Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας
Σύμφωνα με την έκθεση ορισμένες θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν περισσότερο από άλλες. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει 300 εκατομμύρια θέσεις εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με έκθεση της... Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας

Σύμφωνα με την έκθεση ορισμένες θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν περισσότερο από άλλες.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει 300 εκατομμύρια θέσεις εργαζομένων πλήρους απασχόλησηςσύμφωνα με έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs. Συγκεκριμένα, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ένα τέταρτο των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ωστόσο οι συγγραφείς της έκθεσης εκτιμούν ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, θα μπορούσαν επίσης να πυροδοτήσουν μια έκρηξη παραγωγικότητας, η οποία θα αύξανε το ετήσιο παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 7% σε μια περίοδο 10 ετών.Σύμφωνα με την έκθεση ορισμένες θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν περισσότερο από άλλες. Στις ΗΠΑ, το 46% των θέσεων εργασίας γραφείου και διοικητικής υποστήριξης θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί, ακολουθούμενες από 44% για νομικές εργασίες και 37% για εργασίες στο πλαίσιο της αρχιτεκτονικής και της μηχανικής.

Χαμηλότεροι μισθοί

«Το μόνο πράγμα για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πόσες θέσεις εργασίας θα επηρεάσει η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε στο BBC ο Καρλ Μπένεντικτ Φρέι, διευθυντής του Future of Work στο Oxford Martin School του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.«Αυτό που κάνει το ChatGPT, για παράδειγμα, είναι να επιτρέπει σε περισσότερους ανθρώπους με μέτριες δεξιότητες γραφής να παράγουν δοκίμια και άρθρα. Επομένως, οι δημοσιογράφοι θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό, ο οποίος θα οδηγήσει σε μείωση των μισθών, εκτός αν δούμε μια πολύ σημαντική αύξηση της ζήτησης για τέτοιου είδους εργασία. Πάρτε για παράδειγμα την εισαγωγή της τεχνολογίας GPS και την έλευση πλατφορμών όπως η Uber. Ξαφνικά, η γνώση όλων των δρόμων του Λονδίνου είχε πολύ μικρότερη αξία – και έτσι οι υφιστάμενοι οδηγοί αντιμετώπισαν μεγάλες μειώσεις μισθών, περίπου 10% σύμφωνα με την έρευνά μας. Το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότεροι μισθοί, όχι λιγότεροι οδηγοί. Τα επόμενα χρόνια, η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να έχει παρόμοια αποτελέσματα σε ένα ευρύτερο σύνολο δημιουργικών εργασιών», εξήγησε ο Φρέι.

Σύμφωνα με έρευνα που αναφέρεται στην έκθεση, το 60% των εργαζομένων εργάζεται σε επαγγέλματα που δεν υπήρχαν το 1940. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η τεχνολογική αλλαγή από τη δεκαετία του 1980 έχει εκτοπίσει τους εργαζόμενους ταχύτερα από ό,τι έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αν η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη είναι όπως οι προηγούμενες εξελίξεις της τεχνολογίας της πληροφορίας, καταλήγει η έκθεση, θα μπορούσε να μειώσει την απασχόληση βραχυπρόθεσμα.Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο, είναι εξαιρετικά αβέβαιος, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της δεξαμενής σκέψης Resolution Foundation Torsten Bell στο BBC.

«Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η τεχνολογία ή πώς θα την ενσωματώσουν στον τρόπο εργασίας τους οι επιχειρήσεις», επισήμανε.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα διαταράξει τον τρόπο που εργαζόμαστε – αλλά θα πρέπει να εστιάσουμε και στα πιθανά κέρδη για το βιοτικό επίπεδο από την εργασία υψηλότερης παραγωγικότητας και τις φθηνότερες υπηρεσίες, καθώς και στον κίνδυνο να μείνουμε πίσω, αν άλλες επιχειρήσεις και οικονομίες προσαρμοστούν καλύτερα στην τεχνολογική αλλαγή».

BBC – ertnews.gr

error: Content is protected !!