Επτά συμβουλές για μια καλύτερη σχέση με το κινητό τηλέφωνό σας
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣΥΓΕΙΑ 2 Μαΐου 2023 fonisalaminas
Το κινητό τηλέφωνο – και οι οθόνες γενικότερα – αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, αλλά επτά συμβουλές μπορεί να φανούν χρήσιμες για μια πιο υγιή σχέση με την τεχνολογία.
Πόση ώρα περνάτε κοιτάζοντας μια οθόνη καθημερινά; Σύμφωνα με μια έκθεση, ο μέσος άνθρωπος ξοδεύει περίπου επτά ώρες την ημέρα σε οθόνες συνδεδεμένες στο διαδίκτυο, όπως είναι το κινητό τηλέφωνο. Ο αριθμός αυτός, μάλιστα, είναι ακόμα μεγαλύτερος αν η δουλειά σας γίνεται κυρίως μπροστά από έναν υπολογιστή.
Οι περισσότεροι από εμάς, σύμφωνα με το «The Conversation», κάνουμε υπερβολική χρήση των ψηφιακών συσκευών, περνώντας πολύ ώρα είτε δουλεύοντας είτε για απόλαυση σε τηλέφωνα, tablet, φορητούς υπολογιστές ή ακόμα και σε VR.
Ένα σημαντικό παράδοξο εδώ είναι ότι συχνά μεταφερόμαστε στον ψηφιακό κόσμο για να ξεφύγουμε από το άγχος του φυσικού κόσμου, αλλά μπορεί να καταλήξουμε απλά να συλλέγουμε άλλα είδη ψηφιακού και σωματικού άγχους στην πορεία.
Οι ψηφιακές συσκευές προσφέρουν σημαντικά οφέλη, όπως είναι η αλληλεπίδραση, η εκπαίδευση και η ψυχαγωγία. Ο κίνδυνος, όμως, υπάρχει όταν η υπερβολική χρήση τους γίνεται τοξική για την υγεία μας. Η καταπόνηση των ματιών, ο πόνος στον αυχένα, ο κακός ύπνος, το άγχος, οι τραυματισμοί από επαναλαμβανόμενη καταπόνηση κάθε είδους και η μειωμένη λειτουργία των χεριών είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που παρατηρούνται εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης οθονών και συσκευών.
Πώς να ανακτήσετε τον έλεγχο της ψηφιακής ζωής σας
Απομακρυνθείτε από τις ψηφιακές συσκευές όσο το δυνατόν συχνότερα
Κρατήστε τις μακριά από τα μάτια σας και βάλτε τις στην άκρη όταν δεν τις χρησιμοποιείτε, ειδικά τη νύχτα. Διώξτε τις από την κρεβατοκάμαρα, πάρτε ένα ξυπνητήρι (ώστε να μην χρησιμοποιείτε το ξυπνητήρι του τηλεφώνου σας) και θα κοιμάστε καλύτερα, χωρίς το scrolling αργά το βράδυ. Κόψτε, επίσης, τη συνήθεια να βλέπετε τηλεόραση με το τηλέφωνό σας δίπλα σας. Απλά επικεντρωθείτε σε μια εργασία κάθε φορά χωρίς την απόσπαση της προσοχής από μια άλλη οθόνη.
Θέστε στον εαυτό σας χρονικό όριο για τις οθόνες
Ο υπερβολικός χρόνος στην οθόνη μπορεί να σας προκαλέσει πονοκεφάλους. Προσέξτε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε την τεχνολογία και αξιοποιήστε λειτουργίες όπως οι φωνητικές σημειώσεις, οι οποίες σας επιτρέπουν να ενημερώνεστε για την επικοινωνία σας χωρίς να κοιτάτε για πολλή ώρα μια οθόνη.
Σταματήστε τους ψηφιακούς περισπασμούς
Η συνεχής διακοπή μπορεί να προκαλέσει σωματικό και ψυχικό στρες. Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις, όταν θέλετε να επικεντρωθείτε πλήρως σε μια εργασία. Κρατήστε το τηλέφωνό σας μακριά από το γραφείο σας. Έρευνες δείχνουν ότι το να έχετε το τηλέφωνό σας κοντά σας, ακόμα και αν δεν χτυπάει, μπορεί να βλάψει την απόδοσή σας.
Βρείτε χρόνο για άλλες δραστηριότητες
Η κατάθλιψη και το άγχος είναι ένα αποτέλεσμα της ψηφιακής υπερφόρτωσης. Επομένως, το να απομακρυνθείτε για λίγο από τον ψηφιακό σας κόσμο είναι σημαντικό. Κάντε μια βόλτα στη φύση, διαβάστε ένα βιβλίο, κάντε μια βόλτα με το ποδήλατο – οτιδήποτε σας απομακρύνει για λίγο από τις οθόνες.
Κάντε τις οθόνες πιο εύχρηστες για τα μάτια
Η υπερβολική χρήση των οθονών μπορεί να καταπονήσει τα μάτια μας και να επηρεάσει την όρασή μας. Μην χρησιμοποιείτε σμικροσκοπικές οθόνες για να κάνετε εργασίες που θα ήταν καλύτερο να γίνουν σε φορητό υπολογιστή με μεγαλύτερη οθόνη. Μειώστε το μπλε φως στις συσκευές και χρησιμοποιήστε όλα τα άλλα χρήσιμα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας. Αρχίστε με την αντανάκλαση της οθόνης και βεβαιωθείτε, επίσης, ότι η ένταση του ήχου δεν είναι εξαιρετικά υψηλή.
Ελέγξτε την υπερπληροφόρηση
Οργανώστε το τηλέφωνο, τον υπολογιστή και το tablet σας, ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε πιο αποτελεσματικά. Ορισμένες εφαρμογές σάς βοηθούν πραγματικά να πάρετε τον έλεγχο της ζωής σας και να εργάζεστε πιο ήρεμα και αποτελεσματικά. Οι εφαρμογές παρακολούθησης χρόνου μετρούν πόσο χρόνο ξοδεύετε σε μια οθόνη σας
Σωστή στάση σώματος ακόμα και στον ψηφιακό κόσμο
Το να σκύβετε πάνω από ένα τηλέφωνο ή να καμπουριάζετε πάνω από τον φορητό σας υπολογιστή, θα βλάψει τον αυχένα και την πλάτη σας. Καθίστε όρθιοι, τεντωθείτε τακτικά και ασκηθείτε συχνά – χωρίς το τηλέφωνό σας.
ieidiseis.gr