ΕΣΠΑ: Η διπλή ευκαιρία για τους μικρομεσαίους – Ήρθε η ώρα για ψηφιακή και πράσινη μετάβαση ΕΣΠΑ: Η διπλή ευκαιρία για τους μικρομεσαίους – Ήρθε η ώρα για ψηφιακή και πράσινη μετάβαση
Τον χορό των επιδοτήσεων για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σέρνουν οι δύο μεγάλες δράσεις του προγράμματος Ανταγωνιστικότητας του νέου ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση. Μέσω των δράσεων προωθούνται... ΕΣΠΑ: Η διπλή ευκαιρία για τους μικρομεσαίους – Ήρθε η ώρα για ψηφιακή και πράσινη μετάβαση

Τον χορό των επιδοτήσεων για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σέρνουν οι δύο μεγάλες δράσεις του προγράμματος Ανταγωνιστικότητας του νέου ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση.

Μέσω των δράσεων προωθούνται στην αγορά επιδοτήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, οι οποίες αποτελούν μια διπλή ευκαιρία για τους μικρομεσαίους που επιθυμούν να προχωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια με στόχο τη μετάβασή τους στην ψηφιακή και πράσινη εποχή.



Δεδομένου ότι οι δράσεις θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού και η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας, με τη διαδικασία FIFO (First In-First Out), έφτασε η ώρα των επιδοτήσεων για τους μικρομεσαίους.

Για την πρώτη δέσμη δράσεων που αφορά στον «ψηφιακό μετασχηματισμό» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αρχικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων έχει ξεκινήσει από τις 23 Φεβρουαρίου, ενώ για τη δεύτερη δέσμη δράσεων που αφορά στην «πράσινη μετάβαση» των επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 22 Μαρτίου.

Ξεπέρασαν τις 1.100 οι αιτήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, από τις 23 Φεβρουαρίου που άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 1.100 αιτήσεις.



Ειδικότερα, όπως ανέφερε, μέσα σε δέκα ημέρες τα αποτελέσματα είναι άκρως ενθαρρυντικά, αφού έχουν κατατεθεί 1.161 αιτήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 32,79 εκατ. ευρώ, με τη δημόσια δαπάνη στα 14,86 εκατ. ευρώ.

Η δέσμη δράσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στοχεύει στην αντιμετώπιση της υστέρησης των ελληνικών επιχειρήσεων στην ενσωμάτωση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγική τους δραστηριότητα. Το πρόγραμμα που καλύπτει στοχευμένες ανάγκες των μικρομεσαίων ανάλογα με την υφιστάμενη ψηφιακή και τεχνολογική ωριμότητά τους, αλλά και τις διαφορετικές επενδυτικές ανάγκες τους, είναι διαρθρωμένο σε τρεις δράσεις. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται έως 50% ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας φτάνει και το 60%.

Οι τρεις δράσεις:

Δράση 1 – Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: Αφορά σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμα ενσωματώσει σημαντικές τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) στη λειτουργία τους και στοχεύουν στην κάλυψη βασικών ελλείψεων σε εφαρμογές και εξοπλισμό. Ο ελάχιστος και μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από 18.000 έως και 30.000 ευρώ, ενώ η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης της επένδυσης δεν θα υπερβαίνει τους εννέα μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης.



Οι βασικές κατηγορίες δαπανών που καλύπτονται αφορούν σε:

  • δαπάνες εξοπλισμού (προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού γραφείου, αναβάθμισης εσωτερικών δικτύων μεταφοράς δεδομένων, διάδρασης με εργαζόμενους, πελάτες ή προμηθευτές κλπ.)
  • δαπάνες λογισμικού (προμήθεια βασικών εφαρμογών διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων και διαδικασιών, επεξεργασίας εικόνας, 3D μοντέλων και CAD, ψηφιακής ασφάλειας, διαχείρισης πελατών και εφοδιαστικής αλυσίδας, βελτιστοποίησης της παραγωγής κλπ).
  • δαπάνες για παροχή υπηρεσιών που συνδέονται με την ψηφιακή αναβάθμιση (συμβουλευτική υποστήριξη για την παρακολούθηση της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, τεχνική υποστήριξη για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, εγκατάσταση ή παραμετροποίηση εφαρμογών που συμπεριλαμβάνονται στην αίτηση χρηματοδότησης).

Δράση 2 – Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: Αφορά σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες στοχεύουν στη διεύρυνση της ψηφιακής και τεχνολογικής τους ωριμότητας με ολοκληρωμένες επενδύσεις σε νέες ΤΠΕ που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητα τους στις διεθνείς αγορές και θα βελτιώσουν την παραγωγικής τους διαδικασία.

Ο ελάχιστος και μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από 50.000 έως και 650.000 ευρώ, ενώ η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης της επένδυσης δεν θα υπερβαίνει τους 15 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβληθούν θα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και να πληρούν ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Δημιουργία νέας επιχειρηματικής εγκατάστασης.
  • Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας.
  • Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν.
  • Θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.

Οι βασικές κατηγορίες δαπανών που καλύπτονται είναι οι εξής:

  • Εξοπλισμός για προμήθεια εξελιγμένων συστημάτων λειτουργίας εγκαταστάσεων ή προσωπικού, αυτοματοποίησης της παραγωγής με ρομποτικά συστήματα, αναβάθμισης εσωτερικών δικτύων μεταφοράς δεδομένων, προμήθειας εξελιγμένων τεχνολογικών συστημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού κλπ.
  • Εφαρμογές/ λογισμικά, για προμήθεια σύγχρονων εφαρμογών διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων & διαδικασιών, διαχείρισης πελατών και εφοδιαστικής αλυσίδας, εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, βελτιστοποίησης της παραγωγής, αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, ψηφιακού ελέγχου εγκαταστάσεων, κ.λπ.
  • Υπηρεσίες που συνδέονται με την ψηφιακή αναβάθμιση.

Δράση 3 – Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ: Αφορά σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει ήδη ΤΠΕ σε πολλές λειτουργίες τους και πλέον επιδιώκουν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής ή σε λύσεις 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Ο ελάχιστος και μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από 200.001 έως και 1.200.000 ευρώ, ενώ η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης της επένδυσης δεν θα υπερβαίνει τους 18 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Τα επενδυτικά σχέδια θα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και συγκεκριμένα να πληρείται ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Δημιουργία νέας επιχειρηματικής εγκατάστασης.
  • Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας.
  • Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν.
  • Θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.

Οι βασικές κατηγορίες δαπανών που καλύπτονται είναι οι εξής:

  • Εξοπλισμός για προμήθεια, ψηφιακά ελεγχόμενου Η/Μ εξοπλισμού, εξελιγμένων συστημάτων απομακρυσμένης λειτουργίας εγκαταστάσεων, αυτοματοποίησης των διαφόρων σταδίων της αλυσίδας αξίας με ρομποτικά συστήματα, αναβάθμισης εσωτερικών δικτύων μεταφοράς δεδομένων, ψηφιακών τεχνολογικών συστημάτων κ.α.
  • Εφαρμογές/Λογισμικό για προμήθεια εφαρμογών αυξημένης ευφυίας διοικητικού και οικονομικού προγραμματισμού, ψηφιακής ασφάλειας, διαχείρισης πελατών και εφοδιαστικής αλυσίδας, ανάλυσης δεδομένων με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, βελτιστοποίησης της παραγωγής, αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, blockchain, κ.λπ.
  • Υπηρεσίες που συνδέονται με τη ψηφιακή αναβάθμιση για συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη για την παραμετροποίηση και ενσωμάτωση των νέων συστημάτων στη λειτουργία των ΜμΕ, πιστοποίηση συστημάτων, κ.λπ.

Η υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης γίνεται μόνο ηλεκτρονικά στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (https://opske.gr/) και ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις υπαγωγής στην πράσινη μετάβαση

Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης για τη δέσμη δράσεων «πράσινη μετάβαση» αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη 22 Μαρτίου και ώρα 12:00.

Το πρόγραμμα ενθαρρύνει επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη συγχρόνων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή/ και παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτήτων τους, πριμοδοτώντας ενέργειες οι οποίες αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, υποδομές και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης και κυκλικής οικονομίας.

Η δέσμη χωρίζεται σε δύο δράσεις:

Δράση 1 – Πράσινος Μετασχηματισμός ΜμΕ: Αφορά σε επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν τρεις τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Ποσοστό επιχορήγησης έως 40% – εκτός από τις ειδικές περιπτώσεις (Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Πειραιάς, Νήσοι) που ακολουθούν τον Κανονισμό Ε.Ε. 651/2014 (Άρθρο 14) των οποίων τα ποσοστά περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση. Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να λάβει προσαύξηση 10%, εφόσον πραγματοποιηθούν και πιστοποιηθούν δαπάνες «Πράσινης Μετάβασης» GREEN σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου κατά το στάδιο της τελικής επαλήθευσης.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να είναι από 200.001 έως και 1.000.000 ευρώ.

Δράση 2 – Πράσινη Παραγωγική Επένδυση ΜμΕ: Αφορά σε επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν δύο τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Ποσοστό επιχορήγησης έως 40%. Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να λάβει προσαύξηση 10%, εφόσον πραγματοποιηθούν και πιστοποιηθούν δαπάνες «Πράσινης Μετάβασης» GREEN σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου κατά το στάδιο της τελικής επαλήθευσης.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να είναι από 30.000 έως και 200.000 ευρώ.

insider.gr

error: Content is protected !!