εκείνοι να ανταποδώσουν αναλόγως.



Αυτή τη φορά, λοιπόν, αναμένεται ρύθμιση χρεών προς Εφορία, Ταμεία και Δήμους,  -των ετών 2020-2022-, ή σε 326, ή σε 22, ή σε 100 ή σε 120 δόσεις, και συσκέπτονται συνεχώς προκειμένου να αποφασίσουν το ανταποδοτικότερο.

Επιδοτήσεις έως 100% σε φωτοβολταϊκά, ρυθμίσεις σε πρόστιμα και για αδήλωτα τετραγωνικά σε σπίτια, αυξήσεις, -πάλι- στις χαμηλότερες συντάξεις, απόδοση, πάλι-, αναδρομικών, υποσχέσεις, -πάλι-, για δέκατο τρίτο μισθό και δώρα εορτών, καταβολή 100 ευρώ τον μήνα για όσους καθυστερούν να λάβουν τις επικουρικές συντάξεις, αυξημένο μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις, μείωση ΕΝΦΙΑ επί αντικειμενικών αξιών, όπως ζητούν 142 Δήμοι, ένα «μπόνους» ενός δις ευρώ παροχών μέχρι το Πάσχα, χώρια η στέγαση των νέων και των ανέργων, ενίσχυση στα τρόφιμα, και άλλα πολλά.

Σε αντιπαράθεση, 113 δις ευρώ οφείλουν οι Έλληνες πολίτες, μέχρι σήμερα στο Κράτος, Εφορία και Τράπεζες συνεχίζουν τους πλειστηριασμούς, ακριβαίνουν κάθε ημέρα τα πάντα στην αγορά, και προκειμένου οι φοροφυγάδες να βρουν τον δάσκαλό τους, μελετάται η καταβολή ανταμοιβής 2.000 ευρώ, σε όσους καταγγέλλουν έκδοση πλαστών αποδείξεων.



Από την άλλη, κατεβαίνουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, αγρότες, ζωοτρόφοι, ηθοποιοί, ναυτικοί, υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και καθηγητές του Εθνικού Θεάτρου, και κάποιοι ακόμη, παρά τις τόσες υποσχέσεις.

Άλλο τώρα. Αφού πρώτα η Κυβέρνηση σφράγισε τα λιγνιτωρυχεία, -«στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα», έλεγαν οι παλαιότεροι-, την επόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός μας θα πάει Πτολεμαΐδα για να εγκαινιάσει με τις ευχές του, μία νέα λιγνιτική μονάδα.

Ακόμη, διαβάζω πως σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, επτά στους δέκα Έλληνες μετανάστες της περιόδου των περιβόητων «μνημονίων», ήτοι ένα 67%, έριξαν πέτρα πίσω τους και δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

error: Content is protected !!