ΞΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ; ΞΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ;
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Ο Πρωθυπουργός μας, κάνει ό,τι μπορεί και δεν μπορεί για να ευχαριστήσει τους πολίτες της χώρας μας. Αυτό φαίνεται και... ΞΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ;

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Ο Πρωθυπουργός μας, κάνει ό,τι μπορεί και δεν μπορεί για να ευχαριστήσει τους πολίτες της χώρας μας. Αυτό φαίνεται και από τις πολλές υποσχέσεις, τις οποίες δίνει για επίλυση κάθε προβλήματος, το οποίο προκύπτει, ή έστω πέφτει στην αντίληψή του, ενώ για κάθε ένα χωριστά, επιλαμβάνονται οι κατά περίπτωση υπουργοί της Κυβέρνησης.

Ένας αδικημένος τομέας της ελληνικής πραγματικότητας, είναι αυτός του Πολιτισμού. Πολλά τα προβλήματα επ’ αυτού και μέχρι να εξετασθούν, να αξιολογηθούν, να βρεθούν λύσεις, παρέρχεται ο χρόνος θητείας κάθε Κυβέρνησης και τα πράγματα παραμένουν τα ίδια, με άλυτα τα προβλήματα και η κατάσταση συνεχίζεται.



Παράλληλα, ενίοτε παρουσιάζονται και νέα προβλήματα, ακόμη και από τις ίδιες τις Κυβερνήσεις, οι οποίες διαφοροποιούν ορισμένα πράγματα, θεωρώντας πως επιτελούν το άριστον, όπως αυτό που εδώ και μία εικοσαετία είχε τεθεί αλλά δεν είχε εφαρμοσθεί και η παρούσα Κυβέρνηση απεφάσισε να υλοποιήσει. 

Ξεσηκώθηκαν οι άνθρωποι των Παραστατικών Τεχνών, για τα όσα γνωστά πλέον αλλάζουν στην ζωή, την καριέρα και τα επαγγέλματά τους, και για έναν κατάφορο υποβιβασμό των γνώσεών εκ των σπουδών τους, με αποτέλεσμα κινητοποιήσεις διεκδικήσεων, παραιτήσεις καθηγητών κρατικών Θεάτρων, καταλήψεις διαρκείας των Θεάτρων αυτών, κλείσιμο για αρκετές ημέρες των ιδιωτικών Θεάτρων, απεργίες, διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες, το απαραίτητο, -σε αυτές τις περιπτώσεις»,  ανταποδοτικό διάλυσης των εκδηλώσεων και ούτω καθ’ εξής.



Αντιλαμβανόμενος το σοβαρόν και την σπουδαιότητα της κατάστασης, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επενέβη, κάλεσε τους διαμαρτυρόμενους σε συζήτηση, ως όφειλε, μίλησαν, άκουσε τα αιτήματά τους και δεσμεύθηκε με υπόσχεσή του, να έχει λύσει το πρόβλημα μέσα στις δύο επόμενες ημέρες.

Η απάντηση, ωστόσο, δεν έφτασε ακόμη μέχρι σήμερα, ενώ πολλές ημέρες μετά την συνάντηση και την υπόσχεση τα Θέατρα άνοιξαν και πάλι γιατί και οι ηθοποιοί έχουν ανάγκη να ζήσουν και αν δεν δουλεύουν θα έχουν πρόβλημα και σε αυτό το σημείο, αλλά οι καταλήψεις παραμένουν εν αναμονή επαλήθευσης της υπόσχεσης.

Προχθές, από το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, το οποίο είναι κρατικός Οργανισμός, βγήκε η πιο κάτω Ανακοίνωση:



«Το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ανέλαβαν σήμερα πρωτοβουλία συνάντησης με τα συντονιστικά όργανα των καταλήψεων που εξελίσσονται στα κτήριά του. Κατά τη συζήτηση, τα όργανα του Εθνικού Θεάτρου επανέλαβαν τις θέσεις τους, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί στην από 09.02.2023 ανακοίνωσή τους, και κατέστησαν σαφή την προσήλωσή τους στην ανάγκη εξεύρεσης νομοθετικών λύσεων προς την κατεύθυνση αυτόνομης κατάταξης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης ως νέας, ειδικής κατηγορίας (Καλλιτεχνική Εκπαίδευση-«ΚΕ») σε βαθμίδα ανώτερη της «ΔΕ», με σημειακή τροποποίηση του Π.Δ. 85/2022.

»Ταυτόχρονα, με προτεραιότητα στην ενότητα της θεατρικής κοινότητας αλλά και πλήρη συναίσθηση ότι το Εθνικό Θέατρο επωμίζεται δυσανάλογο βάρος, εξέφρασαν στα συντονιστικά όργανα των καταλήψεων την άποψη ότι η διεκδίκηση των αιτημάτων τους θα ήταν πλέον περισσότερο αποτελεσματική και αμοιβαία επωφελής, με το Εθνικό Θέατρο και τις σκηνές του ανοικτά στο κοινό, στους εργαζομένους του και στο καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο του. Στο πλαίσιο αυτό, το Θέατρο τούς καλεί και δημοσίως να εξετάσουν άλλες μορφές δράσης που δεν θα αναστέλλουν τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του, δεσμευόμενο ότι θα συμβάλει προγραμματικά και με όλες τις δυνάμεις του στον περαιτέρω διάλογο.

»Την ίδια στιγμή, η Πολιτεία καλείται να εντείνει τις θετικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ημερών στο μισθολογικό επίπεδο με σκοπό την οριστική επίλυση των κρίσιμων μη μισθολογικών ζητημάτων επαγγελματικής κατάταξης και αντιστοιχίας και την πλήρη αποκλιμάκωση της κατάστασης.

»Αθήνα, 24.02.2023».

error: Content is protected !!