Υβόνη Αραβανή: ΜΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ, ΔΥΟ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ..; Υβόνη Αραβανή: ΜΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ, ΔΥΟ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ..;
Σαν να μην έφτανε η παντελής απουσία έργων της διοίκησης Παναγόπουλου, ήρθε και η ακύρωση της οδοποιίας Σαλαμίνας, ύψους 2.140.000,00€, έπειτα από καταγγελία, διότι... Υβόνη Αραβανή: ΜΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ, ΔΥΟ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ..;

Σαν να μην έφτανε η παντελής απουσία έργων της διοίκησης Παναγόπουλου, ήρθε και η ακύρωση της οδοποιίας Σαλαμίνας, ύψους 2.140.000,00€, έπειτα από καταγγελία, διότι έπασχε νομιμότητας των αρχών της ίσης μεταχείρισης και διαφάνειας, όπως αποφάσισε η  Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ).

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν είναι σαφές, ότι η διακήρυξη ενός διαγωνισμού δεν πρέπει να εμπεριέχει διατάξεις, όρους και κριτήρια που περιορίζουν αδικαιολόγητα τη συμμετοχή διαγωνιζομένων, όπως γίνεται στην περίπτωση των λεγόμενων “φωτογραφικών” διαγωνισμών, που συνιστά συγκεκαλυμμένη μορφή διάκρισης.

Γιατί ένας δήμαρχος θα έκανε τα πάντα για να ευνοήσει συγκεκριμένους επαγγελματίες;

Μήπως γιατί οδηγούν σε μοναδικούς υποψηφίους και σε σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις, με.. “λαδωμένο”  αντίτιμο; Κανείς δεν θέλει να πιστεύει ότι στη Σαλαμίνα έχουμε τέτοιους  “λαδιάρηδες” πολιτικούς, όπου ασπάζονται μηχανισμούς, για να προαγάγουν τη διαφθορά.

Να προσθέσω ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ),στους μεν “φωτογραφικούς” διαγωνισμούς δίνονται ελάχιστες εκπτώσεις, γύρω στο 10%, στις δε περιπτώσεις όπου οι όροι είναι διαφανείς και ανοιχτοί οι εκπτώσεις ανέρχονται σε 50-70%.

Ας θυμηθούμε το έργο, κόστους  1.5000000€, κατασκευής υπολειπόμενου δικτύου αποχέτευσης Αμπελακίων, με μόλις 1% έκπτωση, όταν για το ίδιο έργο το 2013 η έκπτωση ήταν 36,34% και μάλιστα με έναν μόνο ανάδοχο. Τυχαίο;

 Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις απευθείας αναθέσεις έργων. Αλήθεια, πόσες απευθείας αναθέσεις έργων, στους ίδιους και στους ίδιους, με μηδενική έως 10% έκπτωση, έχει ο Δήμος Σαλαμίνας και μάλιστα με έναν και μόνο ενδιαφερόμενο ανάδοχο; Άπειρες. Τυχαίο; 

Και τι θα γινόταν αν σε όλα αυτά, είχαμε καταγγελία, όπως με την οδοποιία; Κάθε δημοτική αρχή οφείλει, για λόγους διαφάνειας να προσκομίζει στοιχεία, σε κάθε ενδιαφερόμενο, μελέτες,  ανάδοχους, οικονομικά στοιχεία κλπ. Αντ’αυτού, ο κος Παναγόπουλος, κάθε επίσημο αίτημα της αντιπολίτευσης, προτιμά να το αφήνει αναπάντητο. Όσο δεν το πράττει, ο καθένας μπορεί να υποθέσει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τι  ΔΕΝ επιτάσσει η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση.

Αδιαφάνεια

Πολιτικά νεφελώματα

Καρτέλ απευθείας αναθέσεων

“Φωτογραφικούς” διαγωνισμούς

Ωστόσο αν ανατρέξουμε στο παρελθόν οι “φωτογραφίες” ήταν το αγαπημένο σπορ του δημάρχου. Από εδώ και πέρα, ο δήμαρχος της όποιας μορφής “φωτογραφίας” και της απραξίας, μετράει τις τελευταίες ημέρες της θητείας του.

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι η καλύτερη φωτογραφία του θα είναι…. αυτή της ηρωικής εξόδου.

Υβόνη Αραβανή

Ανεξαρτητη Δημ.Σύμβουλος Σαλαμίνας

error: Content is protected !!