Μαριάνθη Φραγκοπούλου: Woman Who Dares Μαριάνθη Φραγκοπούλου: Woman Who Dares
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ Μαριάνθη Φραγκοπούλου Έχοντας διακριθεί στον ανδροκρατούμενο χώρο της πυρηνικής φυσικής και του διαστήματος και ισορροπώντας μεταξύ καριέρας και μητρότητας, η ιδρύτρια... Μαριάνθη Φραγκοπούλου: Woman Who Dares

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ Μαριάνθη Φραγκοπούλου

Έχοντας διακριθεί στον ανδροκρατούμενο χώρο της πυρηνικής φυσικής και του διαστήματος και ισορροπώντας μεταξύ καριέρας και μητρότητας, η ιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας HERADO κατάφερε να βάλει την Ελλάδα πολύ ψηλά μέχρι το διάστημα.

Συμμετέχει στο μεγαλύτερο πρόγραμμα της NASA στην ιστορία του διαστήματος το πρόγραμμα Artemis και την επιστροφή στην Σελήνη. Η συμβολή της κρίσιμη για την ασφάλεια και τον συνολικό σχεδιασμό μιας αποστολής, μια και οι ακτινοβολίες αποτελούν ένα από τα βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε όταν μιλάμε για ανθρώπινη εξερεύνηση στο βαθύτερο διάστημα, συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο που έχουν αναλάβει την προστασία των αστροναυτών από το πρόγραμμα Απόλλων. Το μυστικό της επιτυχίας?

«Είχα ένα ξεκάθαρο πρόβλημα να αντιμετωπίσω, αυτό της προστασίας των αστροναυτών από την ακτινοβολία η οποία αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα σε μια αποστολή. Το πρόβλημα αυτό αφορά και άλλες επίγειες εφαρμογές. Θεωρώ ότι αυτό είναι και το «μυστικό» της επιτυχίας η λύση ενός υπαρκτού και ξεκάθαρου προβλήματος. Το 50% της λύσεις ενός προβλήματος είναι σωστή κωδικοποίηση του και για αυτό είναι σημαντικό να έχεις όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με ένα πρόβλημα..

Ως ερευνήτρια πρώτα από όλα έχω μάθει να συγκεντρώνομαι σε ένα πρόβλημα να το αποκωδικοποιώ και να βρίσκω λύσεις σε αυτό. Παράλληλα η μέχρι τώρα πορεία, μου έχει διδάξει ότι για να πετύχουμε απαιτείται συνεργασία, χρειάζεται μια ομάδα που μοιράζεται το ίδιο όραμα»

Από τις σπουδές φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μέχρι την έδρα επισκέπτριας καθηγήτριας στο Oklahoma State University, και την ίδρυση της εταιρείας HERADO που βραβεύτηκε ως μια από τις δέκα καλύτερες εταιρείας της Ευρώπης στο χώρο του διαστήματος, η πορεία της Μαριάνθης Φραγκοπούλου είναι συναρπαστική, γεμάτη πρόσωπα και στιγμές που έπαιξαν καθοριστική σημασία στην πορεία της.

«Οι σπουδές μου στην φυσική κομβικής σημασίας. Οι καθηγητές μου στην σχολή πάντα μας έλεγαν ότι κάποιος που έχει φοιτήσει στο τμήμα Φυσικής μπορεί να κάνει τα πάντα, τότε μου ακουγόταν υπερβολή σήμερα όμως? Σίγουρα Όχι. Συνέχισα τις σπουδές μου στην πυρηνική φυσική (μεταπτυχιακό, διδακτορικό, 2 μετά-διδακτορικά, κτλ) που στην Ελλάδα μοιάζει σαν κάτι άπιαστο… “ε δεν είναι και πυρηνική φυσική” συνηθίζουμε να λέμε. Κατάφερα να ανοίξω το δικό μου δρόμο σε ένα αντικείμενο που μέχρι τότε δεν υπήρχε προηγούμενο. Είναι πολύ διαφορετικό να προσπαθείς να ανοίξεις δρόμους τα εμπόδια που έχεις να αντιμετωπίσεις είναι πολλαπλάσια και κάθε βήμα είναι ακόμα δυσκολότερο από το προηγούμενο. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή, μεθοδικότητα και αγάπη για αυτό που κάνεις.
Το να μπορέσω να ισορροπήσω ως γυναίκα ανάμεσα στην οικογένεια και την καριέρα σίγουρα δύσκολο, όχι όμως ακατόρθωτο απαραίτητη προϋπόθεση ένα υποστηρικτικό πλαίσιο από την οικογένεια μου.

Πολλές φορές το 24ωρο αποδεικνύεται πολύ μικρό για να «χωρέσει» τα πράγματα που έχει να κάνει η Μαριάνθη Φραγκοπούλου, η οποία ισορροπεί ανάμεσα σε συναντήσεις με τα στελέχη της ομάδας της στη HERADO, conference calls με στελέχη της NASA ή του Eυρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, παρουσιάσεις σε εξειδικευμένα νοσοκομεία σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τηλεσυναντήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτικούς οίκους, συμμετοχή και ομιλίες σε διεθνή συνέδρια και, φυσικά, την οικογένειά της. Μητέρα δύο κοριτσιών, προσπαθεί πολύ ώστε να είναι παρούσα στην καθημερινότητά τους όσο περισσότερο μπορεί.

Η καλύτερη στιγμή μου σίγουρα όταν οι κόρες μου λένε πόσο περήφανες είναι για την μαμά τους.
Πώς αντιμετωπίζει η ίδια την επιτυχία; «Η επιτυχία φέρνει συγκίνηση, χαρά, αλλά και μεγάλη ευθύνη. Σίγουρα όμως πάντα υπάρχουν στιγμές μεγάλης δυσκολίας που, αν λείψουν, η διαδρομή δε θα είναι ίδια. Τα εμπόδια για εμένα λειτουργούν ως κίνητρο. Αναγκάζομαι να γίνω πιο δημιουργική ώστε να ανταπεξέλθω. Η ικανοποίηση είναι πολύ μεγάλη όταν τελικά τα καταφέρνεις».

Με ποιόν τρόπο η τεχνολογία σας μπορεί να σταθεί ωφέλιμη στα νοσοκομεία ή σε κάποιον άλλο τομέα;
Η HERADO μεταφέρει την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει, από το χώρο του Διαστήματος, σε επίγειες εφαρμογές. Ο τομέας της υγείας αποτελεί σίγουρα έναν από τους κατεξοχήν χώρους όπου η τεχνολογία μέτρησης ακτινοβολίας αποδεικνύεται ιδιαίτερα ωφέλιμη.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν προτεραιότητα και, χωρίς να υπερβάλω, τα συστήματα ALMAR της HERADO αποτελούν μοναδική λύση, σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνδυάζουμε hardware και software και συστήνουμε τη μοναδική ΙοΤ clever τεχνολογία αιχμής στο χώρο της μέτρησης της ακτινοβολίας. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης εικόνας, σε πραγματικό χρόνο, για τα επίπεδα ιοντίζουσας ακτινοβολίας στα οποία εκτίθενται. Αυτό αποτελεί ακόμα μια καινοτομία του συστήματός μας, με μοναδικά χαρακτηριστικά. Για σκεφτείτε: μπορούμε πια να λέμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να ενημερωνόμαστε σε πραγματικό χρόνο για την ακτινοβολία στην οποία εκτιθέμεθα!

Η Ελλάδα μπορεί να παράγει υψηλής τεχνολογίας υπηρεσίες;
«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σαν χώρα τα πλεονεκτήματα μας και τα μειονεκτήματα μας και να κάνουμε τα μειονεκτήματα μας πλεονέκτημα. Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, μια μικρή αγορά και απαιτητική ταυτόχρονα. Το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της, διότι το επιστημονικό επίπεδο του είναι υψηλό. Ένα σταθερό περιβάλλον με γρήγορες, εύκολες διαδικασίες και κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι απαραίτητα. Η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων είναι μείζονος σημασίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Απαραίτητη προϋπόθεση η συνεργασία με ένα κοινό στόχο και ένα κοινό όραμα.»

error: Content is protected !!