Οι νομικές επιπτώσεις της ανανδρίας Οι νομικές επιπτώσεις της ανανδρίας
Καθώς πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές, είναι όλο και πιο έντονη η παρουσία ατόμων που επιδίδονται αποκλειστικά σε προσβλητικούς, επιθετικούς ή μειωτικούς χαρακτηρισμούς μέσω των... Οι νομικές επιπτώσεις της ανανδρίας

Καθώς πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές, είναι όλο και πιο έντονη η παρουσία ατόμων που επιδίδονται αποκλειστικά σε προσβλητικούς, επιθετικούς ή μειωτικούς χαρακτηρισμούς μέσω των κοινωνικών δικτύων εναντίον άλλων ατόμων, επιχειρήσεων και συνδυασμών. Οι συγκεκριμένοι είτε χρησιμοποιούν τα πραγματικά τους ονόματα, είτε ψευδή ονόματα και ψευδή στοιχεία, ενώ οι σχολιασμοί τους εκτός από άμεσα απρεπείς, πολλές φορές χρησιμοποιούν υπονοούμενα και πλάγιους τρόπους εξύβρισης.

Η δράση αυτή εκτός από απρεπής και άνανδρη, έχει και νομικές συνέπειες. Το ότι μέχρι στιγμή δεν έχουν γίνει μηνύσεις, είτε λόγω κόστους είτε λόγω πολιτικής στάσης, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνουν. Και αυτό θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες γι’ αυτούς τους “κυρίους”.

Ας δούμε λοιπόν το νομικό πλαίσιο που αφορά τις δράσεις τους.

____________________________________________


ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ

Άρθρο 361 – Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019) – Εξύβριση

Όποιος, εκτός από τις περιπτώσεις της δυσφήμησης (άρθρα 362 και 363), προσβάλλει την τιμή άλλου με λόγο ή με έργο ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τιμωρείται με φυλάκιση έως έξι μήνες ή χρηματική ποινή. Αν τελεί την πράξη δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω διαδικτύου, επιβάλλεται φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή.

Άρθρο 362 – Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019) – Δυσφήμηση

Όποιος με οποιονδήποτε τρόπο ενώπιον τρίτου ισχυρίζεται ή διαδίδει για κάποιον άλλον γεγονός που μπορεί να βλάψει την τιμή ή την υπόληψή του τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή. Αν η πράξη τελέστηκε δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω διαδικτύου, επιβάλλεται φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.

Άρθρο 363 – Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019) – Συκοφαντική Δυσφήμιση

Αν στην περίπτωση του προηγούμενου άρθρου, το γεγονός είναι ψευδές και ο υπαίτιος γνώριζε ότι αυτό είναι ψευδές τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή και αν τελεί την πράξη δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου, με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή.

____________________________________________

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που οι δράστες χρησιμοποιούν ψευδή προσωπικά στοιχεία ταυτότητας, πέρα από το ότι η μόνη διαφορά είναι η προσφυγή στην Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τον εντοπισμό τους, είναι αντιμέτωποι και με κατηγορίες περί εξαπάτησης που επιφέρουν κυρώσεις ακόμη μεγαλύτερες από τις προαναφερόμενες.

Καλό λοιπόν θα ήταν τα άτομα που έχουν την τάση να προκαλούν «εντυπώσεις» μέσω του πληκτρολογίου τους ή που προσπαθούν να δημιουργήσουν “κλίμα” εις βάρος άλλων (με αντίτιμο είτε κάποια χρήματα είτε κάποια θεσούλα) ή που κοάζουν για να τραβήξουν την προσοχή των άλλων ικανοποιώντας τα βαθύτατα συμπλέγματά τους, να ηρεμήσουν λίγο και να ασχοληθούν με τη δική τους ζωή και την λύση των προβλημάτων τους με όχι άνανδρο τρόπο. Πριν εκτοξεύσουμε λοιπόν την οργή μας, γνήσια ή επίπλαστη, επιδεικνύοντας την καθ’ ημάς ασύγκριτη ανωτερότητα και υπεροχή έναντι των άλλων, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μπορεί να βρεθούμε σε δύσκολη θέση. Σε πολύ δύσκολη θέση.

error: Content is protected !!