Μια συγνώμη χωρίς αλλαγή είναι χειραγώγηση Μια συγνώμη χωρίς αλλαγή είναι χειραγώγηση
”Μια συγνώμη χωρίς αλλαγή είναι χειραγώγηση” έλεγε η φίλη μου. ΄΄Τι είναι χειραγώγηση΄΄; ρώτησε η κόρη της. ΄΄ Είναι η πράξη επηρεασμού ή ελέγχου... Μια συγνώμη χωρίς αλλαγή είναι χειραγώγηση

”Μια συγνώμη χωρίς αλλαγή είναι χειραγώγηση” έλεγε η φίλη μου.

΄΄Τι είναι χειραγώγηση΄΄; ρώτησε η κόρη της. ΄΄

Είναι η πράξη επηρεασμού ή ελέγχου κάποιου ή κάτι με επιδέξιο ή άδικο τρόπο, συχνά για δικό του όφελος. Ένα άτομο μπορεί να χειραγωγήσει τους άλλους λέγοντας συγγνώμη χωρίς να αλλάξει πραγματικά τη συμπεριφορά του ή να λάβει μέτρα για να επανορθώσει τις πράξεις του.



Ζητώντας συγγνώμη χωρίς ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το άτομο μπορεί να προσπαθεί να χειραγωγήσει τους άλλους ώστε να το συγχωρήσουν χωρίς να κάνει ουσιαστικές αλλαγές. Και επειδή το κορίτσι ήθελε την εξήγηση με κάποια ιστορία την άκουσα κι εγώ.

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα αγόρι που του άρεσε να παίζει βιντεοπαιχνίδια. Στους γονείς του δεν άρεσε ο χρόνος που αφιέρωνε παίζοντας και ήθελαν να κάνει άλλα πράγματα, όπως να παίζει έξω ή να διαβάζει.

Μια μέρα, οι γονείς του αποφάσισαν να βάλουν έναν κανόνα ότι μπορούσε να παίζει μόνο για 30 λεπτά την ημέρα. Ο μικρός αναστατώθηκε ,θύμωσε με τους γονείς του, αλλά εκείνοι δεν έδειξαν κάτι .



Έτσι σκέφτηκε ένα σχέδιο για να τους χειραγωγήσει Κάθε μέρα έβαζε ξυπνητήρι για 30 λεπτά και έπαιζε μέχρι να χτυπήσει το χρονόμετρο Μόλις χτυπούσε έκλεινε γρήγορα το παιχνίδι και έλεγε ότι τελείωσε .

Ωστόσο, είχε βρει κρυφά έναν τρόπο να σταματήσει το χρονόμετρο ,ώστε να μπορεί να συνεχίσει να παίζει ακόμα και μετά την ολοκλήρωση των 30 λεπτών.

Οι γονείς χαρούμενοι που ακολουθούσε τον νέο κανόνα νόμιζαν ότι έκανε καλή δουλειά στη διαχείριση του χρόνου του. Αλλά στην πραγματικότητα, τους χειραγωγούσε προσποιούμενος ότι ακολουθούσε τον κανόνα .



Τελικά, οι γονείς του κατάλαβαν τι έκανε και απογοητεύτηκαν .

Εξήγησαν ότι η χειραγώγηση δεν ήταν ένας καλός τρόπος για να αποκτήσει αυτό που θέλει και ότι ήταν σημαντικό να είναι ειλικρινής και με σεβασμό στις σχέσεις με τους άλλους.

Zωή Μπούζα

error: Content is protected !!