ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Η αλήθεια είναι, πως στην χώρα μας, εμείς οι Έλληνες γενικά, νιώθουμε την αδήριτη ανάγκη, να μην είμαστε για τίποτε... ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Η αλήθεια είναι, πως στην χώρα μας, εμείς οι Έλληνες γενικά, νιώθουμε την αδήριτη ανάγκη, να μην είμαστε για τίποτε προετοιμασμένοι, αφήνοντας τα πράγματα να βαδίζουν με  έναν δικό τους τρόπο εξέλιξης, διακλαδιζόμενος στην τύχη ή την ατυχία.



Όταν τα «καλά» μας βρίσκουν χαιρόμαστε, παίρνουμε και θάρρος για να συνεχίσουμε επαναπαυόμενοι, αλλά όταν εξ’  αντιθέτου τα πράγματα αποβαίνουν τραγικά για την ζωή μας και την πατρίδα μας, τότε ξεκινάμε τις κλάψες και φορτώνουμε τις ευθύνες σε άλλους, ή σε συγκυρίες.

Μία από τις συγκυρίες αυτές, είναι και η πολυσυζητημένη περί αλλαγής κλιματολογικών συνθηκών, στην οποία, μας βολεύει να φορτώνουμε την αμέλεια και την ανετοιμότητά μας.



Επί των τελευταίων γεγονότων στην χώρα μας, για τα οποία δεν είχαμε φροντίσει εγκαίρως να προλάβουμε, και πάλι η κλιματική αλλαγή φταίει, που, -λες και από πρώτα κάτι έχει αλλάξει-,  όταν φυσά ή δεν φυσά άνεμος, γίνονται τα δάση μας ολοκαυτώματα του πυρός, ή από αδιαφορία-μας χτίζουμε τα ρέματα και πολυκατοικιοποιούμε τους κάμπους, ή δεν προβλέπουμε έργα, ή παραλαμβάνουμε ημιτελή έργα για ολοκληρωμένα και τέλεια, και υπεύθυνος είναι ο κάθε κύριος «Ιανός» και «Ντάνιελ», οι οποίοι ενσκύπτουν, -λες και πρώτη φορά από καταβολής κόσμου η Ανθρωπότητα αντιμετωπίζει παρόμοιες και ενίοτε πολύ χειρότερες καταστάσεις.



Ίσως όμως, διαφαίνεται κάποιο φως στον ορίζοντα του εφησυχασμού μας, και ο Πρωθυπουργός μας, έδρασε με πλήρη ετοιμότητα, παρελθούσης κάπου μίας εβδομάδα και πλέον, και πήγε στις Βρυξέλλες να συναντηθεί με την κυρία φον ντερ Λάϋνεν, την οποία μάλιστα και είχε φιλοξενήσει πρόσφατα στο σπίτι της οικογένειάς του στα Χανιά, προκειμένου να της ζητήσει άμεση οικονομική βοήθεια για αντιμετώπιση των ζημιών τού θεσσαλικού κάμπου.

Σε άμεση ετοιμότητα και εκείνη, -καθώς και η υπεύθυνη θέση της  το απαιτεί-, του απάντησε χωρίς περιστροφές πως το 2023, η ΕΕ κάλυψε πολλές ανάγκες μελών της για παρόμοιες καταστάσεις, και πως μόνο το Ταμείο Αλληλεγκύης, θα μπορούσε να μας βοηθήσει με τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ, αλλά εντός του 2024, γιατί τώρα, αυτό το ταμείον, ως κα των πραγμάτων, είναι μείον.



Όμως βρέθηκε και μία άλλη λύση. Να εισπράξει η Ελλάδα άλλα 2,65 δις ευρώ, από αυτά, τα οποία η ΕΕ την είχε επιχορηγήσει για παρόμοιους σκοπούς, ήτοι έργα υποδομής και πρόληψης, αλλά η χώρα μας δεν τα είχε αξιοποιήσει, -ίσως γιατί ήταν ανέτοιμη-, και της τα είχαν πάρει πίσω.

Ευτυχώς, που αυτή τη φορά η πλήρης ετοιμότητα αιτούντων και ευεργετών, έπιασε τόπο.

error: Content is protected !!