Τι έδειξε το πείραμα της 4ήμερης εργασίας – Έτοιμοι ακόμη και για μείωση μισθού οι εργαζόμενοι Τι έδειξε το πείραμα της 4ήμερης εργασίας – Έτοιμοι ακόμη και για μείωση μισθού οι εργαζόμενοι
Τον Ιούνιο ξεκινά στην Πορτογαλία εξάμηνο πείραμα για τετραήμερη εργασία 32 έως 40 ωρών, χωρίς απώλεια εισοδημάτων σε σύγκριση με το πενθήμερο. Οταν θα τελειώσει το πείραμα τον... Τι έδειξε το πείραμα της 4ήμερης εργασίας – Έτοιμοι ακόμη και για μείωση μισθού οι εργαζόμενοι

Τον Ιούνιο ξεκινά στην Πορτογαλία εξάμηνο πείραμα για τετραήμερη εργασία 32 έως 40 ωρών, χωρίς απώλεια εισοδημάτων σε σύγκριση με το πενθήμερο. Οταν θα τελειώσει το πείραμα τον Δεκέμβριο του 2023, οι ηγεσίες των εταιρειών θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα επιστρέψουν ή όχι στην πενθήμερη απασχόληση, ανάλογα και με την επιθυμία των εργαζομένων τους.

Στην καμπάνια 4 Day Week UK οι εργαζόμενοι λαμβάνουν το 100% της αμοιβής τους δουλεύοντας μόνο το 80% του εργασιακού τους χρόνου, αρκεί να διατηρήσουν το 100% της παραγωγικότητάς τους.



Πέρυσι αντίστοιχο πιλοτικό πρόγραμμα εξάμηνης διάρκειας έγινε στις ΗΠΑ και στην Ιρλανδία, με το 97% των εργαζομένων να δηλώνουν ότι θέλουν να το συνεχίσουν γιατί έτσι λειτουργούν καλύτερα.

Μάλιστα 4 στους 10 εργαζόμενους θα αντάλλασσαν το 5% του μισθού τους για μια εργασιακή εβδομάδα 4 ημερών, σύμφωνα με έρευνα της Manpower.

Σε μια αγορά εργασίας που μεταβάλλεται διαρκώς, η μετάβαση σε μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα, να μειώσει τα γενικά έξοδα, να ενισχύσει την ευημερία, να προσελκύσει και να διατηρήσει ταλέντα και να ενθαρρύνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η ευελιξία είναι σημαντική, αλλά πρέπει να κατανέμεται δίκαια σε όλες τις κατηγορίες – όχι μόνο στους εργαζόμενους με πνευματική εργασία. Από τους χειρώνακτες εργάτες έως τους οδηγούς παράδοσης και τους υπαλλήλους αποθήκης, όλοι χρειάζονται και αξίζουν επιλογές και θέλουν εργοδότες που να υποστηρίζουν τις ανάγκες τους.



Έτοιμοι οι εργαζόμενοι – Διστάζουν οι εργοδότες

Ωστόσο οι εργοδότες δεν δείχνουν έτοιμοι να δεχτούν και να εφαρμόσουν μια πιο «συμπυκνωμένη» εργασιακή εβδομάδα. Μόνο ένας στους δέκα οργανισμούς παρέχει επί του παρόντος δυνατότητα τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Adecco, οι βασικοί λόγοι που η πλειονότητα των επιχειρήσεων διστάζει ακόμα να εφαρμόσει πλήρως το καθεστώς τετραήμερης εργασίας εντοπίζεται στο υψηλό κόστος μετάβασης, στη μειωμένη ή αυξημένη παραγωγικότητα, στην ανάγκη επαναξιολόγησης των προτεραιοτήτων από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Το κόστος μετάβασης δεν είναι πάντα το ίδιο και διαφέρει ανά κλάδο ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υψηλό.



Στον αντίποδα οι εργαζόμενοι δηλώνουν πρόθυμοι να εργαστούν ακόμη και περισσότερες ώρες ημερησίως ή να απωλέσουν ένα μικρό τμήμα του μισθού τους για να απολαύσουν τρεις ημέρες ξεκούρασης.

Παράλληλα το 64% του ανθρώπινου δυναμικού θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να αναζητήσουν μια θέση εργασίας εάν έπρεπε να επιστρέψουν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση. Μάλιστα ένας στους τρεις θα αναλάμβανε έναν άλλο ρόλο τον επόμενο μήνα, εάν προσέφερε έναν καλύτερο συνδυασμό εργασίας και τρόπου ζωής.

insider.gr

error: Content is protected !!