ΕΚ ΒΑΣΤΙΛΛΗΣ ΟΡΜΩΜΕΝΟΙ ΕΚ ΒΑΣΤΙΛΛΗΣ ΟΡΜΩΜΕΝΟΙ
του Ντίνου Κουμπάτη Ξεσηκώθηκε ολόκληρη η Γαλλία, προχθές, και άναψαν φλόγες στο Μπορντώ, με 3,5 εκατομμύρια Γάλλους να βγαίνουν στους δρόμους, ξεκινώντας από την... ΕΚ ΒΑΣΤΙΛΛΗΣ ΟΡΜΩΜΕΝΟΙ

του Ντίνου Κουμπάτη

Ξεσηκώθηκε ολόκληρη η Γαλλία, προχθές, και άναψαν φλόγες στο Μπορντώ, με 3,5 εκατομμύρια Γάλλους να βγαίνουν στους δρόμους, ξεκινώντας από την ιστορική Βαστίλλη, για να διεκδικήσουν, -ως και τότε-, τα δικαιώματά τους, τα οποία πιστεύουν πως δεν τους αποδίδονται εκ μέρους της Κυβέρνησης και της επιμονής του Προέδρου, ο οποίος αρνείται να υποχωρήσει στα αιτήματα των πολιτών του, ως προς ένα αμφιλεγόμενο νόμο, ο οποίος εγγίζει τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Συμβολική, η εκκίνηση από την πλατεία Βαστίλλης, από όπου ξεκίνησε και η Γαλλική Επανάσταση, στις 14 Ιουλίου του 1789, και σάρωσε Βασιλείς και άρχουσα τάξη, με τους «αβράκοτους» να ξεχύνονται στους δρόμους, μη δυνάμενοι να φάνε «παντεσπάνι», όπως τους συνέστηνε η βασιλική σύζυγος Μαρία Αντουανέττα, για να κορέσουν την πείνα τους.

Στο Μπορντώ, προχώρησαν και πιο πέρα, οι διαμαρτυρόμενοι, πυρπολώντας το ίδιο το Δημαρχείο, -ένα ιστορικό στολίδι του τόπου-, ενώ στο Παρίσι άναψαν και εκεί φωτιές, έγιναν συλλήψεις, «έπεσαν» χημικά και δακρυγόνα, δέχθηκαν επιθέσεις οι Αστυνομικοί, πλην όμως η Προεδρία και η Κυβέρνηση, εμμένουν στην απόφασή τους.

Σύμφωνα, τώρα, με στοιχεία του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, μόνο 119.000 ήσαν οι διαμαρτυρόμενοι παριζιάνοι πολίτες, ενώ κατά μετρήσεις εξ’ Αγγλίας αυτοί ξεπερνούσαν τα 3,5 εκατομμύρια, τόσο που και ο Βασιλεύς Κάρολος ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή του στην Γαλλία.

Η πρόταση μομφής κατά Μακρόν και Πρωθυπουργού, η οποία είχε κατατεθεί, πριν λίγο, μπορεί να μην πέτυχε του σκοπού της, πλην όμως και η Αντιπολίτευση κατέβηκε να διαμαρτυρηθεί σε αυτήν την πανεθνική απεργία όλων των γαλλικών συνδικάτων όλης της Γαλλίας, των φοιτητών, των σωματείων εργαζομένων, και κάθε Γάλλου, ο οποίος βρίσκει επιζήμιο γι’  αυτόν, το νομοσχέδιο, περί ου ο λόγος

error: Content is protected !!