Ενισχυμένη αναλογική/Βουλή: Ποιοί χάνουν και ποιοί κερδίζουν τις 47 έδρες – Πώς και πού μπορεί να συμβούν ανατροπές
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑ 21 Ιουνίου 2023 fonisalaminas
Με βάση τον μέσο όρο όλων των δημοσκοπήσεων, η βουλή θα είναι επτακομματική με τη Ν.Δ. πιθανότατα να εκλέγει 162 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να χάσει 18 βουλευτές και να πέσει συνολικά στους 53, το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί με 32 βουλευτές, το ΚΚΕ με 20, η Ελληνική Λύση με 11, η Πλεύση Ελευθερίας με 12 και η Νίκη με 10.
Σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και την τοποθέτησή τους στον μηχανισμό υπολογισμού και κατανομής των εδρών, συνολικά 47 έδρες σε 31 εκλογικές περιφέρειες θα αλλάξουν χέρια, ενώ 28 υποψήφιοι που εξελέγησαν για πρώτη φορά στην αναμέτρηση της 21ης Μαΐου δεν θα καταφέρουν να επανεκλεγούν και θα μείνουν με την εμπειρία της Βουλής της μιας ημέρας.
Η Ν.Δ. κερδίζει 25 έδρες σε 19 περιφέρειες της επαρχίας ενώ χάνει 9 έδρες σε Λεκανοπέδιο και Θεσσαλονίκη, που πάνε στα μικρά νεοεισερχόμενα κόμματα της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νίκης. Μεταξύ άλλων και λόγω των παρενεργειών της ενισχυμένης αναλογικής, είναι πιθανό να καταγράψει το απόλυτο σε 6 τετραεδρικές (Καβάλα, Καρδίτσα, Κυκλάδες, Τρίκαλα, Φθιώτιδα, Χανιά).
Από την άλλη, θεωρείται πιθανό να χάσει από 2 έδρες σε Βόρειο και Νότιο Τομέα Αθήνας, Ανατολική Αττική και να μείνουν εκτός οι: Αρια Αγάτσα και Γιώργος Κουμουτσάκος, Ιωάννα Γκελεστάθη και Αναστάσιος Γαϊτάνης, Αικατερίνη Κατσανδρή και Βασιλική Κόλλια, αντίστοιχα. Πιθανό επίσης είναι να χάσει από μία έδρα σε Α’ Αθήνας (Φωτεινή Πιπιλή), Α’ Πειραιά (Νίκος Βλαχάκος) και Β’ Θεσσαλονίκης (Σάββας Αναστασιάδης).
Το ΠΑΣΟΚ χάνει 9 έδρες, το ΚΚΕ 6 και η Ελληνική Λύση 5.
Η Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνει 12 έδρες εκλέγοντας βουλευτές σε σχεδόν όλες τις περιφέρειες των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως άλλωστε συμβαίνει με τις μικρότερες Κ.Ο. Πιθανότατα η ομάδα της θα αποτελείται, μεταξύ άλλων, από την ίδια, τους ηθοποιούς Διαμαντή Καραναστάση και Σπύρο Μπιμπίλα, την τραγουδίστρια των Μπλε Τζώρτζια Κεφαλά και τον πρώην αθλητή Σπήλιο Ζαχαρόπουλο.
Τέλος, τουλάχιστον 10 βουλευτές φαίνεται ότι θα έχει η Νίκη, εφόσον μπει στη Βουλή
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, στον κατάλογο των ονομάτων του ΣΥΡΙΖΑ που μένουν εκτός Βουλής θα προστεθούν οι Γιάννης Δραγασάκης, Παύλος Πολάκης, Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Τσίπρας, Γιάννης Αμανατίδης, Δώρα Αυγέρη κ.ά. Στο ακραίο δε σενάριο που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάρει έδρες μόνο στον Δυτικό Τομέα Αθήνας και όχι σε Α’ Πειραιά και Ρέθυμνο, όπου κατεβαίνει υποψήφιος ο Αλέξης Τσίπρας, τότε θα μείνει εκτός και η Ρένα Δούρου.
Στη λίστα με τις 9 μονοεδρικές (Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Λευκάδα, Φλώρινα, Σάμος, Γρεβενά, Καστοριά, Θεσπρωτία, Φωκίδα) και τις 4 περιφέρειες (Λακωνία, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χίος), όπου βγήκε 3ο κόμμα, πιθανότατα θα προστεθούν: Δωδεκάνησα, Εβρος, Ημαθία, Καβάλα, Καρδίτσα, Κυκλάδες, Πιερία, Χανιά και Δυτική Αττική.
Η αριθμητική αποτύπωση των νέων κοινοβουλευτικών σχηματισμών συνιστά τον κρίσιμο καταλύτη που θα καθορίσει και τη δυνατότητα της επόμενης Βουλής να προχωρήσει σε θεσμικές τομές που απαιτούν αυξημένη πλειοψηφία. Για παράδειγμα, η έγκριση πρότασης για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για να επιτραπεί η λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων απαιτεί πλειοψηφία 180 βουλευτών ώστε στη μεθεπόμενη Βουλή να αναθεωρηθεί με απλή πλειοψηφία 151. Επίσης, η τροποποίηση του νόμου για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού απαιτεί πλειοψηφία 200 βουλευτών.
Με βάση τη θετική στάση του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης όταν κατετέθη για πρώτη φορά το 2019 η πρόταση της Ν.Δ. για απρόσκοπτη διευκόλυνση της ψήφου όλων των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους που διαμένουν στο εξωτερικό, η επόμενη Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να βρει τουλάχιστον 200 βουλευτές και να άρει όλα τα προσκόμματα.
Η κατάρρευση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζει σημαντικά το κοινοβουλευτικό αντιπολιτευτικό οπλοστάσιο. Είναι πιθανό το άθροισμα των βουλευτών που τοποθετούνται αριστερότερα της Ν.Δ., δηλαδή των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύσης Ελευθερίας, να μην πιάνει το όριο των 120, που επιτρέπει στην αντιπολίτευση να συγκροτεί έως δύο εξεταστικές επιτροπές ανά περίοδο ή να επιβάλλει την κλήση προσώπων στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
libre.gr