Ο ΛΑΜΑ ΚΑΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ Ο ΛΑΜΑ ΚΑΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Συνέβη τον περασμένο Φεβρουάριο και δύο μήνες αργότερα έγινε «είδηση» και προξένησε κατακραυγή και ποικίλα σχόλια. Πρόκειται για μία περίπτωση... Ο ΛΑΜΑ ΚΑΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Συνέβη τον περασμένο Φεβρουάριο και δύο μήνες αργότερα έγινε «είδηση» και προξένησε κατακραυγή και ποικίλα σχόλια.

Πρόκειται για μία περίπτωση τριών αγκαλιών, ενός φιλιού, και την επαφή δύο γλωσσών, ήτοι του Δαλάϊ Λάμα και ενός νεαρού αγοριού στο μακρινό και ιερό Θιβέτ.



Το περιστατικό έλαβε χώρα στο ναό του θρησκευτικού ηγέτη στη Ντχαραμσάλα, όπου παρευρέθηκαν 100 νεαροί μαθητές, για την αποφοίτησή τους από το ινδικό Ίδρυμα M3M.

Ο νεαρός, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, πλησίασε τον θρησκευτικό ηγέτη και τον ρώτησε αν του επέτρεπε να τον φιλήσει και εκείνος του επέτρεψε με μία αγκαλιά. Εκεί δείχνοντας το μάγουλό του, καθώς ο νεαρός ζήτησε να τον φιλήσει, του υπέδειξε: «Εδώ πρώτα», όπερ και εγένετο.

Τότε ήρθε η σειρά του δεύτερου εναγκαλισμού, ο Δαλάϊ Λάμα έβγαλε τη γλώσσα του, καθώς έκανε και το παιδί.



Κατά τον 9ο αιώνα, στο Θιβέτ βασίλευε κάποιος Λανγκ Ντάρμα, ιδιαίτερα μισητός στους υπηκόους του, και του οποίου η γλώσσα ήταν κατάμαυρη και επειδή κάποια στιγμή οι Θιβετιανοί πίστεψαν πως εκείνος είχε ξαναενσαρκωθεί, και φοβούμενοι μήπως πέσουν επάνω του, θέσπισαν το συνήθειο όταν συναντώνται να δείχνουν την γλώσσα τους, μην τύχει και είναι μαύρη.

Έκτοτε, ο τρόπος αυτός καθιερώθηκε ως χαιρετισμός σεβασμού, και ίσως ετελέσθη για πρώτη φορά δημοσίως από τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ.

Πλην όμως, λένε πως, στο βίντεο που «τραβήχτηκε», ακούγεται η φωνή του, να προτρέπει τον μαθητή να τον φιλήσει και στο στόμα και τέλος να του λέει: «και γλείψε μου τη γλώσσα».



Ακολούθησε η τρίτη αγκαλιά, καθώς το πλήθος των πιστών γελούσε ενθουσιασμένο και τον επευφημούσε, και ο νεαρός του εξεδήλωνε την ευγνωμοσύνη του.

Ο παρών Δαλάϊ Λάμα, είναι ηλικίας 83 ετών, θρησκευτικός, πνευματικός και πολιτικός ηγέτης και μεσολαβητής Ειρήνης μεταξύ Κίνας και Ινδίας, διδάσκων την αγάπη, τον αλτρουϊσμό και την ειρήνη.

Παράλληλα, ποτέ δεν έχει κατηγορηθεί για κάτι, ζει ειρηνικά και προβλέπει ότι θα επιβιώσει έως και τα 113 έτη του, σκεπτόμενος να ορίσει τον διάδοχό του κλείνοντας τα 90.

Εν πάση περιπτώσει, ύστερα από τον σάλο που δημιουργήθηκε στην Δύση, ταπεινά ζήτησε δημοσίως «συγνώμη», εάν η κατά κάποιο τρόπο εθιμοτυπική του αυτή κίνηση προσέβαλε την ηθική όσων την παρατήρησαν και την καταδίκασαν.

error: Content is protected !!