Ο,ΤΙ ΒΡΕΞΕΙ ΑΣ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ Ο,ΤΙ ΒΡΕΞΕΙ ΑΣ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, όλοι το γνωρίζουμε πολύ καλά πώς είμαστε του συμπεράσματος «ό,τι βρέξει ας κατεβράσει…» και μετά... Ο,ΤΙ ΒΡΕΞΕΙ ΑΣ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, όλοι το γνωρίζουμε πολύ καλά πώς είμαστε του συμπεράσματος «ό,τι βρέξει ας κατεβράσει…» και μετά πεποιθήσεως μάλιστα.              

Είναι, άλλωστε ένα σοβαρό αναγνωριστικό μας, όπως και το «πάμε και όπου βγει». Πλήρως ανεύθυνοι, θα το έλεγα εγώ, αλλά και ποιός μου δίνει σημασία;

Όμως και δυστυχώς, βρέχει συχνά στην Ελλάδα, κι αυτό συμβαίνει από αιώνων και δεν χρειάζεται να αλλάξει το κλίμα για να συμβούν τέτοια φαινόμενα, όπως και σεισμοί και πυρκαγιές.



Αυτό, το οποίο θα έπρεπε να αλλάξει, είναι το επίσης αναγνωριστικό μας «δεν βαριέσαι αδελφέ!». Γιατί, ενώ στο να κατασκευάζουμε νόμους και διατάξεις είμαστε σαΐνια, στο να εκτελούμε τα νόμιμα και απολύτως απαραίτητα, μάλλον λησμονούμε να το κάνουμε.

Η Μαγνησία, δεν πλήττεται για πρώτη φορά από καιρικά φαινόμενα, ούτε και πρώτη φορά αναστενάζει από τις κακοτεχνίες των έργων στην περιοχή, καθώς και οι άλλες πόλεις, και τα άλλα χωριά που επλήγησαν και σχεδόν καταστράφηκαν ολοσχερώς, στην μισή χώρα.



Φυσικά, οι κάτοικοι, -όπως και σε όλη την Ελλάδα-, ενοχλούν συνέχεια τις Κυβερνήσεις και άλλοτε εισακούγονται και παρέχονται κάποιες ψευτοεπιδιορθώσεις, και άλλοτε, φωνή βοώντος.

Το αποτέλεσμα φαίνεται καθαρά, και πρίν ακόμη γίνουν οι εκτιμήσεις. Η μισή Ελλάδα, κατεστραμμένη από τις πλημμύρες, ενώ η άλλη μισή έχει καταστραφεί από τις πυρκαγιές.

Τη φορά αυτή, όμως, ο Πρωθυπουργός σπεύδει μετά από τέσσερις ημέρες, -σήμερα-, να επισκεφθεί την Λάρισα, παρόλο που περισσότερο έχει πληγεί ο Βόλος, ενώ για τον Έβρο άφησε να περάσει σχεδόν ένας μήνας για να το κάνει. Ανέβαλε και τις εξαγγελίες του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, πριν έχει την τελική εικόνα της καταστροφής.



Βέβαια, όπως ο Ύπουργός Πολιτικής Γραμματείας είπε, η Πολιτική Προστασία, έσπευσε να είναι στο πλάϊ των πληγέντων, αν όχι πριν ημέρες ή πριν ώρες, αλλά την ώρα που τα φαινόμενα ήσαν στο «φόρτε» τους, όμως και πάλι δεν έφταναν τα μηνύματά της σε όλους.

Οι πληγέντες, μέσα από τα ΜΜΕ παραπονιούνται για μία ακόμη φορά ότι η Πολιτεία, τους άφησε στο έλεος του «Ντάνιελ», κλαίνε, οδύρονται, έχασαν ζωές, έχασαν σπίτια, έχασαν περιουσίες, αλλά ελπίζουν…

Ελπίζουν για μία ακόμη φορά σε ένα Κράτος που ίσως μπορέσει να εξετάσει επιτέλους στα σοβαρά τα προβλήματα της χώρας και των κατοίκων της και ξεκινήσει να επισκευάζει σωστά, με στέρεες κατασκευές, σε δρόμους, σε γέφυρες, σε ρέματα, σε αναδασωμένα βουνά, και σε κάμπους, οι οποίοι μετατρέπονται σε θάλασσες με έναν «Ντάνιελ», ο οποίος σε τελευταία ανάλυση δεν ήταν και ο Κατακλυσμός του Νώε.



Ο Δήμαρχος Παλαμά, δήλωσε εχθές: «Ο Παλαμάς πεθαίνει!». Για τέσσερις ημέρες, χωριά, πόλεις και άνθρωποι είναι αποκλεισμένοι χωρίς φαΐ, χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς σπίτια, ανήμποροι πάνω σε στέγες σπιτιών, με νεκρούς, με αγνοούμενους, χωρίς να μπορούν να μεταφερθούν, καθώς έχουν διαμελισθεί όλοι οι δρόμοι, χωρίς μέσα συγκοινωνίας γιατί κόπηκαν οι δρόμοι, χωρίς άμεση περίθαλψη, κάποιοι επάνω σε βουνά, μέσα στην κακοκαιρία, κάτω από την βροχή, με μουσκεμένα ρούχα, νηστικοί, αποκομμένοι από τον κόσμο, -και ό,τι ήθελε τους συμβεί.

Παρασκευή σήμερα, αλλά ακόμη δεν ξέρουμε ποιά είναι, ακριβώς, η καταστροφή και ποιά θα είναι η συνολική παρέμβαση της Πολιτείας.

Να τρέφουμε ελπίδες, ή να συνεχίσουμε να απελπιζόμαστε;  Κι άλλωστε, -ρόδα είναι και γυρίζει-, ίσως αύριο ακολουθήσουν και άλλα και χειρότερα, αν και πάλι κλείσουμε τα αυτιά και τα μάτια και κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε.

error: Content is protected !!