ΕKΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΟΝΕΣΕ ΕKΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΟΝΕΣΕ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Η Επιστήμη προχωρεί πάντα με αργά, αλλά σταθερά βήματα, και παρά κάποια λάθη της, αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη σε κάθε τομέα.... ΕKΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΟΝΕΣΕ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Η Επιστήμη προχωρεί πάντα με αργά, αλλά σταθερά βήματα, και παρά κάποια λάθη της, αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη σε κάθε τομέα.

Ωστόσο, κάθε στιγμή μπορεί να προκύψουν νέα και άγνωστα στοιχεία, τα οποία χρειάζεται να ερευνήσει, όπως η περίπτωση της  Jo Cameron, από την Σκωτία και 75 ετών, η οποία, όπως δήλωσε, -και εξακριβώθηκε, άλλωστε-, ουδέποτε στη ζωή της αισθάνθηκε οιονδήποτε πόνο επί του σώματός της, ούτε καν τις ωδίνες του τοκετού. Και όταν κάποτε έτυχε να σπάσει το χέρι της, πέρασαν πολλές ημέρες πριν το αντιληφθεί.



Παράλληλα όμως, δεν νιώθει ποτέ και φόβο ή άγχος. Τα συναισθήματα αυτά, της είναι εντελώς άγνωστα.

Αυτό οφείλεται, -λένε οι γιατροί που την έχουν εξετάσει-, σε μία διαφορετική διαδικασία του γενετικού προφίλ της.



Μετά από έρευνες έξι χρόνων, οι επιστήμονες του UCL εντόπισαν στα κύτταρά της ένα άγνωστο έως» τότε γονίδιο, που έφερε μία σπάνια μετάλλαξη. Το γονίδιο ονομάστηκε «FAAH-OUT και θεωρήθηκε ότι ήταν η αιτία των μοναδικών χαρακτηριστικών της ηλικιωμένης γυναίκας.



Ωστόσο οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να καταλάβουν πως ακριβώς αυτό το γενετικό προφίλ την προστάτευε από τον πόνο. Έτσι συνέχισαν τις έρευνές τους για να εξακριβώσουν τι ακριβώς συμβαίνει.



«Το γονίδιο FAAH-OUT είναι απλώς μία γωνίτσα σε μία μεγάλη ήπειρο, την οποία μόλις αρχίσαμε να χαρτογραφούμε», δήλωσε παραστατικά ο ερευνητής Dr. Andrei L. Okorokov, ειδικός σε θέματα ελέγχου του πόνου από το Πανεπιστήμιο του UCL.



Η δε πίστη του ότι θα χρειαστούν κάποια χρόνια μελέτης επ’  αυτού, αποδεικνύει πως και οι Επιστήμονες, δεν τα γνωρίζουν όλα.

error: Content is protected !!