Η Αυστραλία σχεδιάζει τεράστια πρόστιμα εάν οι τεχνολογικοί κολοσσοί αποτύχουν να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση Η Αυστραλία σχεδιάζει τεράστια πρόστιμα εάν οι τεχνολογικοί κολοσσοί αποτύχουν να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση
Οι τεχνολογικοί κολοσσοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση σύμφωνα με τους προτεινόμενους νόμους της Αυστραλίας, οι οποίοι, σύμφωνα... Η Αυστραλία σχεδιάζει τεράστια πρόστιμα εάν οι τεχνολογικοί κολοσσοί αποτύχουν να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση σύμφωνα με τους προτεινόμενους νόμους της Αυστραλίας, οι οποίοι, σύμφωνα με την εποπτική αρχή της Δευτέρας, θα έφερναν «υποχρεωτικά» πρότυπα στον ελάχιστα ρυθμιζόμενο τομέα.



Σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες των κοινωνικών δικτύων όπως το Facebook, η Google, το Twitter, το TikTok και οι υπηρεσίες podcasting θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις ύψους έως και 5% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών, μερικές από τις υψηλότερες που προτείνονται οπουδήποτε στον κόσμο.

Η Αυστραλιανή Αρχή Επικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης -(ACMA) , ένα κυβερνητικό εποπτικό όργανο, θα αποκτήσει μια σειρά από εξουσίες για να αναγκάσει τις εταιρείες να αποτρέψουν την παραπληροφόρηση από το να διαδοθεί και να σταματήσουν την εμπορευματοποίησή τους.



«Η νομοθεσία, εάν ψηφιστεί, θα παρέχει στην ACMA μια σειρά νέων εξουσιών για να υποχρεώνει τις ψηφιακές πλατφόρμες, να καταχωρεί έγκυρες πληροφορίες και να επιβάλλει υποχρεωτικούς κώδικες του κλάδου, καθώς και να θέτει πρότυπα του κλάδου», δήλωσε εκπρόσωπος στο AFP.

Ο εποπτικός φορέας δεν θα έχει την εξουσία να κατεβάζει ή να επιβάλλει κυρώσεις σε μεμονωμένες αναρτήσεις.

Αντίθετα, όμως, θα μπορούσε να τιμωρεί τις πλατφόρμες για την αποτυχία τους να παρακολουθούν και να καταπολεμούν το σκόπιμα «ψευδές και παραπλανητικό» περιεχόμενο που θα μπορούσε να προκαλέσει «σοβαρή βλάβη».



Οι κανόνες θα απηχούν τη νομοθεσία που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι τεχνολογικοί γίγαντες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα που θα έφταναν το 6% του ετήσιου κύκλου εργασιών και την πλήρη απαγόρευση της λειτουργίας τους εντός της Ευρωζώνης.

Η Αυστραλία βρίσκεται επίσης στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για τη ρύθμιση των ψηφιακών πλατφορμών, γεγονός που ώθησε τις εταιρείες τεχνολογίας να διατυπώσουν ως επί το πλείστον ανεκπλήρωτες απειλές ότι θα αποσυρθούν από την αυστραλιανή αγορά.



Το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιδιώκει να ενισχύσει τον ισχύοντα εθελοντικό Κώδικα Πρακτικής της Αυστραλίας για την παραπληροφόρηση που ξεκίνησε το 2021, αλλά ο οποίος είχε μόνο περιορισμένο αντίκτυπο.

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως οι Adobe, Apple, Facebook, Google, Microsoft, Redbubble, TikTok και Twitter έχουν υπογράψει τον ισχύοντα κώδικα.

Οι σχεδιαζόμενοι νόμοι παρουσιάστηκαν την Κυριακή και έρχονται εν μέσω ενός κύματος παραπληροφόρησης στην Αυστραλία σχετικά με ένα δημοψήφισμα για τα δικαιώματα των ιθαγενών αργότερα φέτος.



Οι Αυστραλοί θα ερωτηθούν αν το σύνταγμα θα πρέπει να αναγνωρίζει τους ιθαγενείς και τους κατοίκους των Νησιών του Στενού Τόρες και αν θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα συμβουλευτικό όργανο των ιθαγενών που θα σταθμίζει την προτεινόμενη νομοθεσία.

Η Εκλογική Επιτροπή της Αυστραλίας δήλωσε ότι έχει γίνει μάρτυρας μιας αύξησης της παραπληροφόρησης και της κατάχρησης στο διαδίκτυο σχετικά με τη διαδικασία του δημοψηφίσματος.

Ο εκλογικός επίτροπος Τομ Ρότζερς δήλωσε την Πέμπτη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο τόνος των διαδικτυακών σχολίων είχε γίνει «επιθετικός».

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των Αυστραλών στο διαδίκτυο και τη διαφύλαξη της δημοκρατίας της χώρας.

«Η παραπλάνηση και η παραπληροφόρηση σπέρνουν τη διαίρεση στην κοινότητα, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και μπορούν να απειλήσουν τη δημόσια υγεία και ασφάλεια», δήλωσε την Κυριακή η υπουργός Επικοινωνιών Μισέλ Ρόουλαντ.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τον Αύγουστο για να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τη νομοθεσία.

AFP – ertnews.gr

error: Content is protected !!