Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ
Σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, όπου κάποτε έθαλλε η ελαία και άνθιζε η πορτοκαλέα, σήμερα η γη καίγεται και πνίγεται από πυρκαγιές και... Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, όπου κάποτε έθαλλε η ελαία και άνθιζε η πορτοκαλέα, σήμερα η γη καίγεται και πνίγεται από πυρκαγιές και πλημμύρες.

  Εκατοντάδες πυρκαγιών το καλοκαίρι με σχεδόν κανέναν ένοχο, και τώρα, καθώς μπαίνουμε στο Φθινόπωρο, πόλεις, χωριά και πεδιάδες, καταποντισμένες στα νερά της ανθρώπινης αμέλειας και της κρατικής ανεπάρκειας.

    Πέμπτη ημέρα, από τα κατακλυσμικά φαινόμενα, με δέκα νεκρούς και τέσσερις αγνοούμενους, -την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές-, ενώ εκτιμητές πιστεύουν ότι τα ανθρώπινα θύματα, όταν αποτραβηχτούν εντελώς τα νερά, θα εκπλήξουν αριθμητικά, κάτι που όλοι αντευχόμαστε.

Αν συμβεί όμως, σε ποιόν θα αποδοθούν οι ευθύνες; Νεκροί, πάνω από χίλια σπίτια βυθισμένα εξ’ ολοκλήρου στα νερά, κατεστραμμένες γέφυρες, σπασμένα αναχώματα, ακόμη και στον Πηνειό, ξεκληρισμένοι άνθρωποι, διαμελισμένες οικογένειες, άστεγοι επάνω σε στέγες μέσα στο κρύο, την βροχή, χωρίς νερό, χωρίς φαΐ,  χωρίς ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, με την κρατική αρωγή να χωλαίνει, ακόμη και να δηλώνει εντελώς απούσα.

Λένε πως από το 2007, η ΕΕ έχει ζητήσει από όλα τα μέλη της να εκπονήσουν σχέδια λειτουργίας κατά τέτοιων κινδύνων, αλλά η χώρα μας δεν έχει επιληφθεί ακόμη του θέματος. 

Λένε ακόμη πως στους μεγάλους κινδύνους, αυτά τα τελευταία χρόνια, κρατικοί εκπρόσωποι δεν σπεύδουν επί τόπου όπως παλαιότερα, και αυτό θλίβει ιδιαίτερα τους πληττόμενους, οι οποίοι πιστεύουν πως δεν τους δίνουν σημασία.

Αλλάζουν οι καιροί. Σήμερα, το «112» της Πολιτικής Προστασίας, αρκεί για να σώσει μία επικίνδυνη κατάσταση, εντελλόμενο εκκένωση οικιών ή και εδαφών, και αυτό αφ΄ ότου όμως έχει ξεκινήσει η καταστροφή.

Η φροντίδα της Κυβέρνησης, εμφανίζεται τυπικά αφ’ ότου τα γεγονότα έχουν τελεσθεί, ή τουλάχιστον έχουν ηρεμήσει. Ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, επισκέφθηκε με ελικόπτερο τον Έβρο, αφού σχεδόν είχαν κοπάσει οι πύρινες καταστροφές, και ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί επίσης εκεί, με ελικόπτερο, κάπου ένα μήνα αργότερα για να παρηγορήσει τους πολίτες και να εκτιμήσει την κατάσταση.

Αλλά και στην Λάρισα έφτασε ο Πρωθυπουργός τέσσερις ημέρες αργότερα και έκανε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τις εκτιμήσεις του.

Αφού δε, έγινε και αυτό, περιμένουμε να στεγνώσει η γη, να ξαναβγούν στην επιφάνεια τα σπίτια, να μετρήσουμε τους νεκρούς, τις τεράστιες ζημιές, τις μεγάλες καταστροφές και να καταρτίσουμε το διάγραμμα των υποσχέσεων για αποζημιώσεις, ως γίνεται πάντα.

Η επόμενη ημέρα, ας ευχηθούμε να μην είναι σκληρή και απάνθρωπη.

error: Content is protected !!