Τι τρώνε, πώς κοιμούνται και πώς πάνε τουαλέτα οι αστροναύτες; Αυτή είναι η καθημερινότητα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό Τι τρώνε, πώς κοιμούνται και πώς πάνε τουαλέτα οι αστροναύτες; Αυτή είναι η καθημερινότητα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Πώς είναι, άραγε, η καθημερινότητα ενός αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό; Η αστροναύτισσα της NASA, Κάιλα Μπάρον πέρασε σχεδόν 6 μήνες στο διάστημα και... Τι τρώνε, πώς κοιμούνται και πώς πάνε τουαλέτα οι αστροναύτες; Αυτή είναι η καθημερινότητα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Πώς είναι, άραγε, η καθημερινότητα ενός αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό; Η αστροναύτισσα της NASA, Κάιλα Μπάρον πέρασε σχεδόν 6 μήνες στο διάστημα και μας περιγράφει τα πάντα – από το τι τρώνε οι αστροναύτες, μέχρι το καθημερινό πρόγραμμα γυμναστικής τους, αλλά και τις δυσκολίες που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν.



Η 35χρονη Κάιλα από την Ουάσιγκτον ήταν μέλος του πληρώματος της αποστολής «Expedition 66» από τις 10 Νοεμβρίου 2021 έως τις 6 Μαΐου 2022. Στο πλαίσιο της αποστολής της διεξήγαγε διάφορα επιστημονικά πειράματα προκειμένου να βοηθήσει στον εντοπισμό νέων υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον σχεδιασμό μελλοντικών διαστημικών σκαφών.

Πώς πάνε τουαλέτα οι αστροναύτες;



Όσο βρισκόταν στο διάστημα, η Κάιλα μοιραζόταν εικόνες και βίντεο στα social media, μεταφέροντάς μας στιγμιότυπα από την καθημερινότητα στον Σταθμό ενώ, αφότου γύρισε, απάντησε σε ερωτήσεις χρηστών του Reddit γύρω από διάφορα ζητήματα, όπως το «πώς πάνε οι αστροναύτες στην τουαλέτα;»

Αυτό το ρώτησε ένας 8χρονος και η Κάιλα είπε: «Έχουμε διαστημικές τουαλέτες με ανεμιστήρες που δημιουργούν αναρρόφηση για να απομακρύνουν τα απόβλητα από το σώμα μας. Κατουράμε σε έναν σωλήνα με χωνί στην άκρη και αφοδεύουμε σε μια σακούλα μέσα σε ένα δοχείο. Χρειάζεται να το συνηθίσουμε, αλλά δουλεύει πολύ καλά!».



Πώς και πόσο κοιμούνται;

Σε ερώτηση για το πώς κοιμούνται οι αστροναύτες, η Μπάρον απάντησε πως, καθώς ο ISS περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη κάθε 90 λεπτά, τα πληρώματα βιώνουν 16 ανατολές και δύσεις του ήλιου κάθε μέρα και «περνούν περίπου τον μισό χρόνο στον ήλιο και τον μισό χρόνο στη σκιά».

Ωστόσο, επειδή οι άνθρωποι ακολουθούν έναν κύκλο περίπου 24 ωρών, που είναι γνωστός και ως κιρκάδιος ρυθμός, έτσι δομούν και οι αστροναύτες τις ημέρες τους στο Διάστημα.



Η Κάιλα και το υπόλοιπο πλήρωμα εργάζονταν με την ώρα Γκρίνουιτς (GMT) και συνήθως κοιμόντουσαν από τις 10 το βράδυ έως τις 6 το πρωί.

Το διαστημικό…μενού των αστροναυτών

Τι τρώνε οι αστροναύτες; Σύμφωνα με την Μπάρον, τα…διαστημικά γεύματα δεν διαφέρουν πολύ από τα «γήινα». Τα αποξηραμένα φαγητά που αναγκάστηκε να τρώει ήταν, όπως είπε, πολύ καλύτερα απ’ ό,τι φανταζόταν. Ανάμεσα στα αγαπημένα της πιάτα συγκαταλέγονται η κις λαχανικών, τα ζυμαρικά με γαρίδες και «ίσως το πιο πολυπόθητο: το κονσερβοποιημένο κοτόπουλο τεριγιάκι της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας!», αποκάλυψε η αστρονάυτισσα, προσθέτοντας: «Το συνιστώ ανεπιφύλακτα».



Αστρική…γυμναστική

Φυσικά, οι αστροναύτες πρέπει να διατηρούνται σε άψογη φυσική κατάσταση και για τον λόγο αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει από το πρόγραμμα τους η γυμναστική. Στην σελίδα της στο Instagram, όπου χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο @astro_kayla, η Κάιλα είχε δημοσιεύσει ένα βίντεο, για να δείξει πώς γυμνάζεται στο Διάστημα.

eleftherostypos.gr

error: Content is protected !!