ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Η από ετών προσέγγιση Ρωσίας και Κίνας, η οποία μάλιστα έγινε και στενότερη με την έναρξη και εξέλιξη του πολέμου... ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Η από ετών προσέγγιση Ρωσίας και Κίνας, η οποία μάλιστα έγινε και στενότερη με την έναρξη και εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα και φόβους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η πολιτική τού «εμπάργκο» στην Ρωσία, και η προοπτική της Κίνας να καταλάβει την Ταϊβάν, η συνεχής απομάκρυνση των ΗΠΑ από την εμπορική συνεργασία τους, η νέα διαμόρφωση πολιτικού και στρατιωτικού άξονα, στον οποίο θα συμμετέχει και το Ιράν, αλλά και πιθανότητες προσχώρησης και Βόρειας Κορέας, -ίσως και Ινδιών-, λογικό είναι να δημιουργούν κραδασμούς φόβου στην απόλυτη επιβολή της Αμερικής, ως μέχρι σήμερα, στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.



Πρόσφατα μάλιστα, Ρωσία, Κίνα και Ιράν, συμμετείχαν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, κάτι το οποίο θορύβησε την Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Πρόσφατα, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ John Bolton δήλωσε:
«Καθόμαστε… ακίνητοι και οι Κινέζοι, οι Ρώσοι, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και αρκετοί άλλοι κινούνται για να στηρίξουν τις σχέσεις τους και να μας απειλούν σε πολλά διαφορετικά μέρη…



»Είναι μία ένδειξη, αυτή, ότι οι Σαουδάραβες και άλλοι, προσπαθούν να αντισταθμίσουν κινδύνους από κοινού με την Κίνα και την Ρωσία, επειδή δεν πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την αποφασιστικότητα και το σθένος που απαιτείται για να κάνουν ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να προστατεύσουν τον κόσμο από το Ιράν και τις προθέσεις του».

Πρόσθεσε ακόμη πως «Οι Κινέζοι έχουν μία στρατηγική που ακολουθούν…».

Όπως είναι γνωστό, το Ιράν, η Κίνα και η Ρωσία διεξήγαγαν πρόσφατα κοινές ναυτικές ασκήσεις στη Θάλασσα του Ομάν, υπό τον χαρακτηρισμό «Marine Security Belt 2023».
Μάλιστα, η «Press TV»  του Ιράν, η οποία και απηχεί τις απόψεις τής Κυβέρνησης,  δήλωσε ότι προκειμένου να αντιταχθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ρωσία ενίσχυσαν επίσης τις «κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τους πρόσφατα ως μέρος της ευθυγράμμισης της εξωτερικής τους πολιτικής».



Παράλληλα, στον νέον αυτόν στρατηγικόν άξονα, υπάρχει πιθανότητα να ενταχθούν και άλλες χώρες της Ασίας, όπως η Περσία και τα Αραβικά Εμιράτα, γεγονός, το οποίο επίσης προβληματίζει τις ΗΠΑ.

Όπως δε, ενημέρωσε τους γερουσιαστές ο Πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, Στρατηγός Mark Milley, η συμμαχία μεταξύ Κίνας, Ρωσίας και Ιράν θα αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα για την χώρα τους.



Όπως δε, ενημέρωσε τους γερουσιαστές ο Πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, Στρατηγός Mark Milley, η συμμαχία μεταξύ Κίνας, Ρωσίας και Ιράν θα αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα για την χώρα τους.

Μιλώντας, επίσης, ενώπιον της Επιτροπής τής Βουλής των ΑντιπροσώπωΝ,  -μαζί με τον Υπουργό Άμυνας Lloyd Austin-, ο Milley, τόνισε ότι «η Ρωσία και η Κίνα έρχονται πιο κοντά. Και τρίτο έρχεται το Ιράν που ακολουθεί.

»Έτσι, αυτές οι τρεις χώρες ενωμένες, θα είναι προβληματικές για πολλούςτα επόμενα χρόνια νομίζω, -ειδικά δε η Ρωσία και η Κίνα, λόγω των στρατιωτικών και των οικονομικών δυνατοτήτων τους».

error: Content is protected !!