ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ – ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ – ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
του Δημήτρη Α. Κράνη Κάπου λησμονημένος και χαμένος ανάμεσα σε πεθαμένα σκαριά σκουριασμένων καραβιών κείται ο χώρος (ο κυρίως) της Ναυμαχίας και ιδίως των... ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ – ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

του Δημήτρη Α. Κράνη

Κάπου λησμονημένος και χαμένος ανάμεσα σε πεθαμένα σκαριά σκουριασμένων καραβιών κείται ο χώρος (ο κυρίως) της Ναυμαχίας και ιδίως των αρχαιοτήτων των Αμπελακίων. Δύσκολα αναγνωρίσιμη η τοποθεσία του ιστορικού Τύμβου των Σαλαμινομάχων, που αρχικά ρήμαξε, σύλησε η δίψα για το κέρδος άστοργων και «ανθελλήνων» επιχειρηματιών. Φυσικά έτσι συμβαίνει πάντα, πουλημένος και εξωνημένος ο χώρος «με την σφραγίδα του Νόμου» σε κάποιον, αρχικά εισαγωγέα μπακαλιάρου, τώρα πάμπλουτο επιχειρηματία και εφοπλιστή, όπως μαρτυρείται… Που δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να διαβάσει ή να του διαβάσουνε, εάν δεν το μπορούσε, τους «Πέρσες» του Αισχύλου ή την περιγραφή της κοσμοϊστορικής Ναυμαχίας από τον Πατέρα της Ιστορίας, τον Ηρόδοτο. Τα τελευταία χρόνια μόνο από ιδιωτική πρωτοβουλία και το μεράκι κάποιων πατριωτών γίνεται προσπάθεια για την ανάδειξη του Τύμβου των Σαλαμινομάχων, για τον εορτασμό της επετείου της Ναυμαχίας.



Σκουριασμένα, βρώμικα πλοία, εστίες μόλυνσης, ένα δάσος ορθωμένων κάθετων καταρτιών, να κρύβουνε βάναυσα, να εξαφανίζουνε τον ιστορικό χώρο της Ναυμαχίας. Ένα θλιβερό κοιμητήριο άχρηστων καραβιών, που κάποτε διασχίζανε του ωκεανούς. Η σύγχρονη Ελλάδα πάντα σκότωνε η ίδια, τις ένδοξες πράξεις των παιδιών, του παρελθόντος της! Σαν να λειτουργεί καταλυτικά για την εξαφάνιση της φυλής και της Ιστορίας της, ξεπουλώντας τα πάντα για το εύκολο κέρδος ή το βόλεμα «των φίλων» των κυβερνήσεών της… Μιλάμε για τους πιο αρνητικούς ενταφιαστές της ίδιας της Ιστορίας τους: Μιλάμε για τους σύγχρονους Έλληνες… Με τους πολιτικούς της να υπογράφουνε τα πάντα και τους φανατισμένους οπαδούς των πλειοψηφούντων εκάστοτε κομμάτων ή κινημάτων, να το βουλώνουνε!… Πόσο παράξενο μου φαίνεται ότι στα νερά της Σαλαμίνας δεν έγινε ποτέ καμμιά σοβαρή κρατική προσπάθεια για υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες. Για ανέλκυση ναυαγίων κλπ στο χώρο της ξακουστής Ναυμαχίας. Σαν να μην θέλουνε οι εκάστοτε ιθύνοντες, να βρεθεί ποτέ κάποιο απτό, υλικό, τεκμήριο της Ναυμαχίας!. Σαν να μην θέλουνε να θυμούνται οι νεώτεροι Έλληνες τί έγινε εκεί το 480 π.Χ. και τι συμβολίζει αυτή η νίκη.



Ας μη ψελίσουνε κάποιες παιδαριώδες δικαιολογίες, ότι δεν υπάρχουνε, τάχα, τα μέσα, τα χρηματικά ποσά, τα κονδύλια, η νέα τεχνολογία για τις έρευνες!… Υπάρχουνε ικανοί Έλληνες και ξένοι ειδικοί ερευνητές, δύτες, βαθυσκάφη, αρχαιολόγοι και γενικά επιστήμονες για το έργο της ανέλκυσης ναυαγίων. Θέληση δεν υπάρχει.

Φταίει, λένε οι κρατούντες, ο βυθός, η θάλασσα, τα ρεύματα, οι άνεμοι!! Αηδίες και αστήρικτες απόψεις των χειρότερων Μισελλήνων του Κόσμου: Που είναι οι μεν τον («Αγιο») Ιωάννη Καποδίστρια, όλοι οι Έλληνες πολιτικοί και τα κόμματα ή «αποκόμματά τους». Η θλίψη μου για την εγκληματική εγκατάλειψη του χώρου της ιστορικής Ναυμαχίας, με κάνει να αγανακτώ εναντίον του ανάξιου πολιτικού κατεστημένου της «δύστυχης» χώρας μας, που μετράει με άλλα κριτήρια τις αξίες της φυλής μας. Ένοχοι για την εγκατάλειψη οι ιθύνοντες και κυβερνώντες αλλά και ο γονατισμένος, απαίδευτος (με ευθύνη του Κράτους) λαού μας, που ασχολείται, μόνο, αν θα του κόψουνε 100 ΕΥΡΩ από το μισθό ή την σύνταξή του… Μέχρι εκεί εξικνείται και εξαντλείται η πολυδιαφημιζόμενη, από τα πολιτικά κόμματα, αγωνιστικότητά του. Και ο σεβασμός για την Ιστορία μας; Ξυπνάει μόνο αν θέλουμε να βρίσουμε επιλεκτικά, ανάλογα με τα πολιτικά μας φρονήματα και συμφέροντα και τις μονομαχίες (μαύρο-άσπρο), κάποιους ξένους, μη εξετάζοντας αν όσα λένε οι ξένοι, είναι σωστά ή όχι!! Πάντα φταίνε οι ξένοι αν είπανε κάτι εναντίον λ.χ. της Αρχαίας Ελλάδας, έστω και εάν αυτό έχει βάση…

Ποτέ δεν επαναστατήσαμε για τα παρατημένα μνημεία ή τη βεβήλωση της Ιστορίας μας (λ.χ. ο συνωστισμός της Σμύρνης κ.λπ) ή την ελληνική γλώσσα μας με την εισαγωγή στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, αθρόων αμερικανο-βαρβαρισμών και λεκτικών τερατουργημάτων.



error: Content is protected !!