Ποια σπίτια επιλέγουν οι Έλληνες αγοραστές Ποια σπίτια επιλέγουν οι Έλληνες αγοραστές
Σπίτια ηλικίας άνω των 20 ετών επέλεξαν περισσότεροι από 7 στους 10 Έλληνες που αγόρασαν κατοικία κατά τη διάρκεια του 2022, αναζητώντας, προφανώς, χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τις... Ποια σπίτια επιλέγουν οι Έλληνες αγοραστές

Σπίτια ηλικίας άνω των 20 ετών επέλεξαν περισσότεροι από 7 στους 10 Έλληνες που αγόρασαν κατοικία κατά τη διάρκεια του 2022, αναζητώντας, προφανώς, χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τις αντίστοιχες των νεόδμητων.



Η τάση αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας RE/MAX Ελλάς, παρατηρήθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό στην Αθήνα όπου το ποσοστό των πωληθέντων κατοικιών κατασκευής πάνω από 20 ετών έφτασε το 80,3%. Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα οι παλαιότερες κατοικίες αποτέλεσαν το 74,1% του συνόλου των πωληθέντων, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα το 71,7%.



Από την άλλη πλευρά, νεόδμητες ήταν το 7,8% των κατοικιών που πωλήθηκαν. Μόλις το 6% όσων πωλήθηκαν στην Αθήνα, το 7,8% στη Θεσσαλονίκη και το 8,3% στην υπόλοιπη Ελλάδα.



Aξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα επίσης της εταιρείας RE/MAX, στα νεόδμητα ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών, το 2022 καταγράφηκε αύξηση τιμών κατά μέσο όρο 7,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ειδικά στην Αττική στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία ακινήτων καταγράφηκε άνοδος της τάξεως του 9,4%.



Όσον αφορά στα ακίνητα ηλικίας από 11 έως 15 έτη, το 2022 συγκέντρωσαν το 7,7% των αγοραστών και εκείνα από 6 έως 10 έτη μόλις το 3,1%, στο σύνολο των πωληθέντων σε όλη την επικράτεια.

Σχετικά με το είδος ακινήτων που επέλεξαν οι Έλληνες να αγοράσουν το 2022, σε ποσοστό 75,3% επί του συνόλου, ήταν διαμερίσματα, μονοκατοικίες ή μεζονέτες. Τα οικόπεδα και αγροτεμάχια είχαν μερίδιο της τάξεως του 19,5% ενώ τα επαγγελματικά ακίνητα μόλις 5,2%.



Αναλυτικά, στην Αττική, το 87,3% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες ενώ στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, το 90,2%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός των δύο μεγάλων αστικών κέντρων, μπορεί στην κορυφή των προτιμήσεων των αγοραστών να βρέθηκαν επίσης οι κατοικίες σε ποσοστό 68,5%, ωστόσο οι πωλήσεις οικοπέδων -αγροτεμαχίων αποτέλεσαν ένα σημαντικό μερίδιο της τάξεως του 26,3% επί του συνόλου των πωληθέντων ακινήτων.

cnn.gr

error: Content is protected !!