Η ατμοσφαιρική ρύπανση “γέρασε” τους ασθενείς με Covid κατά 10 χρόνια
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣΥΓΕΙΑ 27 Ιουνίου 2023 fonisalaminas
Οι άνθρωποι που εκτίθενται στην ατμοσφαιρική ρύπανση βίωσαν την Covid-19 σαν να ήταν 10 χρόνια μεγαλύτεροι, σύμφωνα με έρευνα. Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που εκτέθηκαν πρόσφατα σε πιο βρώμικο αέρα πριν προσβληθούν από την ασθένεια πέρασαν τέσσερις ημέρες περισσότερο στο νοσοκομείο, όπως και οι κατά 10 χρόνια μεγαλύτεροι σε ηλικία.
Η βελγική μελέτη έδειξε επίσης ότι τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που μετρήθηκαν στο αίμα των ασθενών συνδέονταν με 36% αύξηση του κινδύνου να χρειαστούν εντατική θεραπεία. Μια ξεχωριστή μελέτη στη Δανία έδειξε ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με κατά 23% αύξηση του κινδύνου θανάτου από Covid-19. Και στις δύο μελέτες, το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν κάτω από τα νόμιμα πρότυπα της ΕΕ.
Προηγούμενες έρευνες έδειχναν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδείνωνε τις επιπτώσεις της Covid, αλλά, αντί να αξιολογούν ομάδες ατόμων μαζί, οι νέες μελέτες παρακολούθησαν μεμονωμένους ασθενείς και, επομένως, παρέχουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι γνωστό ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την επιδείνωση των αναπνευστικών παθήσεων. Αυξάνει τη φλεγμονή στους πνεύμονες και αποδυναμώνει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ “ξυπνά” προϋπάρχοντα πνευμονικά προβλήματα που επιδεινώνονται.
Η νέα έρευνα δείχνει ότι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποτελεί κρίσιμο μέτρο για τον περιορισμό των ασθενειών και των θανάτων κατά τη διάρκεια μελλοντικών επιδημιών αναπνευστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης. Ο καθαρότερος αέρας επέφερε οφέλη για την υγεία σχεδόν τόσο μεγάλα όσο και ορισμένες από τις ιατρικές θεραπείες που χορηγήθηκαν στους ασθενείς τηυς Covid-19, έδειξε η έρευνα.
Η Δρ Zorana Jovanovic Andersen, στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, και επικεφαλής συγγραφέας της δανικής μελέτης, δήλωσε: “Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μας αφήσει ευάλωτους. Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των προληπτικών μέτρων για τις τρέχουσες και μελλοντικές πανδημίες, καθώς και μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση των πανδημιών της εποχικής γρίπης“.
Η βελγική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Respiratory Journal (ERJ), παρακολούθησε περισσότερους από 300 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 μεταξύ Μαΐου 2020 και Μαρτίου 2021.
The Guardian – ertnews.gr