ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ / ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΤΡΙΑΣ ΣΧΕΣΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ / ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΤΡΙΑΣ ΣΧΕΣΗΣ
της Δρ. Ευανθίας ΜιχάλαιναςΕιδικής εμπειρογνώμονος σε θέματα αειφόρου ανάπτυξηςΥποψ. Δημοτικής συμβούλου στο συνδυασμό της κ. Β. Μπόγρη Με αφορμή και έμπνευση από τις απίστευτες... ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ / ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΤΡΙΑΣ ΣΧΕΣΗΣ

της Δρ. Ευανθίας Μιχάλαινας
Ειδικής εμπειρογνώμονος σε θέματα αειφόρου ανάπτυξης
Υποψ. Δημοτικής συμβούλου στο συνδυασμό της κ. Β. Μπόγρη

Με αφορμή και έμπνευση από τις απίστευτες νίκες αθλητών του νησιού μας που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και όχι μόνο, π.χ. την πρόσφατη τεράστια νίκη των κ. Παπάζογλου και Χωλόπουλου σε παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας,

Αναρωτήθηκα…

Τι είναι αυτό που μετατρέπει τα παιδιά της Σαλαμίνας σε Αγωνιστές, Διεκδικητές και τελικά Νικητές;;

Τι είναι αυτό που κάνει τους αθλητές της Σαλαμίνας να κουβαλάνε με τους κουβάδες τα μετάλλια από όλους τους αγώνες, πανελλήνιου και διεθνούς επιπέδου, και τους αθλητικούς μας συλλόγους να διαπρέπουν έχοντας μάλιστα στη διάθεσή τους ιδιαίτερα πενιχρά μέσα σε ότι αφορά υποδομές, εξοπλισμό και οικονομική στήριξη?

Ψάχνω επίσης στη μνήμη μου και θυμαμαι τη ζωή μου, τότε στα νησιά Φίτζι, όταν είχε κερδίσει η εθνική ομάδα ράγκμπι …

Χρυσό στους Ολυμπιακούς !!! Δεν το λες και λίγο…

Το πανηγύρια και ο χαμός.. Ποιος θα το πίστευε; Είχαμε κάνει τη νύχτα μέρα στο λιλιπούτειο νησάκι – πρωτεύσουσα Viti Levu του συμπλέγματος νησιών Φίτζι όπου διαμέναμε …. Ένα τόσο δα νησάκι να χορεύει στους μεθυστικούς ρυθμούς της νίκης…

Τι είναι αυτό λοιπόν που δημιουργεί πρωταθλητές στα νησιά; Και ειδικά στο νησί μας;

Γιατί διακρίνονται τόσο πολλά παιδιά και σε τόσο εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό;

Η κοινή πεποίθηση, είναι, ότι το τρίπτυχο της επιτυχίας ενός αθλητή είναι η επαρκής ξεκούραση, η σωστή διατροφή και η καλή προπόνηση [1].

Κι όμως … Στη διεθνή βιβλιογραφία βρίσκει κανείς κι άλλα, πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

(α) Παρ’ότι οι αθλητές ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν το άθλημά τους από αγάπη για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και να απολαύσουν τη διαδικασία της αθλητικής ανάπτυξης, η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΗΤΤΑΣ – ΝΙΚΗΣ παραμένει κεντρικό ζήτημα στον αθλητισμό. Η νίκη είναι επιθυμητή στο αθλητικό περιβάλλον, ακριβώς όπως και στο επιστημονικό. Έστω αν το πρώτο αποτελεί «παιχνίδι», ενώ το δεύτερο «έρευνα» [2].

Τι συμβαίνει στο νησί μας με τους αθλητές μας ? Γιατί άραγε είναι τόσο ανταγωνιστικοί ?? Είναι, άραγε, τυχαίο, ότι το πάθος του να στεφθεί κανείς Νικητής είναι ένα βίωμα που συζητιέται εδώ και 2.500 χρόνια στο νησί μας ?

(β) Έρευνες δείχνουν επίσης, ότι πολυάριθμοι ψυχολογικοί παράγοντες (που σχετίζονται με θετική προσωπικότητα, ΚΙΝΗΤΡΟ, αυτοπεποίθηση, εστίαση και αντιληπτή ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ) προστατεύουν τους καλύτερους αθλητές του κόσμου από την πιθανή αρνητική επίδραση των στρεσογόνων παραγόντων επηρεάζοντας την αξιολόγηση των προκλήσεων και τις μεταγνωστικές τους ικανότητες και κάνοντάς τους ανθεκτικούς [3].

Τι συμβαίνει στο νησί μας? Ένα νησί, ως μικρός, κοινωνικά χώρος, ευνοεί τα παραπάνω, π.χ. η κοινωνική υποστήριξη του αθλητή είναι πολύ σημαντική καθώς γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας (ευρεία κοινωνική υποστήριξη), ενώ είναι πολύ εύκολο για τον αθλητή να βραβευτεί και να αναγνωριστεί η προσπάθειά του ακόμα και από τις Αρχές του τόπου του (κίνητρο).

(γ) Στην επιστημονική βιβλιογραφία, έχει ιδιαίτερα αναλυθεί η σχέση ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ και αθλητικής αποτελεσματικότητας [4].

Στο νησί μας η ανοχή σχετικά με την ποιότητα διατροφής είναι ανελαστική. Είτε αυτή αφορά εστιατόρια, είτε αφορά εμπόρους φρέσκων προϊόντων, η διατροφή των κατοίκων της Σαλαμίνας βασίζεται σε εξαιρετικής ποιότητας προΪόντα, διότι διαφορετικά τόσο έμποροι όσο και εστιάτορες απλώς θα μπουν κατευθείαν «μαύρη λίστα» και δεν θα έχουν μέλλον. Έτσι, οι αθλητές μας είναι σε θέση να καταναλώσουν φρεσκότατα προϊόντας που απαιτούνται για τη διατροφή τους, πολλές φορές ακόμα και από τον κήπο της γιαγιάς !!!

(δ) Η μέγιστη πρόσληψη ΟΞΥΓΟΝΟΥ καθορίζει τα όρια της απόδοσης αντοχής ενός πρωταθλητή [4].

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο νησί μας (προς το παρόν τουλάχιστον) οι αθλητές μας αναπνέουν καθαρό οξυγόνο, πολύ περισσότερο τουλάχιστον από αυτό που αναπνέουν αθλητές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Γίνεται σαφές από τα παραπάνω ότι ο Πρωταθλητισμός στο νησί της Σαλαμίνας μπορεί να μην είναι και τόσο τυχαίο γεγονός, ούτε τυχαίο είναι τελικά το γεγονός ότι το νησί μας γεννά αθλητές ανταγωνιστικούς, φιλοσοφημένους και ιστορικά τοποθετημένους, με αυτοπεποίθηση και κορμιά ανθεκτικά γεμάτα υγεία.

Έχοντας αυτό το συμπέρασμα υπόψη, δηλαδή αυτής της μοναδικότητας, αντιλαμβανόμαστε αμέσως πόσο τεράστια προοπτική μπορεί να προσδώσει ο αθλητισμός στην αειφόρο ανάπτυξη του νησιου, σε μία ανάπτυξη δηλαδή με σημαντικά οικονομικά οφέλη και διεθνή λάμψη αλλά ταυτόχρονα χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Καθίσταται απαιτητό επομένως, να πειστούν / πιεστούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς να δοθούν οι υποδομές και οι εξοπλισμοί στους αθλητές της Σαλαμίνας μας που θα τους βοηθήσουν να «εκτοξευθούν».

Γιατί τις υποδομές και τους εξοπλισμούς και την οικονομική στήριξη, τα βρίσκει κανείς παντού. Εθνικούς και διεθνείς χορηγούς είναι εύκολο να βρει κανείς αν γνωρίζει πώς και πού να ψάξει.

Αυτό που δεν βρίσκει κανείς εύκολα και παντού, είναι τη «μαγιά», τον κατάλληλο αποδέκτη, τον αθλητή με την κατάλληλη φυσική και πνευματική κατάσταση και νοοτροπία.

Τον «αγωνιστή και Πρωταθλητή της Σαλαμίνας».

Βιβλιογραφία:

  1. https://www.carpress.gr/to-triptyxo-ths-epityxias-enos-athlhth

2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0363018816301700[3

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S146902921200054

4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0272523121002318

Πηγή φωτογραφιών:

World Rowing Photos

error: Content is protected !!