ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΛΟΥΚΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΛΟΥΚΙΑ
Δρ. Ευανθία Μιχάλαινα ΛατανιώτηΕιδική εμπειρογνώμονας σε θέματα περιβάλλοντοςΥποψ. δημ. Σύμβουλος με την κ. Βάσω ΘεωδορακοπούλουΜπόγρη Εχθές συνάντησα κατά τύχη μια πολύ αγαπημένη μου φίλη... ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΛΟΥΚΙΑ

Δρ. Ευανθία Μιχάλαινα Λατανιώτη
Ειδική εμπειρογνώμονας σε θέματα περιβάλλοντος
Υποψ. δημ. Σύμβουλος με την κ. Βάσω ΘεωδορακοπούλουΜπόγρη

Εχθές συνάντησα κατά τύχη μια πολύ αγαπημένη μου φίλη με τα παιδάκι της να ποτίζει τα δεντράκια στα Παλούκια με μπουκάλια (!!!) αφού η δημοτική αρχή δεν έχει αποφασίσει ακόμα να βάλει μια βρυσούλα δίπλα στα παρκάκια.

Είμασταν στο σημείο με τα παρκαρισμένα φέρρυ και σκέφτηκα ότι «δεν μπορεί – όπου υπάρχει παρκάκι, υπάρχει και βρυσάκι, αλλιώς δεν θα ήταν πάρκο, θα ήταν πάρκινγκ».



Έψαξα με το βλέμμα να βρω νερό αλλά το μόνο που είδα (βασικά το βλέπω εδώ και πολλούς μήνες τώρα), ήταν μια σπασμένη, άσπρη, πλαστική, καρέκλα, πεταμένη κάτω στην άσφαλτο εκεί που παρκάρουν τα αυτοκίνητα και ένας περιφραγμένος εγκαταλελειμμένος χώρος, μέσα στο σκουπιδαριό, του οποίου η χρήση είναι άγνωστη. Σε αυτόν ακριβώς τον χώρο, μέσα στα σκουπίδια ένας γονιός έσπρωχνε το ροζ ποδηλατάκι της κόρης του.

Η φίλη μου πρότεινε να πάμε να παίξουν τα παιδιά στο χώρο του μπάσκετ. Εκεί, οι κερκίδες ήταν μουντζουρωμένες περίτεχνα με ότι σύμβολο και μήνυμα μπορεί να φανταστεί κανείς (Ελληνική συνήθεια αυτή), αλλά τουλάχιστον οι μπασκέτες ήταν στη θέση τους. Όχι όπως στο Αμπελάκι όπου έχουν παραμείνει μόνο οι στύλοι !!!



Κατόπιν είχαμε τη φαεινή να πάμε τα παιδιά στην παιδική χαρά.

Περάσαμε δίπλα από τα άχρηστα και περιφρονημένα υπαίθρια όργανα γυμναστικής τα οποία έχουν χαλάσει την αισθητική του τόπου οπουδήποτε έχουν εγκατασταθεί και μάλιστα χωρίς να χρησιμοποιούνται από κανέναν (παράμόνο από κάτι πιτσιρίκια που κάθονται στα καθίσματά τους για να φάνε τα τσιπς τους) και μπήκαμε στην παιδική χαρά.

Και εκεί ήταν το τεράστιο σοκ. Βρώμα και δυσωδία!!! Μπόχα σε όλο της το μεγαλείο!!! Η νέα, πιστοποιημένη παιδική χαρά φτιαγμένη ακριβώς δίπλα σε αντλιοστάσιο !!!! Ποιο μυαλό άραγε σκέφτηκε ότι ο χώρος που είναι αφιερωμένο στα παιδιά, θα πρέπει να χωροθετηθεί δίπλα σε αντλιοστάσιο ??? Είναι σοβαρός όποιος το σκέφτηκε??



Και ένα σωρό παιδιά να παίζουν μέσα σε ένα σύννεφο δυσωδίας που τα τύλιγε και τα έσφιγγε δυνατά χωρίς έλεος!!!

Τα παιδιά βέβαια στον κόσμο τους συνέχισαν να παίζουν αλλά εμείς απελπιστήκαμε.. πως άραγε έλαβε ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ αυτή η παιδική χαρά των Παλουκιών (για την οποία πιστοποίηση πληρώσαμε χοντρά λεφτά να υποθέσω); Έχουν ίσως κάποιο θεματάκι με τα όργανα όσφρησής τους οι αρμόδιοι «πιστοποιητές»; Αναρωτιέμαι, έχει καταγγείλει κάποιος γονιός το γεγονός; Και αν ναι, τι κινήσεις έχουν γίνει από τη δημοτική αρχή για την προστασία των παιδιών από τις συνέπειες των αντλιοστασίων για τις οποίες τόσο κόπτεται ο Δήμαρχος;



Διότι, αν και αποφεύγω να ασκώ αντιπολίτευση και προτιμώ να θίγω με τεχνικό τρόπο τα ζητήματα, τις προάλλες κύριε Δήμαρχε, διαρρηγνύατε τα ιμάτιά σας και αποκαλούσατε «άθλιους» και «εγκληματίες», όσους εξέθεσαν τα παιδιά σε συνέπειες λυμάτων από αντλιοστάσιο !! Και καλά, στην Κούλουρη δεν λάβατε επαρκή μέτρα προστασίας του αντλιοστασίου. Σας διέφυγε. Πείτε μου σας παρακαλώ, στην περίπτωση των Παλουκίων τι μέριμνα έχει ληφθεί για την προστασία των κατοίκων (και δη των παιδιών που παίζουν στην όμορη παιδική χαρά?)

Μπορώ να σας ρωτήσω, ποιους θα καταγγέλατεως «άθλιους» και «εγκληματίες» κύριε Δήμαρχε, εάν σας έλεγα ότι εχθές το βράδυ τα παιδιά έπαιζαν σε έναν παιδότοπο επί ώρες με τόσο βρώμικη ατμόσφαιρα λυμάτων (!!!!) γύρω τους;;;

Η όλη γενικώς εικόνα των πάρκων Παλουκίων είναι αποτρόπαια και ντροπιαστική. Πουθενά στον κόσμο δεν αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτό τον τρόπο. Πουθενά στον κόσμο δεν φέρονται έτσι οι «μεγάλοι» στα παιδιά…..

Και να κλείσω, δίνοντάς σας να διαβάσετε μία διαδικασία χωροθέτησης παιδικής χαράς σε ένα χωριουδάκι στην Αγγλία.

Έχοντας προϋπολογισμό 70.000€, ο Κοινοτάρχης αποφάσισε ότι η υφιστάμενη παιδική χαρά του χωριού έκλεισε 20 χρόνια και άρα θα πρέπει να ανανεωθεί. Κάλεσε λοιπόν τους τεχνικούς συμβούλους του Δήμου και τους  κατοίκους σε συζήτηση και μετά από λίγη ώρα αποφασίστηκε η παιδική χαρά να ανακαινισθεί εκ βάθρων και να χωροθετηθείαπέναντι από μια όμορφη εκκλησία μέσα στο χωριό, έτσι ώστε να ενταχθεί με τον πιο σωστό τρόπο στον τριγύρω περιβάλλον. Αποφασίστηκε επίσης να χωροθετηθείδίπλα σε ένα μεγάλο γήπεδο το οποίο χρησιμοποιείται για πολλές αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ ελήφθη ειδική μέριμνα ώστε ο παιδότοπος να είναι ανθεκτικός και χαμηλής συντήρησης. Σημειώνεται ότι ο παιδότοπος αποφασίστηκε να συμπεριλάβει όργανα γυμναστικής για τους γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά, αλλά βεβαίως ασφαλή και για τα παιδιά. Μια ποικιλία διαφορετικών επιφανειών θα τοποθετούνταν σε διάφορα χρώματα για να βελτιώσουν περαιτέρω τον χώρο και να διασφαλίσουν ότι η περιοχή πληροί όλα τα πρότυπα ασφαλείας για τα παιδάκια που θα έπαιζαν στον χώρο.

Τα σχέδια κατόπιν παρουσιάστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο και εγκρίθηκαν.

Πάρτε παράδειγμα.

error: Content is protected !!