Υπάρχουν όντως «ηλίθιοι»;
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ 5 Μαρτίου 2023 fonisalaminas
Γιατί μερικοί άνθρωποι σιωπούν, γιατί άλλοι ποτέ δεν σταματούν να μιλούν, γιατί κάποιοι λένε πάντα την αλήθεια, ενώ άλλοι ποτέ;
Γιατί κάποιοι έρχονται πάντα στην ώρα τους, ενώ άλλοι σπάνια; Και ακόμη: Γιατί συμπαθούμε κάποιους ανθρώπους περισσότερο από άλλους;
Μήπως απλά κάποιοι άνθρωποι είναι όντως ηλίθιοι και για αυτό δεν τους αντέχουμε; Σίγουρα κάποια στιγμή πάνω στα νεύρα σου το έχεις σκεφτεί!
Spoiler alert! Ο «ηλίθιος» πρακτικά δεν υπάρχει.
Οι άνθρωποι είμαστε πολύ διαφορετικοί, καθώς ο καθένας μας διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά. Καμιά φορά όταν καλούμαστε να συνυπάρξουμε ερχόμαστε σε σύγκρουση γιατί πολύ απλά δεν έχουμε μάθει να ερχόμαστε στη θέση του άλλου.
Προκειμένου να επικοινωνήσουν δύο διαφορετικοί άνθρωποι, πρέπει να αναπτύξουμε ευελιξία και έτσι να είμαστε σε θέση να διαφοροποιήσουμε το ύφος της επικοινωνίας μας, προσαρμόζοντάς το όταν μιλάμε σε άτομα διαφορετικά από μας.
Το παρακάτω ίσως σε σοκάρει… αλλά είναι μια μεγάλη αλήθεια. Σπάνια θα γνωρίσεις έναν άνθρωπο με τον οποίο θα ταιριάξεις 100% και θα μπορείς να επικοινωνήσεις απόλυτα. Η πλειονότητα των ανθρώπων γύρω μας λειτουργεί διαφορετικά από εμάς. Για αυτό και οι ανθρώπινες σχέσεις χρειάζονται πολύ κόπο. Χρειάζεται ευελιξία και ικανότητα ερμηνείας των αναγκών των άλλων.
Υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι συμπεριφοράς
Ο Τhomas Erikson, στο βιβλίο του Ανάμεσα σε ηλίθιους μας εξηγεί ότι υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι συμπεριφοράς που προσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε και αντιλαμβανόμαστε τους γύρω μας. Η κατανόηση του προτύπου συμπεριφοράς ενός ατόμου αποτελεί το κλειδί της επιτυχημένης επικοινωνίας. Το βιβλίο έχει πουλήσει περισσότερα από 1.500.000 αντίτυπα παγκοσμίως και πολλοί τον χαρακτήρισαν ως τον απόλυτο οδηγό επιβίωσης.
Για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε με τους άλλους πρέπει να μπορούμε να τους κατανοήσουμε. Να θυμάσαι πάντα ότι η επικοινωνία πραγματοποιείται με τους όρους του ακροατή.
Κάθε δήλωση που κάνεις σε ένα πρόσωπο φιλτράρεται από τα πλαίσια αναφοράς, τις προκαταλήψεις και τις ήδη διαμορφωμένες ιδέες του. Αυτό που απομένει τελικά είναι το μήνυμα που κατανοεί. Για πολλούς και διάφορους λόγους το άτομο μπορεί να ερμηνεύσει αυτό που θέλουμε να του μεταφέρουμε με εντελώς διαφορετικό τρόπο.
Ουσιαστικά αυτό που αντιλαμβάνεται ο άλλος ποικίλλει, φυσικά, ανάλογα με το άτομο στο οποίο μιλάμε, ωστόσο πολύ σπάνια περνάει ολόκληρο το μήνυμα ακριβώς όπως το έχετε συλλάβει στο μυαλό μας. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να αναπτύξουμε ενσυναίσθηση και να μπορούμε να κατανοήσουμε τον τρόπο που σκέφτονται οι άλλοι
Κόκκινο, πράσινο, κίτρινο και μπλε
Το βιβλίο μέσα από την μέθοδο DISA (Dominance – Κυριαρχία, Inducement – Προτροπή, Submission – Υποταγή, Analytic Ability – Αναλυτική Ικανότητα) παρουσιάζει τους 4 βασικούς τύπους προσωπικότητας, οι οποίοι περιγράφουν πώς βλέπουν οι άνθρωποι τον εαυτό τους σε σχέση με το περιβάλλον τους.
Καθένας από αυτούς τους τύπους προσωπικότητας συσχετίζεται με ένα χρώμα: κόκκινο, πράσινο, κίτρινο και μπλε.
Οι Κόκκινοι είναι κυριαρχικοί και καταπιεστικοί, οι Κίτρινοι είναι κοινωνικοί και αισιόδοξοι, οι Πράσινοι είναι χαλαροί και φιλικοί, και οι Μπλε είναι αναλυτικοί και ακριβείς– και μας εξηγεί πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον κάθε τύπο ατόμου και να επικοινωνήσουμε μαζί του.
Το απλό και πρακτικό σύστημα των τεσσάρων χρωμάτων μας επιτρέπει να εντοπίσουμε γρήγορα το χρώμα ενός φίλου ή συνεργάτη και να προσαρμόσουμε ανάλογα τον τρόπο με τον οποίο του μιλάμε.
Όπως είπαμε και πριν κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και δεν αντιστοιχεί μόνο σε έναν τύπο συμπεριφοράς, αλλά συνήθως σε ένα συνδυασμό τουλάχιστον δύο τύπων.
Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο θα ταυτιστείς καθώς θα αναγνωρίζεις τους ανθρώπους με τους οποίους ζεις και συνεργάζεσαι και θα αρχίσεις να ψάχνεις και για τον δικό σου τύπο συμπεριφοράς.
Μέσα από καθημερινά παραδείγματα και αρκετό χιούμορ το Ανάμεσα σε ηλίθιους μας βοηθάει να καταλάβουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.
Θα δεις ότι σταδιακά η επικοινωνία σου με τους άλλους θα βελτιωθεί κατά πολύ. Θα μπορείς να αποφεύγεις τις παρεξηγήσεις και να έχεις μια πιο ειλικρινή και ουσιαστική επικοινωνία με τους ανθρώπους της ζωής σου.
psychology.gr