Ερώτηση στη Βουλή για τις μειώσεις στο Πολεμικό Ναυτικό Ερώτηση στη Βουλή για τις μειώσεις στο Πολεμικό Ναυτικό
από την έντυπη “Φωνή της Σαλαμίνας” Η Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίνα Κασιμάτη... Ερώτηση στη Βουλή για τις μειώσεις στο Πολεμικό Ναυτικό

από την έντυπη “Φωνή της Σαλαμίνας”

Η Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίνα Κασιμάτη έφερε στη Βουλή το κυβερνητικό φιάσκο του επιδόματος Στόλου και κάλεσε τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα να προβούν στις δέουσες ενέργειες προκειμένου να αποφευχθούν τελικά οι μειώσεις που επιφέρονται από την εφαρμογή της σχετικής ΚΥΑ στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Τη στιγμή που γράφεται το ρεπορτάζ η Κυβέρνηση φέρεται να έχει αντιληφθεί όσα ορθώς επισημαίνει η κ. Κασιμάτη στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο λαμβάνοντας υπόψιν τα έγγραφα της Π.Ο.Ε.Σ. και αναμένεται τροποποίηση της ΚΥΑ.

Με την υπ’ αρ. Φ.841 / 26674 / Σ.4145 / 2023 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας (ΦΕΚ Β’ 1425) καθορίσθηκε το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης της προσαύξησης του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί ειδική αποστολή.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ) με το υπ’ αρ. πρωτ. 702/2023 έγγραφο και η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ν.Π.Α) με τα υπ’ αρ. πρωτ. 032/2023 και 035/2023 έγγραφα αναδεικνύουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και την έντονη δυσαρέσκεια του προσωπικού του Στόλου και του Πολεμικού Ναυτικού γενικότερα σε σχέση με την άνω ΚΥΑ.
Σύμφωνα με το με αρ. πρωτ. 702/2023 έγγραφο της Π.Ο.Ε.Σ. το επίδομα που προβλέπεται στην ΚΥΑ «ξεκίνησε ως πλεύσιμη Στόλου, εξελίχθηκε σε αποστολών και ειδικών αποστολών και εν τέλει κατάντησε σε ειδικών αποστολών.» Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο έγγραφό της η Π.Ο.Ε.Σ., με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζει η ΕΣΠΕΕΝΠΑ, «η ΚΥΑ ως προς το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού:

  • Δημιουργεί σχεδόν φωτογραφικές συνθήκες αποζημίωσης και αποκλείει πραγματικούς δικαιούχους υπό αδιευκρίνιστους όρους και προϋποθέσεις (π.χ. εξαιρεί «ειδικούς πλόες» τους οποίους μετακύλησε στις «ειδικές αποστολές» δίχως να προσδιορίζει ποιοι είναι αυτοί και εξαιρεί ασκήσεις μη συνυπολογίζοντας ότι περίπου οι μισοί πλόες στο ΠΝ αφορούν ασκήσεις.
  • Εξαιρεί όσους δικαιούχους αποζημιώνονται με ημερήσια αποζημίωση για εκτέλεση υπηρεσίας (όπως ορίζεται και η πλεύσιμη αποζημίωση). Εκ του γεγονότος αυτού αποδεικνύει ότι δεν προβλέπεται καμία προσαύξηση αλλά αντικατάσταση της υφιστάμενης αποζημίωσης με μια νεότερη.
  • Σε αντίθεση με την υφιστάμενη πλεύσιμη αποζημίωση στο ΠΝ που φορολογείται αυτοτελώς, η «προσαύξηση» υπόκειται σε φορολογία εισοδήματος ύψους 35-40%, δηλαδή πολύ υψηλότερα. Επιπροσθέτως, καθιστά ορατό το ενδεχόμενο αλλαγής φορολογικής κλίμακας με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.
  • Ενώ με βάση τις διευκρινίσεις άτυπης ενημέρωσης από το Γραφείο Τύπου του ΓΕΕΘΑ γίνεται λόγος για καλύτερη οικονομική αντιμετώπιση, εξαιρεί το μεγαλύτερο μέρος των πλόων, το οποίο θα συνεχίσει να αποζημιώνεται με το «προηγούμενο καθεστώς».
  • Δεν αποσαφηνίζει ποιες είναι οι «αποστολές» που θα αποζημιώνονται με 20/60€ (παρ. 2 άρθρου 1 της ΚΥΑ), σε σχέση με την ευμενέστερη αποζημίωση των 60/100€ (παρ. 3 άρθρου 1 της ΚΥΑ) και ποια τα κριτήρια με τα οποία ένας πλους θα εμπίπτει στη μια ή την άλλη κατηγορία αποζημίωσης.»
    Στο ίδιο έγγραφο το με αρ. 702/2023 της Π.Ο.Ε.Σ. αναφέρεται ότι με τα νέα δεδομένα η ημερήσια αποζημίωση για πλεύσιμη μέρα για την «αποστολή εντός περιοχής ευθύνης Α/ΓΕΕΘΑ» με 20€ (μικτά) αντιστοιχεί σε περίπου 12€ καθαρά, όταν σήμερα το πληρωτέο καθαρό ποσό είναι 17,61 €. Το αντίστοιχο ποσό «εκτός περιοχής ευθύνης» είναι 60 € (μικτά), το οποίο αντιστοιχεί σε 34 € καθαρά, όταν μέχρι σήμερα η αποζημίωση ανέρχεται σε 52 € (καθαρά). Δηλαδή και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει μείωση και όχι αύξηση της αποζημίωσης λόγω της αλλαγής στον τρόπο φορολόγησης.
    Αντίστοιχα, τα ποσά για την αποζημίωση των «ειδικών αποστολών» δεν αναμένεται να έχουν μεγάλη αύξηση για τον ίδιο λόγο, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι σε πολλές περιπτώσεις θα οδηγήσουν σε αλλαγή φορολογικής κλίμακας.
    Η Π.Ο.Ε.Σ. καταλήγει στο έγγραφό της ότι «Δυστυχώς εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει καμιά σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (και τις αντίστοιχες του κ. ΥΕΘΑ) περί επιδόματος στήριξης του Στόλου με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι παραιτήσεις στο ΠΝ. Από αυτό το σημείο φτάσαμε στο σημείο σχεδόν πλήρους αποκλεισμού του προσωπικού, το οποίο είναι προφανές ότι μετά τις αποκαλύψεις της ΕΣΠΕΕΝΠΑ προκάλεσε μια σειρά από πρόχειρες παρεμβάσεις, ώστε να μετριαστούν οι αντιδράσεις και η οργή του προσωπικού του ΠΝ.»
    Εκτός των ανωτέρω η Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ν.Π.Α στο με αρ. πρωτ. 035/16-03-2023 έγγραφό της υποστηρίζει ότι πολύ μεγάλο μέρος από τον προϋπολογισμό του ΓΕΝ για το προσωπικό ενσωματώνεται στα περιβόητα 25.000.000€ του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών, τα οποία πλέον θα διαχειρίζεται το ΓΕΕΘΑ. Το ερώτημα σύμφωνα με την Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ν.Π.Α είναι: ποιο είναι το ποσό που θα αποστερείται κάθε χρόνο πλέον το ΓΕΝ και κατ’ επέκταση το προσωπικό του ΠΝ;

Κατόπιν αυτώ Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
α) Ποιο είναι το ετήσιο ποσό που θα αφαιρεθεί από τον προϋπολογισμό του ΓΕΝ για την ετήσια αποζημίωση του προσωπικού του Στόλου;
β) Ελήφθησαν υπ’ όψιν κατά τον σχεδιασμό και την οικονομοτεχνική μελέτη οι μειώσεις που θα επέφερε στο προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού η αλλαγή στον τρόπο αποζημίωσης;
γ) Θα προβούν σε διευκρινιστική εγκύκλιο τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο τρόπος εφαρμογής της άνω ΚΥΑ, ώστε να αποφευχθούν οι μειώσεις στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού;

error: Content is protected !!