ΞΥΠΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΞΥΠΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, φρικτά και δυσοίωνα, τα οποία μαστίζουν τους κατοίκους αυτής της πολύπαθης Γης, να... ΞΥΠΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, φρικτά και δυσοίωνα, τα οποία μαστίζουν τους κατοίκους αυτής της πολύπαθης Γης, να τώρα και οι αποκαλύψεις για τα φαινομενικά ανενεργά ηφαίστεια, τα οποία αναμένεται να ενεργοποιηθούν.

Πρόσφατα, η διακεκριμένη εφημερίδα «Guardian», επεσήμανε την προοπτική  μία επερχόμενη  έκρηξη, του υποβράζοντος ηφαιστείου της Σαντορίνης, να προκαλέσει ένα τεράστιο τσουνάμι. 



Την πρόβλεψη αυτή κάνει ο καθηγητής Kajetan Chrapkiewicz από το Imperial College του Λονδίνου, καθώς το εν λόγω ηφαίστειο σιγοβράζει από τα μέσα του 17ου αιώνα, όπου και η τελευταία του έκρηξη.

Ήταν κατά το έτος 1650, όταν εξεράγη για τα καλά και έθαψε κάτω από την λάβα του, εβδομήντα κατοίκους της Θήρας.

Τετρακόσια χρόνια αργότερα, οι επί του θέματος επιστήμονες, ανακάλυψαν πως εντός ενός θαλάμου του, αποτελουμένου από μάγμα, συσσωρεύεται όλο και περισσότερο τήγμα, κάτι το οποίο τους ανησυχεί ιδιαίτερα.



Το ηφαίστειο του Κολούμπο, όπου βρίσκεται πολύ κοντά στην Σαντορίνη, μπορεί, -σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες-, να διαμορφώσει και πάλι μία παρόμοια έκρηξη με την τελευταία, η οποία είχε προηγηθεί, και λόγω του πολυπληθούς τουρισμού, να προκαλέσει τον θάνατο σε πολύ περισσότερα άτομα, προσθέτοντας το γεγονός ότι και ο γηγενής πληθυσμός έχει αυξηθεί κατά πολύ.

Ο προαναφερθείς καθηγητής, μάλιστα, εκτιμά πως η συσσώρευση τήγματος κάτω από το ηφαίστειο, θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να απλώνεται στα 3,5 χιλιόμετρα.



Εντωμεταξύ, μία άλλη ομάδα ερευνητών, επιβαίνουσα του ερευνητικού σκάφος «Joides Resolution», έχει ξεκινήσει να τρυπά ιζήματα γύρω από το Κολούμπο για να ανακατασκευάσει την ιστορία των εκρήξεων, από  εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Όπερ έδει δείξαι…

error: Content is protected !!