ΟΙ ΚΟΝΤΟΙ ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΟΙ ΚΟΝΤΟΙ ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Η συγγραφέας Mara Altman, και άσχετα με την επιστημονική της κατάρτιση, δημοσίευσε στους  «New York Times»  ένα δοκίμιο, όπου υποστηρίζει πως οι άνθρωποι που... ΟΙ ΚΟΝΤΟΙ ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Η συγγραφέας Mara Altman, και άσχετα με την επιστημονική της κατάρτιση, δημοσίευσε στους  «New York Times»  ένα δοκίμιο, όπου υποστηρίζει πως οι άνθρωποι που είναι κοντοί, έχουν το προνόμιο να ζουν περισσότερο, αλλά και είναι δυνατόν, αν παραμείνουν αυτοί επί της Γης, να μπορέσουν να σώσουν τον πλανήτη μας, ο οποίος τόσο πολύ δοκιμάζεται εσχάτως και πολλοί πιστεύουν ότι πνέει τα λοίσθια.



Αν αναρωτιέστε το πώς, έχει έτοιμη την απάντηση. Οι κοντύτεροι, έχουν ανάγκη λιγότερης τροφής άρα αφοδεύουν και λιγότερο. Αναφερόμενη δε, στον ελληνικής καταγωγής Θωμά Σαμαρά, ο οποίος εδώ και 40 χρόνια μελετά το ύψος των συνανθρώπων μας και ανήκει σε μία νέα φιλοσοφία, η οποία πρεσβεύει πως ό,τι είναι ανώτερο από το «μεγάλο» το «μικρό»,  εξήγησε Όπως αυτός και εκείνη, πιστεύει πως αν διατηρούσαμε τις αναλογίες μας ίδιες, αλλά ήμασταν μόλις 10 τοις εκατό κοντύτερο, τότε μόνο στην Αμερική, θα εξοικονομούσαμε 87 εκατομμύρια τόνους τροφής ετησίως, χώρια το νερό, καθώς επίσης θα είχαμε λιγότερα σκουπίδια και θα εξοικονομούσαμε περισσότερη ενέργεια.

Όσο πιο κοντός είσαι, τόσο λιγότερα ξοδεύεις και συμβάλεις στην εξοικονόμηση πόρων, οι οποίοι όλο και περισσότερο σπανίζουν στο γήϊνο περιβάλλον, ένεκα του υπερπληθυσμού, όπως λένε κάποιοι οικολόγοι, και λόγω του οποίου σπαταλούμε τους οικολογικούς πόρους, με αποτέλεσμα στο εγγύς μέλλον να αφανισθεί η ζωή επάνω στη γήϊνη σφαίρα.



Και τι θα έπρεπε να κάνουμε, λοιπόν; Γνωρίζουσα την παντελή άγνοιά μας επ’  αυτού, η δοκιμιογράφος, προτείνει να ζευγαρώνουμε με κοντύτερους, -όσο πιο πολύ γίνεται, συνανθρώπους μας. Άσε δε, που πιστεύει πως και σε ανάγκη εκκένωσης της Γης για κάποιον άλλο πλανήτη, -σε περίπτωση κινδύνου-, η αναχώρησή μας θα είναι κατά πολύ πιο εύκολη, καθώς τα διαστημόπλοια θα χωρούν περισσότερους από εμάς.

«Όταν ζευγαρώνεις με μικρότερους ανθρώπους, δυνητικά σώζεις τον πλανήτη συρρικνώνοντας τις ανάγκες των επόμενων γενεών…» έγραψε η Μάρα Άλτμαν.

Εννοείται ότι το επονομαζόμενο αυτό, «δοκίμιο», προκάλεσε γέλια και κλάματα στους αναγνώστες και άλλα περισσότερα στους επιστήμονες, και τα διάφορα σχόλια του Internet, προξένησαν και άλλα γέλια.



Πολλοί μάλιστα, θυμήθηκαν ότι η ίδια εφημερίδα, η οποία φιλοξένησε αυτό το υπέροχο δοκίμιο, είχε επικριθεί λίγο καιρό πριν,  δημοσιεύοντας άρθρο κάποιου άλλου σωτήρα της διάσωσης του πλανήτη, ο οποίος  επρότεινε  «εθελοντική ανθρώπινη εξαφάνιση», προκειμένου να μειωθεί ο πληθυσμός, ώστε να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι και να μην καταστραφεί ο πλανήτης.

Μεταξύ μας δε, ανάμεσα στις δύο προτάσεις, οι οποίες βασικά στο ίδιο συμπέρασμα μας οδηγούν, η θεωρία περί «κοντών» φαίνεται πιο φιλάνθρωπη.

error: Content is protected !!