Magna Sicilia…ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΙΚΕΛΙΑ Magna Sicilia…ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΙΚΕΛΙΑ
Γράφει ο Montalbano Όταν είναι να «στηθεί» μια δουλειά από το γνωστό κύκλωμα Μαφίας/πολιτικών παραγόντων, υπάρχει μια διαδικασία πολύ συγκεκριμένη που, ενώ είναι γνωστή... Magna Sicilia…ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΙΚΕΛΙΑ

Γράφει ο Montalbano

Όταν είναι να «στηθεί» μια δουλειά από το γνωστό κύκλωμα Μαφίας/πολιτικών παραγόντων, υπάρχει μια διαδικασία πολύ συγκεκριμένη που, ενώ είναι γνωστή στις αρχές, δεν μπορεί να κάνει κανείς τίποτα λόγω της «ομερτά».

Ας δούμε μια περίπτωση.

Ο δήμαρχος του Αγκριτζέντο (του αρχαίου Ακράγαντα) θέλει να κάνει κάποια «δουλίτσα» (γιατί έγινε Capo di Municipio άλλωστε). Η Μαφία, που έχει φροντίσει να τον «γνωρίσει», τον στέλνει σε έναν ειδικό γι’ αυτές τις περιπτώσεις, οικονομικό σύμβουλο (φυσικά), τον αξιότιμο signore Cocchiere, στην διεύθυνση Via di Seconda Divisione, Borgo Vecchio (το λιμάνι του Παλέρμο).

Στο γραφείο του, λοιπόν, ο οικονομικός σύμβουλος παρουσιάζει στον δήμαρχο μια βεντάλια ευκαιριών για δουλειές. Φυσικά βγαίνουν και μερίδια.

«Τόσα εσείς, τόσα εγώ, τόσα η οργάνωση, τόσα ο υπουργός που μιλάμε».

Οι μικρές δουλειές, αυτά που στην ελληνική πιάτσα των κολπατζήδων τις λένε «τα λιμά», είναι και οι πιο προσοδοφόρες για τον δήμαρχο του Αγκριτζέντο. Γιατί έχοντας κλείσει μια-δυο μεγάλες και έτσι έχουν ταϊστεί οι μηχανές, μπορεί και απαιτεί ακόμα και 40% από τις μικρές. Και έτσι γίνεται.

Το ενδιαφέρον είναι ότι κανείς δεν παίρνει χαμπάρι. Δηλαδή όλοι ξέρουν τί γίνεται αλλά δεν μπορούν να βρουν τα ίχνη – οπότε δεν ξέρουν τίποτα. Υπάρχουν πάντα ενδείξεις -γιατί σύμφωνα με μια μεσογειακή παροιμία περί πόρνης και χαράς, αποκλείεται κάποιος να μην καυχηθεί λόγω ή έργω. Αποδείξεις δεν υπάρχουν εκτός αν κάποιος μιλήσει – αλλά ποιος; Από την μία η «Ομερτά» και από την άλλη ο πόθος που αισθάνονται οι «εκτός νυμφώνος» να μπουν κι αυτοί στο κόλπο – κανείς δεν μιλάει.

Κι έτσι τα πράγματα κυλούν ομαλά στην πανέμορφη Σικελία. Αν δε κάποιος γράψει ή πει κάτι για όλα τούτα, δεν θα εισπράξει απειλές ή απόπειρες εναντίον του αλλά κάτι που τον αποστομώνει: αδιαφορία. Γιατί στην Σικελία είναι όλα θέμα οπτικής γωνίας, είναι το πώς το βλέπεις το θέμα και όχι τί είναι το θέμα.

Γιατί, έτσι, χάρη στις οπτικές, στην Σικελία δεν υπάρχουν κλέφτες. Όχι. Υπάρχουν απλώς κάποιοι που βρίσκουν πράγματα πριν τα χάσει ο άλλος…

error: Content is protected !!