ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Προεκλογικά πολλά γίνονται και πολλές υποσχέσεις δίνονται για μια καλύτερη ζωή στο μέλλον των λαών. Μετεκλογικά, πάντα, βλέποντας και κάνοντας.... ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Προεκλογικά πολλά γίνονται και πολλές υποσχέσεις δίνονται για μια καλύτερη ζωή στο μέλλον των λαών. Μετεκλογικά, πάντα, βλέποντας και κάνοντας.

Ένα μήνα πριν τις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, η Κυβέρνηση, προέβη σε παρατάσεις οικονομικών μέτρων, υπέρ των πληττόμενων από οικονομική ανέχεια Ισπανών.«Η κατάργηση του ΦΠΑ σε ένα καλάθι βασικών προϊόντων, όπως το ψωμί, τα φρούτα και τα λαχανικά θα παραταθεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2023», ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η παράταση αυτή, που έχει σκοπό να υποστηρίξει την αγοραστική δύναμη των Ισπανών, που έχει μειωθεί λόγω των οικονομικών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, θα αφορά επίσης τη μείωση του ΦΠΑ από το 10% στο 5% στο λάδι και στα ζυμαρικά, διευκρίνισε η Καλβίνιο.Οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν μέρος ενός νέου πακέτου αντιπληθωριστικών μέτρων που προβλέπουν την παράταση μέχρι τα τέλη του έτους των επιδοτήσεων για τις δημόσιες μεταφορές και της επιστροφής χρημάτων για τα καύσιμα των μεταφορέων και των αγροτών.

Αυτή η επιστροφή χρημάτων, που ανέρχεται σήμερα στα 10 σεντς ανά λίτρο καυσίμου, θα μειωθεί ωστόσο στα 5 σεντς από την 1η Σεπτεμβρίου.Το αντιπληθωριστικό αυτό σχέδιο, που έχει αποτιμηθεί στα 3,8 δισ. ευρώ, ανεβάζει στα 47 δισ. το συνολικό ύψος των μέτρων που έχει λάβει η αριστερή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ προκειμένου να υποστηρίξει την αγοραστική δύναμη των Ισπανών απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Νάντια Καλβίνιο.Σύμφωνα με το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής, ο πληθωρισμός υποχώρησε καθαρά τους τελευταίους μήνες στην Ισπανία για να επανέλθει στο 3,2% στα τέλη Μαΐου, αφού είχε φθάσει το 10,8% στη διάρκεια του καλοκαιριού του 2022. Παραμένει ωστόσο πολύ υψηλός για τα τρόφιμα (12%).

error: Content is protected !!