iPhone: Επιτήδειοι αποκλείουν τους χρήστες από τα κινητά τους – Τρία βήματα για να προστατευτείτε iPhone: Επιτήδειοι αποκλείουν τους χρήστες από τα κινητά τους – Τρία βήματα για να προστατευτείτε
Πολλοί είναι οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων που σκέφτονται τι θα κάνουν εάν πέσουν θύματα ληστείας και τους αφαιρέσουν τη συσκευή. Τις τελευταίες ώρες, μάλιστα, κυκλοφορεί σε social... iPhone: Επιτήδειοι αποκλείουν τους χρήστες από τα κινητά τους – Τρία βήματα για να προστατευτείτε

Πολλοί είναι οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων που σκέφτονται τι θα κάνουν εάν πέσουν θύματα ληστείας και τους αφαιρέσουν τη συσκευή. Τις τελευταίες ώρες, μάλιστα, κυκλοφορεί σε social media και ιστοσελίδες μια πολύπλοκη αλλά ανησυχητική μέθοδος -με την οποία κλέφτες «μπλοκάρουν» τους χρήστες iPhone με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση στη συσκευή και τα αρχεία τους. Πρόκειται για το «κλειδί ανάκτησης».



Ειδικότερα, ορισμένοι κλέφτες iPhone εκμεταλλεύονται αυτή τη ρύθμιση ασφαλείας, η οποία καθιστά σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση των ιδιοκτητών στις φωτογραφίες, τα μηνύματα, τα δεδομένα και άλλα στοιχεία τους, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal. Κάποια θύματα δήλωσαν επίσης ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους άδειασαν αφού οι κλέφτες απέκτησαν πρόσβαση στις οικονομικές εφαρμογές τους.



Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το παραπάνω είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Απαιτεί από έναν εγκληματία να παρακολουθεί ουσιαστικά έναν χρήστη iPhone να πληκτρολογεί τον κωδικό πρόσβασης της συσκευής -για παράδειγμα, κοιτάζοντας πάνω από τον ώμο του σε ένα μπαρ ή ένα αθλητικό γεγονός- ή να χειραγωγεί τον ιδιοκτήτη της συσκευής ώστε να μοιραστεί τον κωδικό του. Και όλα αυτά προτού κλέψουν φυσικά τη συσκευή.

Από εκεί και πέρα, όμως, ένας κλέφτης θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον κωδικό πρόσβασης για να αλλάξει το Apple ID της συσκευής, να απενεργοποιήσει το «Find my iPhone» ώστε να μην μπορεί να εντοπιστεί η τοποθεσία του και στη συνέχεια να επαναφέρει το κλειδί ανάκτησης, έναν πολύπλοκο κωδικό 28 ψηφίων που προορίζεται να προστατεύει τους ιδιοκτήτες του από τους διαδικτυακούς χάκερ.



Η Apple απαιτεί αυτό το κλειδί για την επαναφορά ή την ανάκτηση πρόσβασης σε ένα Apple ID, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ασφάλεια του χρήστη, αλλά αν ένας κλέφτης το αλλάξει, ο πραγματικός ιδιοκτήτης δεν θα έχει τον νέο κωδικό και θα αποκλειστεί από τον λογαριασμό.

«Συμπάσχουμε με τους ανθρώπους που είχαν αυτή την εμπειρία και παίρνουμε πολύ σοβαρά όλες τις επιθέσεις εναντίον των χρηστών μας, όσο σπάνιες και αν είναι», δήλωσε εκπρόσωπος της Apple σε δήλωσή του στο CNN. «Εργαζόμαστε ακατάπαυστα κάθε μέρα για να προστατεύουμε τους λογαριασμούς και τα δεδομένα των χρηστών μας και πάντα διερευνούμε πρόσθετες προστατευτικές λύσεις ενάντια σε νέες απειλές όπως αυτή», προσθέτει.



Στην ιστοσελίδα της, η Apple προειδοποιεί ότι «είστε υπεύθυνοι για τη διατήρηση της πρόσβασης στις αξιόπιστες συσκευές σας και στο κλειδί ανάκτησης. Εάν χάσετε και τα δύο αυτά στοιχεία, μπορεί να κλειδωθείτε οριστικά από τον λογαριασμό σας».

Ο Jeff Pollard, αντιπρόεδρος και κύριος αναλυτής της Forrester Research, δήλωσε ότι η εταιρεία θα πρέπει να προσφέρει περισσότερες επιλογές υποστήριξης πελατών και «τρόπους πιστοποίησης των χρηστών της Apple ώστε να μπορούν να επαναφέρουν αυτές τις ρυθμίσεις».

Προς το παρόν, ωστόσο, υπάρχει μια σειρά από βήματα που μπορούν να κάνουν οι χρήστες για να προστατευτούν ενδεχομένως από το να τους συμβεί αυτό.

Προστασία του κωδικού πρόσβασης

Το πρώτο βήμα είναι η προστασία του κωδικού πρόσβασης.

Ένας εκπρόσωπος της Apple δήλωσε στο CNN ότι οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν το Face ID ή το Touch ID όταν ξεκλειδώνουν το τηλέφωνό τους σε δημόσιο χώρο για να μην αποκαλύπτουν τον κωδικό τους σε οποιονδήποτε μπορεί να παρακολουθεί.

Οι χρήστες μπορούν επίσης να ορίσουν έναν μεγαλύτερο, αλφαριθμητικό κωδικό πρόσβασης που είναι πιο δύσκολο να τον ανακαλύψουν οι κακοποιοί. Οι κάτοχοι συσκευών θα πρέπει επίσης να αλλάζουν τον κωδικό πρόσβασης αμέσως εάν πιστεύουν ότι κάποιος άλλος τον έχει δει.

Ρυθμίσεις χρόνου οθόνης

Ένα άλλο βήμα που θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί είναι ένα… hack που δεν υποστηρίζεται απαραίτητα από την Apple, αλλά κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Μέσα από τη ρύθμιση Screen Time ενός iPhone, η οποία επιτρέπει στους κηδεμόνες να ορίσουν περιορισμούς σχετικά με το πώς τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν τη συσκευή, υπάρχει η επιλογή να οριστεί ένας δευτερεύων κωδικός πρόσβασης που θα απαιτείται από κάθε χρήστη πριν μπορέσει να αλλάξει επιτυχώς ένα Apple ID.

Με την ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας, ένας κλέφτης θα καλείται να δώσει αυτόν τον δεύτερο κωδικό πρόσβασης πριν αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης ενός Apple ID.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε τακτά χρονικά διαστήματα

Τέλος, οι χρήστες μπορούν να προστατεύονται με την τακτική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του iPhone – μέσω iCloud ή iTunes – ώστε να είναι δυνατή η ανάκτηση των δεδομένων σε περίπτωση κλοπής του iPhone. Παράλληλα, οι χρήστες μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποθηκεύουν σημαντικές φωτογραφίες ή άλλα ευαίσθητα αρχεία και δεδομένα σε άλλη υπηρεσία cloud, όπως το Google Photos, το Microsoft OneDrive, το Amazon Photos ή το Dropbox.

Αυτό δεν θα αποτρέψει έναν δράστη από το να αποκτήσει πρόσβαση στη συσκευή, αλλά θα περιορίσει κάποιες από τις επιπτώσεις.

ethnos.gr

error: Content is protected !!