Πολιτικός Εκφοβισμός (Bullying) και μικρο-πολιτική.
ΑΡΘΡΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣΕΙΔΗΣΕΙΣη ΣΑΛΑΜΙΝΑ μας με δύναμη και όραμαΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ 27 Αυγούστου 2023 fonisalaminas
Ο εκφοβισμός ενός υποψηφίου σε εκλογές είναι μια ανήθικη και συχνά παράνομη τακτική που στοχεύει να δημιουργήσει φόβο, να διαταράξει τις εκστρατείες και να υπονομεύσει τη δημοκρατική διαδικασία. Ο εκφοβισμός μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, όπως απειλές, παρενόχληση, εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμισης κ.α. Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να προσπαθήσει να εκφοβίσει έναν υποψήφιο και τα πιθανά αποτελέσματα τέτοιων ενεργειών στις εκλογές:
Λόγοι εκφοβισμού:
Καταστολή της αντιπολίτευσης: Ο εκφοβισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποθαρρύνει τους υποψηφίους να θέτουν υποψηφιότητα εναντίον ισχυρών κατεστημένων αρχών ή καθιερωμένων πολιτικών προσωπικοτήτων. Δημιουργώντας ένα εχθρικό περιβάλλον, ώστε να εξαναγκάσουν τους πιθανά ισχυρούς αντιπάλους να αποφασίσουν να αποσυρθούν από τον αγώνα. Όσο μεγαλύτερος είναι ο φόβος απέναντι σε ένα υποψήφιο και μια παράταξη, τόσο μεγαλύτερη είναι η διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντικής δυσφήμισης σε ένταση και διάρκεια.
Διατήρηση ελέγχου: Αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία μπορεί να καταφύγουν στον εκφοβισμό για να διατηρήσουν την εξουσία τους. Ο εκφοβισμός των υποψηφίων που αμφισβητούν το status quo τους βοηθά να διατηρήσουν τη θέση επιρροής τους.
Προστασία συμφερόντων: Ομάδες ειδικών συμφερόντων ή άτομα με κεκτημένα συμφέροντα ενδέχεται να καταφύγουν σε εκφοβισμό εάν πιστεύουν ότι οι πολιτικές ενός υποψηφίου θα μπορούσαν να βλάψουν τα οικονομικά ή πολιτικά τους συμφέροντα.
Φίμωση Διαφωνίας: Οι υποψήφιοι που εκφράζουν απόψεις που αμφισβητούν την επικρατούσα αφήγηση μπορεί να στοχοποιηθούν για να αποτρέψουν τις ιδέες τους από το να αποκτήσουν έλξη ή απήχηση στο κοινό.
Πιθανά αποτελέσματα εκφοβισμού:
Αποχώρηση Υποψηφίων: Ο εκφοβισμός μπορεί να οδηγήσει σε αποχώρηση υποψηφίων από τον αγώνα λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, τη φήμη ή την ευημερία των υποστηρικτών τους.
Υπονομευμένες καμπάνιες: Οι υποψήφιοι που υπόκεινται σε εκφοβισμό μπορεί να δυσκολεύονται να επικεντρωθούν στις στρατηγικές, τις πολιτικές και τα μηνύματα της καμπάνιας τους, οδηγώντας σε μια αποδυναμωμένη καμπάνια.
Αποτροπή Συμμετοχής: Ο εκφοβισμός μπορεί να αποτρέψει τους μελλοντικούς υποψηφίους από την είσοδο στην πολιτική σκηνή, συμβάλλοντας στην έλλειψη διαφορετικών φωνών και ιδεών στην εκλογική διαδικασία.
Διάβρωση της εμπιστοσύνης: Ο εκφοβισμός διαβρώνει την εμπιστοσύνη του κοινού για το δίκαιο των εκλογών και μπορεί να οδηγήσει σε κυνισμό σχετικά με τη δημοκρατική διαδικασία.
Περιορισμένος Δημόσιος Λόγος: Ο εκφοβισμός μπορεί να καταστείλει τον ανοιχτό και ειλικρινή δημόσιο λόγο για κρίσιμα ζητήματα, καθώς οι υποψήφιοι μπορεί να αποφύγουν να συζητήσουν αμφιλεγόμενα θέματα υπό τον φόβο των επιπτώσεων.
Ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στους υποστηρικτές: Ο εκφοβισμός δεν στοχεύει μόνο τους υποψηφίους. Μπορεί επίσης να εκφοβίσει υποστηρικτές και εθελοντές, περιορίζοντας την προθυμία τους να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία.
Διαστρεβλωμένα εκλογικά αποτελέσματα: Ο εκφοβισμός μπορεί να στρεβλώσει το εκλογικό αποτέλεσμα περιορίζοντας τις επιλογές των ψηφοφόρων και αποθαρρύνοντας τη συμμετοχή ορισμένων δημογραφικών στοιχείων.
Αρνητική αντίληψη του κοινού: Οι τακτικές εκφοβισμού μπορούν να προκαλέσουν αρνητική αντίληψη στο κοινό και τελικά αποχή από την εκλογική διαδικασία.
Βία και αστάθεια: Σε ακραίες περιπτώσεις, ο εκφοβισμός μπορεί να κλιμακωθεί σε βία ή εμφύλιες αναταραχές, θέτοντας σημαντική απειλή για τη δημόσια ασφάλεια και την πολιτική σταθερότητα.
Κανονικοποίηση της ανήθικης συμπεριφοράς: Εάν οι τακτικές εκφοβισμού είναι επιτυχείς, μπορούν να ομαλοποιήσουν και να διαιωνίσουν την ανήθικη συμπεριφορά στον πολιτικό στίβο.
Η καταπολέμηση της διάδοσης ψευδών ειδήσεων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ακεραιότητας των εκλογών και για τη διασφάλιση ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις με βάση ακριβείς πληροφορίες. Η διατήρηση και η απάντηση με αξιοπρέπεια, ακεραιότητα και η ειλικρινής προσέγγιση έχει πάντα θετική απήχηση.
Η αντιμετώπιση του εκφοβισμού υποψηφίων απαιτεί ισχυρή δέσμευση στις δημοκρατικές αξίες, το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι σημαντικό για τις κυβερνήσεις, τις αρχές επιβολής του νόμου, την κοινωνία των πολιτών να καταδικάσουν και να εξουδετερώσουν τον εκφοβισμό, διασφαλίζοντας ότι οι υποψήφιοι μπορούν να εκστρατεύουν ελεύθερα και οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να επιλέγουν τους εκπροσώπους τους χωρίς φόβο.
Δρ. Μαριάνθη Φραγκοπούλου
Πυρηνική Φυσικός – Συνεργάτης NASA
Καθηγήτρια Oklahoma State University
Διευθύνων Σύμβουλος εταιρείας HERADO
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος
“Η Σαλαμίνα μας με δύναμη και Όραμα”