ΜΕΤΑ ΒΑΪΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ ΜΕΤΑ ΒΑΪΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Αν πιστεύετε πως ο τίτλος παραπέμπει στην θρησκευτική, αυτή μεγάλη μας σημερινή εορτή, ή σχετίζεται με τις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές... ΜΕΤΑ ΒΑΪΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Αν πιστεύετε πως ο τίτλος παραπέμπει στην θρησκευτική, αυτή μεγάλη μας σημερινή εορτή, ή σχετίζεται με τις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές μας, δεν το πετύχατε.

Πρόκειται για μία Ανακοίνωση, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει την ζωή, ακόμη και αυτού του πλανήτη μας.



Μετά βαΐων και κλάδων ανακοινώνεται, -και ας το αποδεχθούμε και εμείς αυτό-, ότι ένα κάποιο προηγμένο τεχνολογικά «ντρόουν», γήϊνης προέλευσης, κατάφωτογράφησε τον γειτονικό μας πλανήτη Άρη, και έτσι σήμερα, έχουμε ένα μεγάλο επιστημονικό επίτευγμα, ανάλογο με του «Πήτερ Ρέϊς», που είχε χαρτογραφήσει τον πλανήτη Γη, -εκ του μακρόθεν-, με πάσα λεπτομέρεια και δη κατά τους αιώνες του μεσαιωνικού σκοταδισμού.

Ιδού, λοιπόν πως προοδεύει η Επιστήμη, και πώς ένα απλό μοιρογνωμόνιο, -μετά την παρέλευση αιώνων και αιώνων-, μεταλλάσσεται σε «ντρόουν» και επί έξι συναπτά έτη φωτογραφίζει τα πάντα (;) ενός γυμνού πλανήτη, μίας αμφιλεγόμενης διαπλανητικής έκτασης, που άλλοτε ανακαλύπτουμε επ’ αυτού θείον, ή νερό, ή κρατήρες, ή οξυγόνο, ή ό,τι, άλλα από δειγματοληπτικές εξορύξεις του εδάφους του.



Σήμερα, έχουμε ολόκληρο χάρτη μπρος στα μάτια μας, μέσα στα χέρια μας, ο οποίος, -λένε οι ειδικοί-, αν θελήσουμε να τον απλώσουμε αποτυπωμένο σε χαρτί, θα καταλάβει μία έκταση διαστάσεων ως ενός πολύ μεγάλου γηπέδου.

Εκατό χιλιάδες εικόνες από αλγόριθμο, τις οποίες προμήθευσε το «ντρόουν», και δέκα τρείς χιλιάδες επιπλέον, χειροκίνητες αυτές, έδωσαν υλικό στο Πανεπιστήμιο Caltech της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, να ασχοληθεί με την περίπτωση αυτής της χαρτογράφησης, η οποία φαίνεται να έχει στεφθεί και από επιτυχία.

Κάθε ένα από τα εικονοστοιχεία πού παράχθηκαν και αναπτύχθηκαν, καταλαμβάνει, αναπτυσσόμενο, είκοσι πέντε τετραγωνικά μέτρα, έτσι ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να εργασθούν ενδελεχώς και επιτυχώς επ’  αυτών.



Ο δε  αυτός, -θα πρέπει να αναφέρουμε ότι-, είναι ηλεκτρονικός και τρισδιάστατος.

Μπορεί επί του πλανήτου «Γη» να μην έχουμε μάθει ακόμη τα βαθύτερα μυστικά του, επί του Άρεως πάντως, καλά βαδίζουμε.

error: Content is protected !!