Η ΕΛΛΑΔΑ ΡΗΜΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΡΗΜΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Αυτό το καλοκαίρι, οι φωτιές σε όλη την Ευρώπη, και ιδιαίτερα την Νότια, είναι σχεδόν μηδαμηνές. Το ίδιο και στην... Η ΕΛΛΑΔΑ ΡΗΜΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Αυτό το καλοκαίρι, οι φωτιές σε όλη την Ευρώπη, και ιδιαίτερα την Νότια, είναι σχεδόν μηδαμηνές. Το ίδιο και στην Αμερική και την Ασία, εκτός και αν δεν λαμβάνουν δημοσιότητα.

Στην Ελλάδα όμως, τα πράγματα αλλάζουν, και μάλιστα τόσο πολύ, ώστε μέχρι και εχθές τις πρώτες πρωϊνές ώρες και σε ένα μόνο εικοσιτετράωρο να έχουν καταγραφεί ενενήντα τρεις πυρκαγιές σε όλη την ελληνική επικράτεια, με 18, -κατ’ άλλες πληροφορίες 26-, λαθρομετανάστες απανθρακωμένους στο δάσος της Δαδιάς, δεκάδες αν όχι εκατοντάδες σπίτια ολοκαυτώματα του πυρός, τραυματισμένους πυροσβέστες και πολίτες, μέχρι και ασθενείς Νοσοκομείων που κινδύνευαν σε αντίσκηνα και πλοία, μεταξύ των οποίων και πολλά μικρά παιδιά.



Πύρινος ο χάρτης της Ελλάδας, από το ένα άκρο στο άλλο, Έβρο, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ροδόπη, Κομοτηνή, Αρκαδία, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Πελοπόννησο, Θράκη, Σαμοθράκη, Λέσβο, Άργος, Μυκήνες, Ναύπακτος, Ψαχνά, Πολύγυρος, Άγιος Ιωάννης Ρώσσος, Αγία Παρασκευή, Κύθνος, και όπου αλλού, ακόμη και μέσα στην Αθήνα, στη Χασιά, στη Φυλή, στον Ασπρόπυργο, -παντού.



Μέχρι και εχθές τις πρώτες πρωϊνές ώρες και σε ένα μόνο εικοσιτετράωρο, μας είχαν στείλει ενισχύσεις πυρόσβεσης από Γερμανία, Σουηδία, Ρουμανία, Κροατία, Τσεχία, Κύπρο, όμως οι φωτιές δεν σβήνουν τόσο, όσο ανάβουν εύκολα. Όμως, πώς μπορεί να ανάβουν σε ολόκληρη την επικράτεια ενός Έθνους και σχεδόν ταυτόχρονα; Λένε πως βρέθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί, πως εντοπίστηκε εποχικός πυροσβέστης, υπεύθυνος για πέντε εστίες, πως συνέλαβαν κάποιους άλλους  με αναπτήρες σε διάφορα σημεία δασικών περιοχών και έναν στο Ζεφύρι.



Αύριο, η Ελλάδα, θα είναι μαύρη από τις φωτιές, και όχι πλέον γαλάζια. Μία θλιβερή εικόνα, την οποία ούτε και οι τουρίστες πλέον δεν θα επιθυμούν να αντικρίζουν. Η Πολιτεία, έκανε ό,τι μπορούσε και οι πολίτες επίσης. Και οι φίλοι μας από το εξωτερικό, μας βοήθησαν όπως και όσο μπορούσαν.



Οι ένοχοι θα μείνουν ασύλληπτοι και ατιμώρητοι, εφ’  όσον φυσικά βρεθούν; Ή θα επιβαρυνθούν και πάλι το κακό, οι κλιματολογικές συνθήκες και οι σφοδροί άνεμοι, συν κάποιοι αμελείς και αφελείς που καίνε ξερόχορτα και ψήνουν πριζόλες;

error: Content is protected !!